Άδ. Γεωργιάδης: Έξτρα κίνητρα αλλά και… μήνυμα σε γιατρούς άγονων περιοχών-«Να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ»

«Μπορεί ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το ότι το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει;», διερωτήθηκε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

αδωνις γεωργιαδης, άδωνις γεωργιάδης, γεωργιαδης αδωνις, γεωργιάδης άδωνις

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε έξτρα κίνητρα σε γιατρούς αγόνων περιοχών, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (09/07) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Mega ο υπουργός Υγείας όσοι γιατροί πάνε σε νησιά θερινούς μήνες θα παίρνουν έξτρα 2.100 ευρώ και σπίτι πέραν του μισθού.

Επιπροσθέτως, όσοι πάνε σε άγονες περιοχές θα παίρνουν έξτρα 300 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι γίνονται προκηρύξεις θέσεων και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ως παράδειγμα έφερε την κατάσταση στην Κω όπου δουλεύουν 9 ιδιώτες παθολόγοι και το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο.

«Σύντομα θα ληφθούν μέτρα για τους γιατρούς που δεν ανταποκρίνονται», ήταν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, που έστειλε ο υπουργός δείχνοντας ότι θα υπάρξουν ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά αν θα «κοπεί» η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε αυτούς τους γιατρούς, όπως φημολογείται, δεν θέλησε να απαντήσει.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε πως οι ιδιώτες γιατροί στις άγονες περιοχές πρέπει να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ.

Αναλυτικότερα, ανέφερε τα εξής επί του θέματος:

«Έχουμε κάνει δεκάδες προκηρύξεις, οι οποίες βγαίνουν άγονες στην πράξη. Έχω μιλήσει με το ιατρικό σύλλογο της Κω. Μου πρότειναν να βάλω στρατιωτικούς γιατρούς. Στην Κω, έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο, αλλά έχουμε εννέα παθολόγους έξω. Όμως αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Μπορεί ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το ότι το νοσοκομείο δίπλα του δεν μπορεί να λειτουργήσει;

Το σύστημα υγείας έχει το ιδιωτικό και το δημόσιο σκέλος, αλλά είναι ενιαίο. Οι γιατροί έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. Στην Κω δουλεύουν εννέα ιδιώτες παθολόγοι και το δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει κανέναν. Ο παθολόγος είναι μια κρίσιμη ειδικότητα. Τονίζω πως στις περιοχές όπου βγαίνουν συνεχώς άγονες οι προσκλήσεις, οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να βάλουν πλάτη.

Η ανακοίνωση των μέτρων θα γίνει θεσμικά. Πρέπει, λοιπόν, οι ιδιώτες γιατροί στις άγονες περιοχές να βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ. Δεν θέλω να ανακοινώσω κάτι από την τηλεόραση. Οι ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν θεσμικά».
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη μεταφορά βαριά τραυματισμένου ασθενούς στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, καθώς το μικρό ασθενοφόρο δεν ήταν διαθέσιμο, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως το ΕΣΥ αντέδρασε ακαριαία στον τραυματισμό του συμπολίτη μας.
Παράλληλα, εξήγγειλε πως «μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε 250 νέα ασθενοφόρα», ενώ έκανε λόγο και για προσλήψεις σημειώνοντας πως έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και 500 θέσεις επικουρικών.

Ακόμη, αναφερόμενος στις αεροδιακομιδές, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «τα αεροπλάνα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουν σώσει πολλές ζωές. Δεν ξέρω πότε μπαίνει στη συντήρηση στα αεροσκάφη. Η συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις είναι άψογες όσον αφορά τις αεροκομιδές. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τις ένοπλες δυνάμεις. Αν κάποιος χρειάζεται αεροδιακομιδή, την έχει. Έως τώρα, κάναμε όσες αεοδιακομιδές χρειαζόμαστε. Η συντήρηση ενός ελικοπτέρου δεν γίνεται με βάση την εποχή, αλλά με βάση τις ώρες πτήσης. Στις αεροδιακομιδές πηγαίνουμε πολύ καλά και οι ανάγκες μας σε αεροδιακομιδές εξυπηρετούνται».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν