Ακυρώνεται το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Οι λόγοι που ματαιώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, παρότι μέχρι και χθες το βράδυ είχε αποφασιστεί η μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ με σκοπό να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενζαμίν Νετανιάχου.

Οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι στο Ισραήλ, αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μαξίμου όπου σήμερα το πρωί συζητήθηκε το θέμα.

Κατά την σημερινή πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του, ενώ επρόκειτο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για το αυριανό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, τελικά αποφασίστηκε η ματαίωση του.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το γεγονός, ότι χθες το βράδυ το αεροπλάνο του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς, δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, την στιγμή που επρόκειτο να επιβιβαστεί για αναχώρηση, όπως και ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών χρειάστηκε να οδηγηθεί σε καταφύγιο μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, λόγω των επιθέσεων της Χαμάς, δημιούργησε προβληματισμό για το ταξίδι του πρωθυπουργού και κυρίως για την ασφάλεια του.

Η απόφαση για την μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή «κλείδωσε» στο πρόσφατο ταξίδι του στα Τίρανα όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος του Βερολίνου παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς σε ανοικτή γραμμή με το Τελ Αβίβ και με τον ρόλο της να έχει αναβαθμιστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρήθηκε ως ο ιδανικός εκπρόσωπος των 27 σε μια τόσο σοβαρή αποστολή.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για το ταξίδι του στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε να αποκτήσει η ΕΕ ενιαία φωνή απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Επίσης, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι και η απάντηση να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διάσταση της ασφάλειας και σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό και ενημέρωσε τους ομολόγους του για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Τόνισε μάλιστα ότι οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ την στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειώσουμε ότι και η Τουρκία επιδιώκει να παίξει ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή αλλά η μονόπλευρη στάση που έχει κρατήσει με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ δεν τον καθιστούν ιδανικό διαμεσολαβητή.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν