Αποφάσεις για άσυλο και μεταναστευτικό στο ΚΥΣΕΑ μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία
Αυτό που εξετάζεται είναι να καθυστερήσει η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας

Πολλά θέματα θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο αυτό που θα κυριαρχήσει θα είναι το ζήτημα των αιτήσεων ασύλου και κατ’ επέκταση το Μεταναστευτικό.
Στις 10 το πρωί συγκαλείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφασίσει για το θέμα αιτημάτων ασυλίας για Σύριους πολίτες.
Το θέμα αυτό δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλη την Ε.Ε. με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν «παγώσει» την έγκριση των αιτήσεων ασύλου, καθώς θεωρούν ότι με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν τουλάχιστον να συνεχιστεί αυτή η πρακτική.
Στην Αθήνα αυτό που εξετάζεται είναι να καθυστερήσει η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας.
Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό στην κυβέρνηση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυξημένη ανησυχία για τις ροές, ωστόσο- όπως τονίζεται- δεν εφησυχάζουν καθώς είναι ένα δυναμικό φαινόμενο.
Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ- θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες- και τα περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος καθώς με πολύ χαμηλό κόστος μπορούν να επιφέρουν καίρια πλήγματα.
Οι εξελίξεις στη Συρία απασχολούν και την Ε.Ε., με τους υπουργούς Μετανάστευσης των «27» να συνεδριάζουν χθες στις Βρυξέλλες.
Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου επιστροφών Σύριων πολιτών, σε εθελοντική βάση.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνει το Συμβούλιο για τις ελληνικές θέσεις ενώ αναφέρθηκε και στο πλαίσιο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης αυτής αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα αναλυτικά και το ΚΥΣΕΑ καθώς στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης ζητήματα εφαρμογής χρονοδιαγραμμάτων για τα εθνικά σχέδια κάθε χώρας όσον αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένη και στην Άγκυρα η οποία παίζει ενεργό ρόλο και στο εσωτερικό της Συρίας με τον Άντονι Μπλίνκεν να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ αίσθηση προκάλεσε και η αιφνίδια επίσκεψη στη Δαμασκό του αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.