Μητσοτάκης για Κτηματολόγιο: Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει ακριβή χάρτη δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας

Στη Βουλή συζητείται η κύρωση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή κτηματογράφηση

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το κτηματολόγιο

Για το κτηματολόγιο μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Παίρνω το λόγο σήμερα όχι τόσο για να περιγράψω τα διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου αλλά για να επισημάνω το οικονομικό, κοινωνικό αλλά και τεχνολογικό αποτύπωμα του Κτηματολογίου. Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί σύντομα», είπε και πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση περιμένει να υλοποιηθεί από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πρώτος ήταν ο Καποδίστριας και δεύτερος ο Όθωνας το 1836. Όλες οι απόπειρες έμεναν για 150 χρόνια μετέωρες αιχμαλωτίζοντας στο χάος την διοίκηση και τους πολίτες. Την εκκρεμότητα αυτή ήρθε η κυβέρνηση να λύσει. Ναι το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους Κτηματολόγιο έναν ακριβή χάρτη με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό και ξεκάθαρο το τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη. Όλα αυτά χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας».

Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας τόνισε: «Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο και με πρόσωπο φιλικό για όσους θέλουν να κάνουν αγοραπωλησία ακινήτου και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει. Στην οικονομία θα διευκολύνει νέες επενδύσεις, στην αγορά της κατοικίας θα απεγκλωβίσει ακίνητα και στο περιβάλλον θα ρυθμίσει με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα που ρυθμίζει την καθημερινή ζωή. Πάνω στους χάρτες θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου και αυτά της πολεοδομίας, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Μα βάση την ξεχωριστή ταυτότητα θα ξέρει κακνείς που και τι μπορεί να χτίζει». Στο Κτηματολόγιο θα στηριχθεί το μεγάλο χωροταξικό πρόγραμμα «Δοξιάδης». Θα οργανώσουμε τις χρήσεις γης και δόμησης σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

3 βασικές προβλέψεις εισάγονται σήμερα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά την χρήση τεχνολογίας και την εμπιστοσύνη στους πολίτες

• Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει καλύτερη την δουλειά του δημοσίου. Εδώ έχουμε ξεκάθαρο παράδειγμα καθώς με τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται ο πρώτος βαθμός ελέγχου των πράξεων. Ο τελικός λόγος προφανώς θα ανήκει στον αρμόδιο υπάλληλο. Επισκέφτηκα γραφείο Κτηματολογίου στην Λάρισα και διαπίστωσα την ταχύτητα έκδοσης πράξεων σε 15 λεπτά. Πραγματικά συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου και τους προγραμματιστές υπαλλήλους Υπουργείου. Η επόμενη πρόκληση είναι να δούμε ποιες άλλες διαδικασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

• Η 2η αλλαγή συνδέεται με την δυνατότητα πολίτη να διορθώνει ή συμπληρώνει στοιχεία που αφορούν την ιδιοκτησία του. Θα γίνεται εξωδικαστικά – αν δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες – με απλό τρόπο. Σίγουρα ατέλειες από το παρελθόν είναι πολλές με αποκλίσεις. Αλλαγές αυτού του τύπου (εμβαδό πολυκατοικίας κλπ) θα γίνονται με απλό τρόπο από τους ιδιοκτήτες. Πρωτοβουλία που αίρει μεγάλη ταλαιπωρία που δημιουργούσαν μικρά προβλήματα Ίδια στόχευση έχει και η αλλαγή παλαιών συμβολαίων . Η 3ετής παράταση για διευθέτηση κληροτεμαχίων που κατατμήθηκαν παράνομα στο παρελθόν.

• Η 3η παρέμβαση αφορά όσους αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους έγκαιρα και σήμερα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Θα έχουν αυτοί οι ιδιοκτήτες την ευκαιρία να την δηλώσουν εμφανίζοντας τα συμβόλαια.

Συμπερασματικά το νομοσχέδιο έρχεται να επιταχύνει ολοκλήρωση Κτηματολογίου έως τέλη του 2025 με ρυθμίσεις που δεν κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα αλλά αντιμετωπίζει υπαρκτές αδυναμίες».

Στη Βουλή συζητείται η κύρωση του νομοσχεδίου για την ψηφιακή κτηματογράφηση, μία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί και η πλήρης τους εφαρμογή θα έχει απτές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων. Ακόμα, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών, ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν