Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία: Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών και οι προοπτικές
Η συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε μία σειρά από τομείς είναι αλματωδώς αναπτυσσόμενη
Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντρι, τρίτη κατά σειρά τα τελευταία τρία χρόνια, επισφραγίζει την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών και σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.
Η συνολική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία κρίνεται ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τις σχέσεις μας με τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο όσο και σε ό,τι αφορά το συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη.
Και μόνο η παρουσία πολλών σημαντικών ηγετών από όλον τον κόσμο οι οποίοι βρίσκονται από χθες στην Ινδία, επιβεβαιώνει τη σημασία της συνόδου.
Στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Times Now, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης παράλληλα με τα οφέλη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει φιλόδοξη εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, ο τρόπος προγραμματισμού των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων καθώς και η προστασία του δημοκρατικού χώρου από την παραπληροφόρηση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε το άλμα που έχει κάνει η Ινδία στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών αλλά τόνισε πως πρέπει να μας προβληματίζει η συγκέντρωση ισχύος στα χέρια λίγων εταιρειών με παγκόσμιο αποτύπωμα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε με τους μεγάλους παγκόσμιους ηγέτες, τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν αυτά τα πρωτοποριακά μοντέλα, και πρέπει να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Με πολλούς εκπροσώπους εταιρειών κολοσσών στην τεχνολογία θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός ενώ βέβαια τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τετ α τετ που θα έχει με τον Ινδό ομόλογό του.
Δεδομένου ότι ήδη η συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας σε μία σειρά από τομείς είναι αλματωδώς αναπτυσσόμενη, η συνάντηση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Πολύ περισσότερο όταν ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε μία σειρά από τομείς που ξεκινούν από την τεχνολογία και το εμπόριο και φτάνουν στη ναυτιλία, τις επενδύσεις και τη φαρμακοβιομηχανία.