Ερντογάν: Θλιβερή η απώλεια Ραΐσι, θα σταθούμε δίπλα στο Ιράν

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αν πρόκειται για δολοφονία, ο πρώτος ύποπτος είναι το Ισραήλ, επειδή είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος μηχανισμός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή

Ο πρέδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ιρανού Προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και της συνοδείας του στη συντριβή ελικοπτέρου, ενώ παράλληλα τόνισε και τη στήριξη της Τουρκίας στο λαό του Ιράν κατά την τελετή διορισμού δικαστών και εισαγγελέων.

«Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τον Εμπραχίμ Ραϊσί και τη συνοδεία του» ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσέφερε αμέσως βοήθεια στις ιρανικές Αρχές, αποστέλλοντας drone και ελικόπτερο για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Ο οποίος και εξήρε τη συμβολή του Ραΐσι στην ειρήνη της περιοχής και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό του ιρανικού λαού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

«Σήμερα λάβαμε θλιβερές ειδήσεις από τη γειτονική και αδελφική μας χώρα, το Ιράν. Μάθαμε ότι ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου. Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τον εκλιπόντα κ. Ραΐσι και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών και τους άλλους αξιωματούχους που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μας θλίψη για το τρομερό αυτό δυστύχημα. Εκ μέρους της χώρας μου και του έθνους μου, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στο λαό του Ιράν», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και στη συνέχεια σταθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Άγκυρας για βοήθεια.

Η αμεση βοήθεια στο Ιράν και οι τελευταίες διπλωματικές επαφές

«Αφού λάβαμε την είδηση του δυστυχήματος, επικοινωνήσαμε αμέσως με τις ιρανικές αρχές και δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης με όλα μας τα μέσα. Αποστείλαμε στην περιοχή το drone Ακιντζί και ένα ελικόπτερο τύπου Cougar με δυνατότητα νυχτερινής όρασης. Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους Ιρανούς αδελφούς και αδελφές μας. Οι ομάδες μας επέστρεψαν, αφού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και έφτασαν τις σορούς των νεκρών».

Για τις τελευταίες διπλωματικές του επαφές με τον Ραΐσι, ο Ερντογάν ανέφερε: «Είχαμε φιλοξενήσει τον εκλιπόντα Ραΐσι στην Άγκυρα στις 24 Ιανουαρίου στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και είχαμε συναντηθεί σε διάφορες άλλες συνόδους. Είχαμε έναν πολύ στενό διάλογο με τον κ. Ραϊσί για θέματα που αφορούν τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και την περιοχή μας. Έγινα προσωπικά μάρτυρας των ειλικρινών προσπαθειών του για την ειρήνη του ιρανικού λαού και της περιοχής μας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ομοίως, είχα διαπιστώσει ότι ο αείμνηστος Hossein Amirabdollahian, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ήταν ένας επιτυχημένος διπλωμάτης κατά τη διάρκεια των σχέσεών του με την Τουρκία. Τους αποτίνουμε φόρο τιμής».

Παράλληλα ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα βρεθεί στο πλευρό του ιρανικού λαού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά. «Πιστεύω ειλικρινά ότι οι Ιρανοί αδελφοί και αδελφές μας θα διαχειριστούν ψύχραιμα αυτό το γεγονός, σύμφωνα με τις αρχαίες και ισχυρές παραδόσεις τους. Ως Τουρκία, θα σταθούμε στο πλευρό του φιλικού και αδελφικού ιρανικού λαού σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, όπως πάντα. Για άλλη μια φορά, μεταφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον θρησκευτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Αλί Χαμενεί, στον φιλικό ιρανικό λαό, στην κυβέρνηση και στις τεθλιμμένες οικογένειες των νεκρών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στα τουρκικά ΜΜΕ

Πολλά ερωτήματα υπάρχουν γύρω από τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι καθώς και υπουργό Εξωτερικών Χοσείν Αμιραμπντολαχιάν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αν πρόκειται για δολοφονία, ο πρώτος ύποπτος είναι το Ισραήλ, λόγω της εχθρότητας του με το Ιράν, επειδή είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος μηχανισμός του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν