Γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για τις «ευχές» στην Άγκυρα

Άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ για τα «συγχαρητήρια» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την «Ημέρα της Νίκης»

Για άλλη μία φορά το ΝΑΤΟ στον επίσημο λογαριασμό του στο X – πρώην Twitter – προχώρησε σε μία ακραία πρόκληση καθώς με ανάρτησή του λέει συγχαρητήρια στην Τουρκία και γιορτάζει μαζί της την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει επιληφθεί του θέματος

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προχώρησε σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, αναφορικά με την ευχές του νατοϊκού στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην ‘Αγκυρα.

Τα… συγχαρητήρια από το Στρατηγείο στη Σμύρνη

Σημειώνεται, πως νωρίτερα, άλλωστε, σε μία σχεδόν… παραδοσιακή προκλητική ανάρτηση προχώρησε το ΝΑΤΟ, καθώς και φέτος η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στον λογαριασμό της συγχαρητήριο μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή την επέτειο της λεγόμενης «Ημέρας Νίκης», που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται κάθε 30η Αυγούστου.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Οι εορτασμοί αφορούν στην έναρξη της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων στο Μικρασιατικό Μέτωπο που είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα του ελληνικού Στρατού και την μικρασιατική καταστροφή του 1922.

«Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί»

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για τη φιλοξενία μας αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, η Τουρκία έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και ασκήσεις και οι στρατιώτες της έχουν πάντα επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί»., σημειώνεται στο μήνυμα της LANDCOM.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και πέρυσι, την ίδια μέρα, το ΝΑΤΟ είχε αναρτήσει παρόμοιο μήνυμα προς την Τουρκία, το οποίο και προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας και είχε σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή του αργότερα.

Ο Ερντογάν οραματίζεται τον «αιώνα της Τουρκίας»

Για τους Τούρκους η 30η Αυγούστου ε η «Ημέρα της Νίκης» είναι μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές στη γειτονική χώρα με την οποία τιμάται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας.

Η ήττα ήταν το ορόσημο που σήμανε την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, οδηγώντας στο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και στη συνέχεια στην τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης εκλογικής του επιτυχίας «ως ένα ακόμα κρίσιμο κατώφλι στην πορεία για τον στόχο μας», ενώ εξαίρεσε τους πραξικοπηματίες του 2016 από τη γιορτή του έθνους κάνοντας λόγο για « επική αντίσταση απέναντι στην προδοσία της 15ης Ιουλίου».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ειδικότερα, μίλησε με αισιοδοξία για το μέλλον σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ενισχύσουμε τη δύναμη της χώρας και θα υψώσουμε την Τουρκία στην κορυφή των σύγχρονων πολιτισμών. Θα κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας».

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι ο «Αιώνας της Τουρκίας» είναι ένα βασικό αφήγημα του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση το 2023 των εκατό χρόνων από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους διεκδικεί να είναι αυτός που θα σφραγίσει τον δεύτερο αιώνα της σύγχρονης Τουρκίας, με το δικό του όραμα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, στο όραμα του Κεμάλ για μια Τουρκία που να είναι ένα σύγχρονο εθνικό κράτος, ο Ερντογάν αντιπαραθέτει το δικό του οραματισμό για μια Τουρκία δύναμη με παγκόσμια απήχηση.

Αναλυτικά το μήνυμα του Ερντογάν

Αρχικά ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του με ευχές στους Τουρκοκύπριους και στα 7 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μηνύματα της επετείου για το τουρκικό έθνος:

«Εκ μέρους της πατρίδας μου και του έθνους μου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους φίλους μας που μοιράζονται τη χαρά μας για την Ημέρα της Νίκης.

Η μάχη του Αρχιστράτηγου (σσ Κεμάλ) ήταν ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία καμπής στον αιώνιο αγώνα του έθνους μας εις το διηνεκές. Σύμφωνα με τα λόγια του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η Νίκη της 30ής Αυγούστου είναι «ένα μεγάλο έργο που καθόρισε για άλλη μια φορά στην ιστορία την υπέρτατη δύναμη και τον ηρωισμό του τουρκικού στρατού, των Τούρκων αξιωματικών και του επιτελείου διοίκησης»».

Με αυτή τη νίκη, που αποτελεί το «αθάνατο μνημείο της ιδέας της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του Τουρκικού Έθνους», το έθνος μας διακήρυξε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα αφήσει να υποταχθεί η θέλησή του και ότι δεν θα αφήσει να πέσει σκιά στην ανεξαρτησία και το μέλλον του.

Η αγάπη για την ελευθερία, που συνιστά την κύρια ιδιότητα του έθνους μας, συνεχίζει να επικρατεί πολύ έντονα και σήμερα.

Η αντίδραση του έθνους μας στις επιθέσεις κατά της επιβίωσής μας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα η επική αντίσταση απέναντι στην προδοσία της 15ης Ιουλίου (σ.σ αναφέρεται στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016), έχει επανειλημμένα δείξει πόσο ζωντανή και ισχυρή είναι αυτή η θέληση.

Η ίδια ακλόνητη θέληση βρίσκεται πίσω από την αποφασιστικότητά μας να οικοδομήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας, τον οποίο ανακοινώσαμε σε μια εποχή που ο κόσμος συγκλονιζόταν από βαθιές κρίσεις.

Με τις κινήσεις που κάναμε σε κάθε τομέα τα τελευταία 21 χρόνια, χτίσαμε την υποδομή γι’ αυτό και εφοδιάσαμε τη χώρα μας με κάθε είδους δυνατότητες για να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη άνοδο.

Με τις εκλογές της 14ης και της 28ης Μαΐου, οι οποίες διεξήχθησαν στο πνεύμα μιας γιορτής της δημοκρατίας, περάσαμε ένα ακόμη κρίσιμο κατώφλι στο δρόμο προς το στόχο μας.

Ηταν μία γιορτή δημοκρατίας. Παρέχουμε τα τελευταία 21 χρόνια όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας μας».

Θα κάνουμε οπωσδήποτε πραγματικότητα το όραμά μας για τον «αιώνα της Τουρκίας»

Ως αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες της ισχυρής υποστήριξης του έθνους μας, επιταχύναμε την πολιτική των υπηρεσιών και των έργων μας.

Με τα νέα βήματα που θα κάνουμε την επόμενη περίοδο, θα ενισχύσουμε τη δύναμη της χώρας μας και θα ανεβάσουμε την Τουρκία πάνω από το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών. Θα κάνουμε σίγουρα πραγματικότητα το όραμά μας για τον αιώνα της Τουρκίας.

Θα το πετύχουμε αυτό δουλεύοντας χέρι, χέρι και καρδιά με καρδιά ως 85 εκατομμύρια άνθρωποι. Ως έθνος που έχει ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, έχει υπομείνει πολλές επιθέσεις και έχουμε αποτρέψει πολλές συνωμοσίες, πιστεύουμε ειλικρινά ότι το μέλλον μας θα είναι πολύ πιο φωτεινό από το σημερινό.

Μακάρι ο Αλλάχ να κρατήσει τον δρόμο μας ανοιχτό και να μας ευλογήσει με καλή τύχη.

Με την ευκαιρία αυτή, θυμάμαι για άλλη μια φορά με ευγνωμοσύνη τον Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Αρχιστράτηγο της Μεγάλης Επίθεσης, και τους συμπολεμιστές του και προσεύχομαι ο Αλλάχ να λυπηθεί όλους τους μάρτυρες και τους βετεράνους μας.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν