Η ΕΦΣΥΝ αποδομεί σημείο προς σημείο τις «δικαιολογίες» Κασσελάκη ότι… ήταν ένας άλλος το 2015

«Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στις αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ με τα παλιότερα, άκρως φιλελεύθερα άρθρα του

Σημείο προς σημείο αποδομεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» την επιχειρηματολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για το ότι άλλαξε από το 2015 έως σήμερα, με αφορμή αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για την παλιότερη άκρως φιλελεύθερη επιχειρηματολογία Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα», περί απόλυσης περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων και μείωσης μισθών.

«Ο κ. Κασσελάκης δεν άλλαξε από το 2015 ούτε έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023 “αριστερός”. Η πολιτική συνέπεια του κ. Κασσελάκη και η ευθύτητα με την οποία διατυπώνει τις θέσεις του τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν αντικείμενο της δικής μου κριτικής. Είναι απολύτως δικαίωμά του να επιμένει σε αυτά που πίστευε από τότε. Αρκεί να μην προσπαθεί να κρύψει αυτά που δεν κρύβονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Δημήτρης Ψαρράς ισχυρισμό του Στέφανου Κασσελάκη ότι… δεν θυμάται αυτά τα άρθρα και δεν θυμάται ποιος ήταν στα 24 του!

Ειδικότερα, λοιπόν, στο σημερινό άρθρο του ο δημοσιογράφος της ΕΦ. ΣΥΝ. απαντά με 6 σημεία στους ισχυρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη ως εξής:

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«1. Πώς είναι δυνατόν να αμφιβάλλει για τα γραπτά αυτά; Ο πατέρας του σ’ αυτά ακριβώς τα κείμενα αναφερόταν σε όλες τις συνεντεύξεις του προκειμένου να αποδείξει ότι η εμπλοκή του γιου του με την πολιτική είναι παλιά. Αλλά και αν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Κασσελάκη ότι «δεν θυμάται», γιατί δεν έψαξε τα άρθρα αυτά στο αρχείο του «Εθνικού Κήρυκα» το οποίο είναι ψηφιοποιημένο χάρη στη χορηγία του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχου, ο οποίος είναι και δικός του μέντορας.

2. Ο ισχυρισμός ότι αυτά ήταν κείμενα παλιά , επομένως βαρύνουν έναν ανώριμο πολιτικά νέο και ότι σε αυτή την νεαρή ηλικία μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, έρχεται σε σύγκρουση με τις προσωπικές διακηρύξεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε άρχισε να θεωρεί τους 24χρονους «πολιτικά ανώριμους»; Αυτό δεν είναι που θα φέρει τη νεολαία στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός δεν είναι που τόλμησε – προς τιμήν του – να ορίσει μια 27χρονη σε θέση-κλειδί δίπλα του;

3. Ασφαλώς είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αλλάζουν πολιτικές απόψεις. Και πρώτος θα χειροκροτούσα όποιον αποφασίσει να μετατοπιστεί από τη σκληρή Δεξιά στην προοδευτική Αριστερά. Μονο που ο ίδιος, όπως έγραφα το Σάββατο, λέει ακριβώς τα ίδια και σήμερα, κάτι που αποδείχθηκε με την ομιλιά του στον ΣΕΒ. Τα δημοσιεύματα, δηλαδή, στον Εθνικό Κήρυκα την περίοδο 2012-2015 επιβεβαιώνουν ακριβώς το γεγονός ότι λέει σήμερα ακριβώς αυτά που έλεγε και τότε.

4. Την εμμονή στις ίδιες απόψεις επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή μετά τις εκλογές, ο κ. Κασσελάκης εξέφραζε στην αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής τη βαθιά του πολιτική εκτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδεχόταν ότι τον υποστήριξε στις εσωκοκομματικές εκλογές της ΝΔ και κατέληγε: «Έτρεφα και συνεχίζω να τρέφω μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του» (Stefanos Kasselakis, Will the real Greek Dems please stand up? 14.7.2023). Αφού εξακολουθεί να τρέφει αυτόν τον μεγάλο σεβασμό για τον κ. Μητσοτάκη, για ποιο λόγο θέλει να τον ανταγωνιστεί και να πάρει τη θέση του.

5. Μόλις προχθές ο κ. Κασσελάκης έδωσε μεγάλη συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα. Στην ερώτηση που του έγινε πώς έγινε η μετάβασή του «από την Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης ήταν αποκαλυπτικός: Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα». Ωστέ πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είναι η Goldman Sachs των «αυτοδημιούργητων Δημοκρατικών». Κι αυτά προχτές

6. Θυμίζω τον τίτλο της δικής του εφημερίδας σε άρθρο του ανταποκριτή της στην Αθήνα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ σκληρά δεξιά. Η Αριστερά μένει σε σοκ» («Kasselakis turns SYRIZA hard right, Left left in shock, 1.10.2023). Να και κάτι με το οποίο συμφωνούμε με τον Εθνικό Κήρυκα».

Το χρονικό των αποκαλυπτικών άρθρων Κασσελάκη στο παρελθόν και η απάντησή του

Όταν ο Κασσελάκης μιλούσε για απολύσεις και μειώσεις μισθών-Τα… φιλελεύθερα άρθρα του

Ο νέος “γύρος” εσωστρέφειας ξεκίνησε με το δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΕΦ.ΣΥΝ.” το Σάββατο (21/10), όπου αποκαλύφθηκε η παλιότερη αρθρογραφία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Εθνικό Κήρυκα».

Εκεί, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται υπέρ του δόγματος Ρίγκαν, υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ σε άλλο φύλλο το 2012 γράφει, με το ψευδώνυμο Αριστοτέλης Οικονόμου υπέρ των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο, εμφανίζοντας τις μάλιστα ως λίγες.

Τα «επίμαχα» σημεία από το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» κάποια σημεία έχουν επισημανθεί με κόκκινο κύκλο και σύμφωνα με την εφημερίδα είναι από δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη όταν ζούσε στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, αναφέρει πως «ο Κασσελάκης φοιτητής ζητά να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το δόγμα του Ρέιγκαν και να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια (7.7.2007)».

Η ΕΦΣΥΝ αποδομεί σημείο προς σημείο τις «δικαιολογίες» Κασσελάκη ότι… ήταν ένας άλλος το 2015

Το δεύτερο σημείο όπως αναφέρει η εφημερίδα είναι όταν ο Κασσελάκης ως επιχειρηματίας θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και εξαίρει τη μείωση του κατώτατου μισθού (18.2.2012)

«Το σοβαρότερο είναι ότι όταν η συγκυβέρνηση Παπαδήμου (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ) απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, ο Στέφανος Κασσελάκης διαφωνούσε, επειδή θεωρούσε μικρό τον αριθμό των απολυόμενων: ‘’Τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας”», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η ΕΦΣΥΝ αποδομεί σημείο προς σημείο τις «δικαιολογίες» Κασσελάκη ότι… ήταν ένας άλλος το 2015

«Πολλοί επίσης σχολίασαν τη μείωση στον ελάχιστο μισθό. Πρόκειται για άλλο ένα ευαίσθητο θέμα με ανθρώπινες πτυχές, καθώς σίγουρα πολύς κόσμος εξαρτάται από έναν τέτοιο μισθό. Και όμως, αυτό το επίπονο μέτρο πρέπει να θεωρηθεί θετικό επειδή όντως κάνει τη χώρα πιο ανταγωνίσιμη και συγχρόνως διατηρεί μικρές εταιρείες εν ζωή», έγραφε επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παρομοίαζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο γνώμης που είχε γράψει το 2015 για την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», το πήγε ακόμα παραπέρα, παρομοιάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον… πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ!

«Οι ομοιότητες του κ. Τσίπρα και του κ. Τραμπ επεκτείνονται πέρα από το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας, στο στυλ αλλά και στο προσωπικό υπόβαθρο του καθενός. Και οι δύο μπορούν να στήσουν ένα καλό σόου. Και οι δύο παρεκκλίνουν από τις έτοιμες δηλώσεις τους για να αλληλεπιδράσουν με το ακροατήριό τους. Μπορούν και οι δύο να μιλούν αυθόρμητα. Και οι δύο χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις προς όφελός τους. Και στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζονται και οι δύο ως αουτσάιντερς, χωρίς να τους επηρεάζει η διαφθορά ούτε οι επιχειρηματικές και μιντιακές ελίτ», έγραφε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η εκλογική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα (δημοψήφισμα του 2015) όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (προεδρικές εκλογές του 2016) σε μια περίοδο αναταραχής, με ώθησε να σκεφτώ πάνω σε ένα αρκετά φιλοσοφικό ερώτημα: πώς αποφασίζουν οι πολίτες τι είδους ηγεσία επιθυμούν;», αναρωτιόταν ο Στέφανος Κασσελάκης και συνέχιζε:

«Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ. Όταν τον ακούω να μιλάει, θυμάμαι έναν άλλον πολύ γνωστό τύπο, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός, με τη δέσμευση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου για την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι ο προκάτοχός του ήταν πολύ αδύναμος για να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά. Παρομοίως, το κύριο μάντρα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες απέτυχαν να διαπραγματευτούν καλές εμπορικές συμφωνίες».

Ο κ. Κασσελάκης ισχυριζόταν στο άρθρο του ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο λόγος που οι ψηφοφόροι προτίμησαν, αντίστοιχα, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ντόναλντ Τραμπ:

«Πιστεύω ότι και οι δύο υπερέβαλαν για το πόσο κακή ήταν η κατάσταση στις χώρες τους τη στιγμή που ο καθένας του ξεκινούσε την προεκλογική του εκστρατεία. Αλλά, τελικά ο κόσμος ψηφίζει με το ένστικτο. Στην Ελλάδα, οι πολίτες δεν είναι αρκετά εκλεπτυσμένοι, για να γνωρίζουν ποιες είναι οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί και πολύ συντηρητικοί που θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ παρότι στο παρελθόν έχει υπάρξει φιλελεύθερος.

Πολλοί Έλληνες θα ψηφίσουν ξανά τον Αλέξη Τσίπρα, μόνο και μόνο επειδή είναι μια φρέσκια και συμπαθητική πολιτική φιγούρα, παρά την δραματική απόκλισή του από προηγούμενες προεκλογικές του υποσχέσεις.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική για να εκλεγεί αφού το 90% των πολιτικών που θα μπορούσε να επηρεάσει έχουν ήδη καθοριστεί με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε με την ευρωζώνη. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τραμπ κρίνονταν με βάση παραδοσιακά κριτήρια (πολιτικές προτάσεις, προηγούμενη εμπειρία, δηλώσεις, γκάφες κλπ.), κανένας από τους δύο δεν θα είχε την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί.

Ωστόσο, η αυθεντικότητα που αποπνέουν ωθεί τους ψηφοφόρους να θέλουν να τους επιλέξουν. Η αυθεντικότητα δεν είναι καν χαρακτηριστικό ενός ηγέτη».

Ο ίδιος, πάντως, έβρισκε και… κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τραμπ: «Προφανώς, τα δύο πολιτικά πρόσωπα έχουν και πολύ μεγάλες διαφορές. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ο κ. Τραμπ έχει επιτύχει πολλά, καθώς διαθέτει πραγματική εμπειρία στη ζωή που θα μπορούσε να μεταφέρει στο οβάλ γραφείο.

Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη, παρότι μαθαίνει γρήγορα (αγγλικά και οικονομικούς όρους), έχει έλλειψη εμπειρίας που μεταφράζεται σε έλλειψη ικανότητας. Και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα όταν αποφάσισε να εμπιστευτεί τη μοίρα της χώρας σε έναν εγωπαθή καθηγητή-διασημότητα».

«Άλλαξα προς το καλύτερο», απαντά ο Κασσελάκης με βίντεο για τα παλιότερα άρθρα του

Η απάντηση στον ορυμαγδό αντιδράσεων που προκάλεσαν εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ οι αποκαλύψεις για την άκρως φιλελεύθερη αρθρογραφία του Στέφανου Κασσελάκη στο παρελθόν ήρθε με βίντεο, που ανέβασε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Κυριακής (22/10) στα social media.

Ειδικότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει-μεταξύ άλλων- στο βίντεο:

«Έψαξαν τι έλεγα στα 19 και στα 24 μου. Λες και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Ειδικά σε αυτή την ηλικία.
Βιωματικά μεγάλωσα.

Έγινα επιχειρηματίας. Είδα τις γιγαντιαίες ανισότητες. Άλλαξα. Έχω τη δύναμη να αλλάζω.

Παρότι γνώριζα τον Μητσοτάκη, πολιτεύτηκα με τον Τσίπρα, ανιδιοτελώς, σε μη εκλόγιμη θέση, επειδή είδα τη χρηστή του διοίκηση, το ήθος του, τη δύναμή του να αλλάξει ο ίδιος.

Είπα σε μία συνέντευξή μου ότι ο 24χρονος Στέφανος μάλλον δε θα ψήφιζε τον 35χρονο Στέφανο. Και είπα επίσης ότι ο 24χρονος Μητσοτάκης δε θα ψήφιζε τον 55χρονο Μητσοτάκη.

Αλλά μάλλον λάθος η εκτίμηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψήφιζε τον μεγαλύτερό του εαυτό. Διότι αυτό έκανε η οικογένεια Μητσοτάκη: Ο πατέρας του αγκάλιασε τον Καρατζαφέρη, και κληροδότησε στον γιο του όλη την ακροδεξιά της ΝΔ. Του Άδωνι, του Πλεύρη και του Βορίδη.

Εγώ δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια. Δεν είμαι κληρονόμος. Γι’ αυτό τον λόγο έχω την ελευθερία της Αλλαγής.

Να αλλάξω προς το καλύτερο. Προς το Δίκαιο. Και γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς προς την Αριστερά».

Ίσως σας ενδιαφέρουν