Η εμμονή Ράμα με τον Μπελέρη έχει συνέπειες
Η Αθήνα απαντά στην αλβανική επιθετικότητα με μπλόκο ευρωπαϊκών αγροτικών κονδυλίων προς τα Τίρανα
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει ο Φρέντι Μπελέρης, όπως αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες η «ΒτΚ», προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του, μετά την επίδειξη δύναμης από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τη διατήρηση της απόφασης για διετή φυλάκιση, που τον κρατά έγκλειστο μέχρι τον Οκτώβριο, στερώντας του οριστικά το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος.
Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον Ράμα μέσω τρίτων «καναλιών» απαιτώντας από τα Τίρανα την απελευθέρωση του Μπελέρη, προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να ορκιστεί ευρωβουλευτής, ασκώντας απρόσκοπτα τα καθήκοντά του.
Σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα κάνει δύσκολη την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, και ήδη τα κονδύλια που προορίζονταν για τον αγροτικό τομέα της χώρας έχουν «παγώσει», κάτι που εξόργισε τον Ράμα.
«Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα πληρώσει πολύ ακριβά την επιθετική του στάση που οδηγεί στα άκρα τις διμερείς σχέσεις. Και θα το πληρώσει με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνει. Τη ματαίωση του ευρωπαϊκού του ονείρου», λέει στη «ΒτΚ» πρώην στέλεχος της κυβέρνησης, που ασχολείται πολύ στενά με την υπόθεση Μπελέρη.
Στόχος της Ελλάδας είναι να φέρει τον Ράμα απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται εύκολο, αφού η προπαγάνδα των Τιράνων υποστηρίζει στις Βρυξέλλες ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι μία ενδοαλβανική υπόθεση διαφθοράς, και όχι καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η προσφυγή, όμως, στο Δικαστήριο του Στρασβούργου θα φέρει στη δημοσιότητα όλα όσα συνέβησαν στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου των Τιράνων, και νομικά την υπόθεση υποστηρίζει και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος κινητοποιεί τις επαφές και τις γνωριμίες του στις Βρυξέλλες.
«Το πρόβλημα τώρα θα το έχει ο Ράμα», λέει ο Μπελέρης, ο οποίος θα γίνει ο «εφιάλτης» του Αλβανού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπως λένε συνεργάτες του.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρατηρεί με σκεπτικισμό την αναβίωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στη Γερμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπου Κροάτες, Σέρβοι, Αλβανοί και Κοσοβάροι συγκρούονταν ανηλεώς, δείχνοντας σε όλη την Ευρώπη ότι έχουν ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς.
Η Αθήνα προβληματίζεται επειδή ο αλβανικός εθνικισμός ενθαρρύνεται απροκάλυπτα από την κυβέρνηση του Ράμα, και η υπόθεση Μπελέρη περιλαμβάνεται μέσα σε αυτό τον σχεδιασμό.
Ο Ράμα, σύμφωνα με πηγές από τη μειονότητα, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τον αλβανικό εθνικισμό στα χνάρια του Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τις εκλογές του 2025, για να τις κερδίσει.
Και μέχρι τότε, θα έχει επιχειρήσει να αρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων, εάν δεν τον εμποδίσουν η ελληνική κυβέρνηση ή οι Χειμαρριώτες στις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές για το δήμο.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Μπελέρη, «δεν μιλάμε για το αβγό του φιδιού σχετικά με τον αλβανικό σοβινισμό και εθνικισμό, αφού το αβγό έχει σπάσει, και το φίδι είναι ο ανθελληνικός σοβινισμός που καλλιεργεί μεθοδικά το καθεστώς Ράμα σε βάρος της μειονότητας και κάθε τι ελληνικού».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει μισθώσει τις υπηρεσίες κάποιων επιφανών πρώην αξιωματούχων Ευρωπαίων και Αμερικανών, αξιοποιώντας την επιρροή τους και τις επαφές τους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο «μισθολόγιο» του Ράμα περιλαμβάνεται ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του Σέρι, η οποία προσφέρει τις νομικές της υπηρεσίες, ενώ ο Μπλερ τις επαφές και την επιρροή του διεθνώς.
Επίσης, ο τέως αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρουμανίας, καθώς και πρώην υπαρχηγός του FBI.
Σύμφωνα με παράγοντες της μειονότητας, με την σκληρή στάση του απέναντι στον Μπελέρη, ο Έντι Ράμα θέλει να περάσει το μήνυμα ότι «συνεχίζω ακάθεκτος την προσπάθεια για εθνική κάθαρση της Χειμάρρας», ενώ στέλνει και μήνυμα ότι θα το τραβήξει μέχρι τέλους, δείχνοντάς τους ότι η Αθήνα είναι ανήμπορη να τους βοηθήσει, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει τη μειονότητα και να τη φέρει στα δικά του μέτρα.
Η Αθήνα απαντά θεσμικά στις προκλήσεις των Σκοπίων
Η αναβίωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια, έχει έναν ακόμη «παίκτη». Τη Βόρεια Μακεδονία και την ηγεσία τους, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Συμφωνία των Πρεσπών καλλιεργώντας παράλληλα τα εθνικιστικά αισθήματα του πληθυσμού.
Οι άθλιες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Μιτσκόσκι κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη δείχνουν ότι οι γείτονες θα τραβήξουν το σκοινί μέχρι εκεί που θα δουν ότι μπορούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα, υπονομεύοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακυρώνοντας στην πράξη το συνταγματικό τους όνομα.
«Μη λαμβάνοντας υπόψη πού τους οδήγησε ο εθνικισμός του Γκρουέφσκι», όπως λένε Έλληνες διπλωμάτες.
Η Αθήνα όμως, έχοντας ανοιχτά δύο μέτωπα συγχρόνως, ένα με τα Τίρανα και το άλλο με τα Σκόπια, ρισκάρει το κύρος της στα Βαλκάνια, εάν και εφόσον δεν κινηθεί αποφασιστικά και δεν επιδείξει πυγμή. Και αυτό προτίθεται να κάνει, όπως λέει σε συνεργάτες του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει, με νόημα, ότι η χώρα μας ήταν ανέκαθεν, από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 μέχρι και σήμερα, η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων. «Η πορεία, ωστόσο, προς την ευρωπαϊκή ένταξη χωρίς την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την Ε.Ε., η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία με άνοιγμα κεφαλαίων, δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα, με ευθύνη των δύο κρατών.
Όμως, προγράμματα και πολιτικές τρέχουν, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ε.Ε., με εντολή της Επιτροπής, ετοιμάζει συμφωνία Άμυνας και Ασφάλειας, κάτι που συμβαίνει με όλες τις υποψήφιες χώρες. Η Αθήνα εάν δεν καταθέσει ένσταση, θα χάσει την αξιοπιστία της, και το πιθανότερο είναι πως θα μπλοκάρει αυτές τις συμφωνίες.