Η θωράκιση της Κύπρου φέρνει και… δημοσκοπικά χαμόγελα
Στο Παρίσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η άνοδος της ΝΔ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, δικαιώνει τη στρατηγική που ακολούθησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν στη μέτρηση της Opinion Poll το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να ανεβαίνει κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο και πλέον η ΝΔ να ξεκολλάει από νούμερα που κινούνταν γύρω στο 30% και να καταγράφεται στο 32,7%. Η διαφορά της δε από το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια καθώς αγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες ενώ και στη μέτρηση της Alco για τον Alpha το κυβερνών κόμμα ανεβαίνει 1,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όμως των μετρήσεων δίνεται η εξήγηση για αυτή την εικόνα. Ο βασικός λόγος είναι η καθαρή στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τόσο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στο Ιράν όσο και στην άμεση απόφαση της Ελλάδας να συνδράμει αμυντικά στην Κύπρο στέλνοντας τις φρεγάτες Κίμων και Ψαρά καθώς και τέσσερα f-16. To 73% επικροτεί αυτή την άμεση απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την ίδια στιγμή που υπήρξαν κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν κριτική ακόμα και για αυτό. Η χθεσινή εικόνα των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας στην Πάφο, οι δηλώσεις τους και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη στη φρεγάτα τύπου Bhellara Κίμων, έδωσε απάντηση στις φωνές που τις προηγούμενες ημέρες επέλεξαν να κάνουν αντιπολίτευση διασπείροντας ακόμα και ψευδείς ειδήσεις.
Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν χθες στην Κύπρο, στη συνέχεια στη Σούδα και τα μηνύματα αλληλεγγύης που εξέπεμψε, αρκούν για να αισθάνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δικαιωμένοι για την ξεκάθαρη στάση που πήρε πρώτη η Ελλάδα στο πλευρό της Λευκωσίας.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος θα συναντηθούν και στο Παρίσι στη σύνοδο για την πυρηνική ενέργεια όπου η Ελλάδα έχει θετική διάθεση να συμμετάσχει και αναμένονται προσεχώς ανακοινώσεις.
Το επόμενο στοίχημα που έχει τώρα να κερδίσει η κυβέρνηση στα μάτια της κοινής γνώμης είναι στον τρόπο που θα ενισχύσει την κοινωνία προκειμένου να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα χθες, ο πρωθυπουργός έλαβε σε προπαρασκευαστική σύσκεψη στο Μαξίμου τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών ανάπτυξης και ενέργειας. Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.