Κασσελάκης: «Το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ κατέληξε σε αιματοκύλισμα»

«Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;»

Κασσελάκης

«Ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχτεί αυτό που συμβαίνει στη Γάζα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σχετικά με την επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Δηλαδή αυτό το οποίο, υποτίθεται, ότι ήταν ένα δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ ενάντια στη Χαμάς, έχει γίνει πλέον ένα αιματοκύλισμα, μια σφαγή χωρίς κανένα τέλος στον ορίζοντα», σημείωσε.

«Το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί. Έχω δει πολλές φωτογραφίες κι έχω ακούσει από τις Αρχές εδώ τι αντιμετωπίζουν. Μέχρι και τα χρήματα τα οποία στέλνει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, τα έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ. Και συγχρόνως, μάλιστα, δέχονται και μεγάλες πιέσεις και στη Δυτική Όχθη. Και αυτό λοιπόν δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να συνεχίζεται», τόνισε και συνέχισε:

«Σήμερα το πρωί συνέβη άλλο ένα αιματοκύλισμα. Σαράντα παιδιά δολοφονήθηκαν στη Ράφα από επέμβαση του Ισραήλ. Δεν νοείται πλέον αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα Ιστορίας από τη φιλία του ελληνικού λαού και του παλαιστινιακού λαού, αρχίζοντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιάσερ Αραφάτ και σήμερα να το φέρουμε πάλι ως προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής. Διότι αν όχι τώρα, πότε; Ποια είναι η καλύτερη στιγμή, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε το παλαιστινιακό κράτος, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας;»

Εξάλλου, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε πως η ευρωπαϊκή Αριστερά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, πρέπει να αντισταθούνε στην άνοδο της ακροδεξιάς και να φέρουνε την ηγεσία των Βρυξελλών προ των ευθυνών της. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη. Δεν μπορεί να ακολουθεί το παράδειγμα της Αμερικής σε ό,τι διαπραγματεύσεις κάνει με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και τις αραβικές χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να έχει άποψη και αυτή η άποψη και η δραστηριότητα πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε.

Σημείωσε, δε, πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηριχτεί και η PLO και η Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά συγχρόνως να προχωρήσει η κατάπαυση πυρός άμεσα. Όπως είπε, η Πλαιστινιακή Αρχή ζητάει «την απελευθέρωση των κονδυλίων που έχουν στείλει για ανθρωπιστική βοήθεια και επίσης να σταματήσει η πίεση που δέχονται από το Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Δυτική Όχθη είπε πως η εν λόγω «πίεση» είναι «απόρροια των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως των αποφάσεων περί εποικισμών, οι οποίοι βαίνουν και ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ» και τόνισε την ανάγκη «να επιστρέψουμε στις διεθνείς Συνθήκες, στις διεθνείς αποφάσεις» κάτι στο οποίο η Ελλάδα «έχει ρόλο να παίξει».

«Έχει αλλάξει ραγδαία η κατάσταση. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή μία κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ, που, κατά τη γνώμη μου, θα είναι πολύ επικίνδυνη για τη σταθερότητα, που δεν υπάρχει εξάλλου, στην περιοχή. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου. Δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση για μια λύση δύο κρατών, όταν η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί αυτό να είναι το μοντέλο. Άρα λοιπόν πώς θα υπάρξει ειρήνευση, εάν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός; Αυτό ακριβώς πρέπει να απαιτήσει η Ευρώπη. Και αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν κι ένα μήνυμα υπέρ της ειρήνης και υπέρ των κανόνων του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.

Στέφανος Κασσελάκης: Συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστίνης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, είχε συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού και αρχαιοτήτων της Παλαιστίνης, Hani Al Hayek .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι είναι «ηθικό και δίκαιο» να έχει το δικό του κράτος ο λαός της Παλαιστίνης».

«Να πιέσουμε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το μονοπάτι της Ισπανίας για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Να πιέσουμε όλη την Ευρώπη επειδή έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες και εμείς ως το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτό που είναι δίκαιο και ηθικό που είναι ο παλαιστινιακός λαός να έχει το δικό του κράτος», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα και αύριο θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, τη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα, όπου και θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της παλαιστινιακής Αρχήςεκπροσώπους της ΟΑΠ (PLO) και τον πατριάρχη της αγίας πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνη, Θεόφιλο τον Γ’.

Τον κ. Κασσελάκη θα συνοδεύσουν η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, ο τομεάρχης Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, η τομεάρχης Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν