Κατώτατος μισθός και μίνι φορολογικό σήμερα στο υπουργικό
Ασφαλιστική δικλείδα, η οποία θα προβλέπει ρητά ότι δεν θα μπορεί να μειωθεί στο μέλλον και θα βασίζεται στα αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτεί για ακόμα μια φορά την προσήλωση στην καθημερινότητα.
Κυρίαρχο θέμα είναι το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό, που θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο και προβλέπει το νέο μοντέλο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Πιο συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα μάθουν αναλυτικά πως έως το 2027 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται με βάση δύο οικονομικούς δείκτες, τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Θα υπάρχει επίσης ασφαλιστική δικλείδα, η οποία θα προβλέπει ρητά ότι δεν θα μπορεί να μειωθεί στο μέλλον και θα βασίζεται στα αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Καινοτομία επίσης θα είναι ότι θα αφορά και στους δημοσίους υπαλλήλους.
Παράλληλα στο σημερινό υπουργικό θα εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στις βασικές αποδοχές του Ιδιωτικού Τομέα.
Μεταξύ άλλων από το 2028 και μετά, θα ενεργοποιηθεί μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο θα προκύπτουν οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται στις βασικές αποδοχές.
Επίσης, θα λυθεί το πρόβλημα με την Εισφορά Αλληλεγγύης των Συνταξιούχων καθώς με συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπονται αλλαγές στα κλιμάκια με αυξήσεις ανάλογες με εκείνες που θα δίνονται στις συντάξεις ανά έτος.
Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει και ένα νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει:
Α) Τη νέα διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Β) Τη νέα δομή της ΑΑΔΕ με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της
Γ) Οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα
Δ) Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του φόρου τους εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους: 4% αν την υποβάλουν μέχρι το τέλος Απριλίου, 3% αν την υποβάλουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου και 2% αν την υποβάλουν μέχρι τις 15 Ιουλίου.