Μητσοτάκης: Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης, είναι υποχρεωμένος να καταθέσει πόθεν έσχες

«Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «μια πιο ισχυρή ΝΔ θα προχωρήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις»

κυριακος μητσοτακης, κυριάκος μητσοτάκης, μητσοτακης, μητσοτακης κυριακος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, λίγα 24ωρα πριν την κάλπη των Ευρωεκλογών 2024.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών είναι ότι «μια πιο ισχυρή ΝΔ θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Τόνισε ακόμα ότι «ως προς την εθνική διάσταση των ευρωεκλογών πρέπει να αποκρούσουμε τη νέα έκφανση του λαϊκισμού που σηκώνει κεφάλι και τάζει τα πάντα γιατί έτσι πιο ισχυρή η ΝΔ θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις».

«Μας κατηγορούν για την αλαζονεία του 41% και το βράδυ των εκλογών είπα ότι είναι μεγάλη τιμή αλλά όχι ‘’λευκή επιταγή’’», ανέφερε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι «το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και όταν κάποιοι μιλούν υποτιμητικά, υποτιμούν τους πολίτες».

«Έχω λάβει τα μηνύματα της δυσαρέσκειας», τόνισε έπειτα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του και είπε ότι: «Τους τελευταίους 11 μήνες υλοποιήσαμε με ταχύτητα πολλές μεταρρυθμίσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυξήσαμε τους μισθούς. Η πρώτη μας κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων. Τώρα θα μπούμε στα βαθιά για να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες του κράτους και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού. Η κυβέρνηση μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, όμως έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε παρεμβάσεις εν κινήσει όταν αυτές απαιτούνται».

«Η προηγούμενη διακυβέρνηση ήταν μια διακυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων και τώρα ήρθε η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι τράπεζες να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία–Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή»

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στους φόρους αποτελούν την συνταγή για τη διαχρονική στήριξη του εισοδήματος και σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εξού και κάναμε παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς».

Σε ερώτηση, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει ή δεν καταργεί τον ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όποιος την εισηγείται οφείλει να μας υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα περικόψει.

Συμπλήρωσε δε, ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν» επικαλούμενος, όπως είπε, τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που δεν αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του προϊόντος.

«Είναι πολύ πιθανό αυτή τη μείωση του ΦΠΑ να την καρπωθούν οι μεσάζοντες», είπαε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει πολύ συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του φορολόγησε τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, γι’ αυτό και όπως είπε συγκρατήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε ότι καμιά χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει φορολογήσει και πως η Ιταλία που προσπάθησε να το κάνει το πήρε πίσω άρον άρον.

«Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειες τους είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή», τόνισε ο ίδιος.

Μητσοτάκης: «Δεν θα θέσω σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα»

«Τα 45 δισ. ευρώ του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι προ 13ου και 14ου μισθού και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές με χρήματα που δεν υπάρχουν».

«Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης–Είναι υποχρεωμένος να καταθέσει πόθεν έσχες»

Απαντώντας στις κατηγορίες Κασσελάκη ότι «εξαφανίστηκαν» σπίτια και καταθέσεις από το πόθεν έσχες του αλλά και τις αιχμές Οικονόμου ότι «μαγειρεύτηκε» το πόθεν έσχες του είπε:

«Τι να σας πω γι’ αυτή τη συζήτηση. Επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες την τελευταία εβδομάδα. Έπρεπε να το είχε ήδη καταθέσει. Να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στο πρώτο πόθεν έσχες. Και η σύζυγός μου και εγώ στοχοποιηθήκαμε. Το δικό μου πόθεν έσχες έγινε φύλλο και φτερό», είπε και συμπλήρωσε πως «η συζήτηση αυτή επαναφέρει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι πολιτεύονται. Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε πόθεν έσχες».

Είπε ακόμα ότι πούλησε το οικογενειακό του σπίτι στη Γλυφάδα και κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι «είπε ανακρίβειες». «Η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για την πρώτη κατάθεση», τόνισε με νόημα.

«Οι εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους»

Σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, κάτι που είναι θετικό όπως είπε, για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, και χρήζει κρατικής παρέμβασης. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα διαπραγματευόμαστε με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να ανακατανείμουμε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, κατά το οποίο θα διευρύνουμε την περίμετρο των δικαιούχων και στα ζευγάρια έως 50 ετών. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω, ενώ εξετάζουμε εάν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στο AirBnB. Κάναμε παρεμβάσεις και στην golden visa και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το θέμα το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς σε άλλα ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος δείχνει να είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη».

Στο μέτωπο της ανεργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή θα πέσει κάτω από το διψήφιο ποσοστό το 2025, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και επανέλαβε την προτροπή του προς τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους.

Στο μεταναστευτικό πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρής φύλαξης των συνόρων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μπαίνει όποιος θέλει στην Ελλάδα, ούτε και οι διακινητές θα καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα.

Σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, κάτι που είναι θετικό όπως είπε, για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, και χρήζει κρατικής παρέμβασης. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Σπίτι μου.

Τώρα διαπραγματευόμαστε με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να ανακατανείμουμε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, κατά το οποίο θα διευρύνουμε την περίμετρο των δικαιούχων και στα ζευγάρια έως 50 ετών.

Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω, ενώ εξετάζουμε εάν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στο AirBnB. Κάναμε παρεμβάσεις και στην golden visa και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το θέμα το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς σε άλλα ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος δείχνει να είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη».

Στο μέτωπο της ανεργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή θα πέσει κάτω από το διψήφιο ποσοστό το 2025, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και επανέλαβε την προτροπή του προς τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους.

Μητσοτάκης για Τέμπη: Κι εγώ μιλάω με συγγενείς θυμάτων και δεν το διαφημίζω

Για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός είπε: «Λυπάμαι που κάποιοι κάνουν θέμα τα Τέμπη 3 ημέρες πριν τις εκλογές. Κι εγώ μιλάω με συγγενείς θυμάτων και δεν το διαφημίζω».

Ερωτηθείς αν υπάρξουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα είπε: «Θα το κάνω αμέσως αλλά πρέπει να στοιχειοθετηθεί αν υπάρχει κατηγορητήριο».

Για την άνοδο της ακροδεξιάς σχολίασε ότι «είναι φαινόμενο ευρωπαϊκό και ελληνικό είναι φωνές των άκρων. Πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Χρειάζονται συνθέσεις και δεν μπορεί το ΕΛΚ μόνο του. Σε αυτή τη συμμαχία δεν εντάσσω την Αριστερά είναι το άλλο άκρο της ακροδεξιάς. Κανείς δεν συνομιλεί μαζί της και θεωρείται άκρο».

Για την κα Μελόνι είπε ότι «έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό αλλά έχει πορευθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Διέψευσε-παράλληλα- κατηγορηματικά ότι θα είναι υποψήφιος για ευρωπαϊκό αξίωμα.

Για την Τουρκία και τις προκλήσεις σε φραστικό επίπεδο, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία:

«Ζούμε σε μια σύνθετη και περίπλοκη περιοχή της Μεσογείου. Εδώ και 15 μήνες υπάρχει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για τρία χρόνια είμασταν στα κόκκινα.

Τα θετικά είναι ότι δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις. Συνεργαζόμαστε στη μετανάστευση αλλά δεν έχω αυταπάτη ότι ο πυρήνας των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη.

Η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από την συμπεριφορά της Τουρκίας. Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας είναι το θεμέλιο που χτίζουμε για μια εθνική πολιτική με αυτοπεποίθηση.

Το μήνυμά μου στον εντολοδόχο πρωθυπουργό των Σκοπίων είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να κάνει κατηγορηματική και σαφή δήλωση ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλιώς θα θέσω θέμα στο ΝΑΤΟ είπε και αν θέλουν να μπουν στην Ευρώπη να ξέρουν ότι ο δρόμος περνάει από την Ελλάδα και το ίδιο ισχύει για την Αλβανία. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική».

«Η πατρίδα μας πρέπει να επενδύσει και τα επόμενα χρόνια σε αντιπυραυλική προστασία»

«Υπάρχουν ευρωπαϊκές επενδύσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε, οι οποίες να θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη, να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και όχι εθνικούς πόρους», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Καταλαβαίνετε το όφελος για την πατρίδα μας. Η πατρίδα μας πρέπει να επενδύσει και τα επόμενα χρόνια σε αντιπυραυλική προστασία. Αν αυτό μπορεί να γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους και όχι με εθνικούς, καταλαβαίνετε τι τεράστιο όφελος θα είναι αυτό για τον Προϋπολογισμό. Θα μας απελευθερώσει πόρους, είτε για άλλες αμυντικές δαπάνες είτε -το πιο πιθανό- για άλλες κοινωνικές δαπάνες».

Και πρόσθεσε: «Άρα, το να έρθει η Ευρώπη να σηκώσει ένα μέρος του βάρους αμυντικών δαπανών οι οποίες για την Ελλάδα είναι απαραίτητες, καταλαβαίνετε ότι θα αλλάξει πάρα πολλά. Μπορούμε να το πετύχουμε; Βεβαίως και μπορούμε να το πετύχουμε».

Εξηγώντας γιατί έστειλε τώρα την επιστολή στην Κομισιόν: «Για τις πολυεθνικές, είναι πραγματικό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Γιατί το αναδεικνύουμε τώρα με τόση ένταση; Γιατί τώρα θα αναλάβει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εγώ θέλω να έχω δεσμεύσει την κα von der Leyen, στην οποία προσφέρω τη στήριξή μου, ότι την επόμενη μέρα θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη.

Ας το καταλάβουν καλά οι Έλληνες πολίτες που μας ακούν, ότι αυτά είναι σημαντικά ζητήματα. Ποιοι θα βρεθούν στο Eυρωκοινοβούλιο, πώς θα διαπραγματευτούμε όλες αυτές τις πολιτικές;

Το να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας δυνατή στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα έχει πολύ μεγάλη σημασία, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, σε μία εκλογή που ξέρω ότι δεν έχει το ενδιαφέρον των εθνικών εκλογών».

Τέλος, για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση από την επόμενη μέρα:

«Χρειάζεται επιτάχυνση. Ξέρω πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα. Ξέρω πολύ καλά και ποιες είναι οι όποιες αδυναμίες μπορεί να προέκυψαν τον πρώτο χρόνο. Υπάρχουν ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθώ περισσότερο και ο ίδιος, όχι πως δεν ασχολούμαι, γιατί νομίζω ότι ξέρετε καλά ότι ασχολούμαι, μπαίνω στη λεπτομέρεια των φακέλων».

«Το έχω πάρει το μήνυμα, ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, γιατί ξέρω, ειδικά τώρα που κάνουμε τις ευρωπαϊκές συγκρίσεις, πόσο έδαφος χάσαμε τα τελευταία χρόνια και πόσο πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα. Δεν συμβιβάζομαι ούτε με χαμηλούς ρυθμούς ούτε με οριακή πρόοδο», δήλωσε, κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει:

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα εκσυγχρονισμού. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας, δεν θα έχουμε εκλογές για τρία χρόνια, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 στο τέλος της τετραετίας. Θυμάστε, δεν με πιστεύατε και στην πρώτη τετραετία και εξάντλησα τη θητεία. Το ίδιο έχουμε πρόθεση να κάνουμε και τώρα.

Αλλά έχει μεγάλη σημασία αυτή η πολιτική νομιμοποίηση την οποία έχουμε, το βράδυ των εκλογών να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή. Και όσο πιο ισχυρή είναι, τόσο μεγαλύτερες προσδοκίες σεμνότητας θα υπάρχουν από την κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1:

Ίσως σας ενδιαφέρουν