«Καρφί» Μητσοτάκη για Κασσελάκη: Lifestyle περιτύλιγμα με τοξικότητα, ψέμα και τάξιμο δεκάδων δισ. ευρώ

Γεμάτη μηνύματα με πολλούς αποδέκτες η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κέρκυρα

Μητσοτάκης

Στην Κέρκυρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του, όπου δίνει ομιλία.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, αυτή του Παναθηναϊκού, για την κατάκτηση της 7ης Ευρωλίγκας και μακάρι να έχουμε κι άλλες ανάλογες επιτυχίες αυτή την εβδομάδα σε άλλο σπορ» είπε αρχικά εννοώντας τον τελικό του Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα.

«Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν συμπίπτουν ούτε με αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές ούτε τοποθετούνται κοντά σε εθνικές εκλογές. Καταλαβαίνω, είπε ότι μπορεί να είστε κουρασμένοι και να θεωρείτε ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας. Σκεφτείτε πόσα έγιναν είπε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα από ουραγός έγινε πρωταγωνίστρια σε σημαντικές αποφάσεις. Έφερε ως παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας και είπε ότι και φέτος θα πάμε σε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Κέρκυρα.

Κληθήκαμε να πάρουμε στο μέσο της πανδημίας μια σημαντική απόφαση για την στήριξη των οικονομιών μας και δημιουργήσαμε ένα εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και καταφέραμε να φέρουμε πίσω 36 δις ευρώ. Καταφέραμε ως Ελλάδα να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό από αυτή τη χρηματοδότηση».

Απαντώντας πού πηγαίνουν τα χρήματα έφερε ως παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας που ανακατασκευάζονται αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις ειδικά μέσα από το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά.

Όπως και στις παρεμβάσεις στα σχολεία και έως το τέλος του έτους θα έχουν μπει στα σχολεία όλης της χώρας 36.000 διαδραστικοί πίνακες. «Όλα αυτά είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε και κάνοντας αναφορά και στο ΕΣΠΑ είπε ότι είναι αυξημένο κατά 30% ως προς τους πόρους που διατίθενται στην Περιφέρεια.

Τόνισε ακόμα ότι «η Ευρώπη μας βοήθησε να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική μας θέση τόσο απέναντι στην Τουρκία αλλά και στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν ήταν απλό και η κυβέρνηση κατάφερε να διαφυλάξει τα σύνορά μας και είχαμε την Ευρώπη σύμμαχό μας.

Πηγαίνουμε στην Ευρώπη με το κεφάλι ψηλά, που πατάει γερά στα πόδια της που δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο αλλά συμμετέχουμε στην συνδιαμόρφωση πολιτών. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη είναι το σύνθημα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη ΝΔ», σημείωσε.

«Η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης και δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί από τους αντιπάλους μας»

«Η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης και δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί από τους αντιπάλους μας», είπε ακόμα.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια θα ληφθούν αποφάσεις χρηματοδοτικού χαρακτήρα στην Ευρώπη, επίσης η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή μετάβαση αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου αμυντικού ταμείου. Αν κάτι μάθαμε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι πρέπει να μπορείς να προστατεύεις τους αιθέρες σου και να έχεις μια ικανή αντιπυραυλική ομπρέλα. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσω ευρωπαΪκή χρηματοδότηση για μια τέτοια πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Για την ακρίβεια είπε ότι «δεν κρύψαμε ποτέ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι ταλανίζει τους ευάλωτους και ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η απάντηση είπαμε ότι είναι έλεγχοι και πρόστιμα και νομιμότητα παντού και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Κομισιόν για την διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές. «Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες και μας κατηγόρησε η αντιπολίτευση επειδή είχαμε το θάρρος να τα βάλουμε με τις πολυεθνικές;

Θα μπορέσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια να αντιμετωπίσει το δημογραφικό;» τόνισε επίσης. Και πρόσθεσε ότι «ήδη η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα με το επίδομα γέννας και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας. Με το ολοήμερο σχολείο και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την επόμενη ημέρα η ΝΔ να είναι ισχυρή για να διεκδικήσει στην Ευρώπη περισσότερα και πρόσθεσε ότι την ισχυρή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 η οποία εξέπληξε ευχάριστα τους ίδιους αλλά δυσάρεστα κάποιους άλλους είναι εντολή ευθύνης.

Μάλιστα την ώρα της ομιλίας του ακούστηκαν καμπάνες και είπε: «αναρωτιέμαι για ποιους χτυπούν οι καμπάνες. Πάντως όχι για τη ΝΔ, άλλοι έχουν προβλήματα».

Για τη Δικαιοσύνη

Απαντώντας σε μια πολίτη που του είπε για την Δικαιοσύνη είπε: «ήταν σε μεγάλο βαθμό ο μεγάλος ασθενής και παραμένει γιατί είναι μη αποδεκτή πραγματικότητα η καθυστέρηση στην απονομή της. Με την αλλαγή όμως του δικαστικού χάρτη κάνουμε παρεμβάσεις και απαλλάσσουμε τους δικαστές από γραφειοκρατία και για όλα όσα έγιναν και μας πόνεσαν πολύ έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Και αν κάποιος από τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη να βγει να μας το πει. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αυτή τελικά θα αποδώσει τις ευθύνες έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Εγώ δεν αποδίδω ευθύνες ούτε κανείς από εσάς αλλά δικάζονται στο δικαστήριο με διαδικασίες απολύτως καθορισμένες και πολύ πιο γρήγορες από αντίστοιχες υποθέσεις που μας πήγαν πολύ πίσω. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα με γρήγορους ρυθμούς. Η εντολή την οποία θέλω να δώσετε στη ΝΔ είναι μια εντολή που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι έχουμε την απόλυτη νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία εκλεγήκαμε».

«Από την αντιπολίτευση δεν ακούμε τίποτα για την Ευρώπη και τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα. Αισθάνομαι μερικές φορές ότι ξαναζούμε μια επανάληψη ενός προεκλογικού έργου που έχει πληγώσει την χώρα. Αυτή τη φορά σε ένα πιο lifestyle περιτύλιγμα αλλά με δυο χαρακτηριστικά που δεν έχουν αλλάξει την τοξικότητα και το ψέμα και το τάξιμο δεκάδων δις.

Αν θέλετε να έρθετε εδώ και να κάνετε φασαρία είναι δικαίωμά σας αλλά δικαίωμά μου να μιλήσω σε όσους θέλουν να με ακούσουν. Η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ.

Η ΝΔ είναι η παράταξη η οποία έφερε την δημοκρατία πίσω σε αυτό τον τόπο για να μην ξεχνιόμαστε. Και αν σήμερα κυβερνούμε με μια άνετη πλειοψηφία είναι γιατί πήραμε 41% το οποίο εσείς μας το δώσατε δεν το υφαρπάξαμε και οι αντίπαλοί μας ήταν πίσω με 24 μονάδες διαφορά».

Μίλησε για μεγάλη ευθύνη και «θέλω να ξορκίσω οποιαδήποτε εκδήλωση αλαζονείας απορρέει από το εκλογικό αποτέλεσμα

Αναγνωρίζω τα λάθη μου και στέκομαι αυτοκριτικά στις αστοχίες. Αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω και γι αυτό οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν μεγάλη σημασία.»

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ίσως σας ενδιαφέρουν