Μητσοτάκης από τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»: Έως το 2026 θα έχουμε και τις τρεις Belharra

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιόδοξη θέση για το τέλος της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις και αναγεννάται», είπε-μεταξύ άλλων-ο πρωθυπουργός

κυριακος μητσοτακης, κυριάκος μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη από τη Γαλλία, όπου επιθεώρησε τις νέες φρεγάτες Belharra που κατασκευάζονται στα ναυπηγεία του Λοριάν και συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την απόβαση της Νορμανδίας, της στρατιωτικής επιχείρησης των συμμάχων που άλλαξε την Ιστορία.

Ερωτηθείς, αρχικά, αν θεωρεί βασικό διακύβευμα για την Ευρώπη την στρατηγική της αυτονομίας είπε ότι «σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να έρθω στο ναυπηγείο της Naval Group».

Τόνισε ότι «έως το 2026 θα έχουμε και τις τρεις Belharra και πρόσθεσε ότι θα είναι από τα πιο σύγχρονα που θα πλέον στην Μεσόγειο».

κυριακος μητσοτακης, κυριάκος μητσοτάκης

Απαντώντας στο ερώτημα είπε ότι «σήμερα γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Νορμανδία. Την αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία. Μια διαρκής υπενθύμιση ότι στους σημερινούς καιρούς δεν δικαιολογείται καμία αφέλεια».

«Δεν συμμερίζομαι την απαισιόδοξη θέση για το τέλος της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκει τις δυνάμεις και αναγεννάται», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «απαιτείται περισσότερη διευρωπαϊκή συνεργασία».

Για τη δημιουργία κοινής αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη είπε ότι «αν δεν σκεφτούμε φιλόδοξα θα παραμείνουμε αγκυλωμένοι σε αντιλήψεις του παρελθόντος. Αν δεν δημιουργήσουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο θα πρέπει να συνδέεται από μεγάλα πρότζεκτ αμυντικής προτεραιότητας για την Ευρώπη».

«Η κοινή αντιπυραυλική ασπίδα»- είπε ακόμα- «θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό ταμείο» και κατέληξε λέγοντας ότι «ως Ελλάδα θα κάνουμε τις αμυντικές δαπάνες που πρέπει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα, κάνοντας έμμεση αναφορά στις εκλογές στις ΗΠΑ ότι «η Ευρώπη, αυτό δεν αφορά τόσο στην Ελλάδα, αλλά αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, είχε ουσιαστικά εκχωρήσει την άμυνά της και τις εγγυήσεις ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ. Μπορούμε αυτό να το θεωρήσουμε ως δεδομένο λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα οποία ενδεχομένως να γίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες;».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που προτείνει δεν είναι υποκατάστατο για το ΝΑΤΟ». «Ούτε ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ, όποια και αν είναι η επιλογή των Αμερικανών, θα οδηγηθεί σε μια παρακμή. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ και έχουμε και μια υποχρέωση και ως Ευρώπη να στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία. Να υπάρχει θα έλεγα μεγαλύτερος εξορθολογισμός των δαπανών, να μην υπάρχει τέτοια πολυτυπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε ο ίδιος, λέγοντας: «Να δώσω ένα παράδειγμα: Τα επόμενα πλοία του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι η επόμενη κορβέτα, θα μπορούσε να είναι μια ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Αντί να χτίζει κάθε χώρα το δικό της πλοίο και να μην έχουμε οικονομίες κλίμακος, όλοι θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτή την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Άρα η συζήτηση αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει πιστεύω για τα καλά.

Δεν περιμένω ότι θα ολοκληρωθεί ως δια μαγείας σε λίγους μήνες, αλλά έχω μάθει πάντα ότι αν δεν θέτει κανείς φιλόδοξους στόχους για το επόμενο βήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δεν πρόκειται να το πετύχει – και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θυμάστε, ότι ένα μήνα πριν συμφωνηθεί, πολλοί προέβλεπαν ότι ήταν αδύνατο να γίνει – και όμως έγινε».

Για την εκλογή νέου προέδρου στην Κομισιόν σχολίασε τα εξής: «Κατ’ αρχάς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως το μεγαλύτερο -καθώς φαίνεται, γιατί δεν μου αρέσει να προεξοφλώ κανένα εκλογικό αποτέλεσμα- αλλά καθώς φαίνεται, μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ευρώπη, έχει δικαίωμα -και απαίτηση θα έλεγα- να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποψήφια μας είναι η κ. Φον Ντερ Λάιεν. Άρα ξεκινούμε με αυτό το αξίωμα. Έτσι προσερχόμαστε σε αυτήν την διαπραγμάτευση.

Δεν συμμετείχα τότε στις διαπραγματεύσεις. Έφτασα στο συμβούλιο λίγους μήνες καθυστερημένα. Η στρατηγική μας τώρα ως προς την υποψηφιότητα της προέδρου της Επιτροπής είναι είναι σαφής.

Η Ευρώπη χτίστηκε μέσα από μια μεγάλη συμμαχία των κεντροδεξιών δυνάμεων, των κεντροαριστερών δυνάμεων, των σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι στον πυρήνα της αυτή η συμμαχία πρέπει να διατηρηθεί ακέραια.

Αν τώρα σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να προστεθούν -μεμονωμένα, το τονίζω -χώρες, κυβερνήσεις, κομματικοί σχηματισμοί, οι οποίοι να πιστεύουν στην ιδέα της Ευρώπης, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς και με τους οποίους μπορούμε, παρά τις επιμέρους μας διαφωνίες, να συνδέσουμε τις μεγάλες στις μεγάλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, αυτό μπορεί να είναι και καλοδεχούμενο.

Αλλά δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να υποκαταστήσουμε τον πυρήνα αυτής της συμμαχίας, που πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την πήγε μπροστά την Ευρώπη. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν άκρα στην Ευρώπη και ακραία κόμματα στα δεξιά μας, αλλά και άκρα στα αριστερά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αριστερά εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωπαϊκή Αριστερά, την GUE, η οποία είναι το αριστερό άκρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Ουσιαστικά μια πολιτική ομάδα η οποία δεν συμμετέχει καθόλου στις πραγματικές διαβουλεύσεις και στη λήψη των αποφάσεων. Είναι μια δύναμη αντίδρασης. Απλά το λέω για να γνωρίζουν και οι πολίτες που ψηφίζουν αύριο τον ΣΥΡΙΖΑ πού θα ανήκουν οι ευρωβουλευτές».

κυριακος μητσοτακης, κυριάκος μητσοτάκης

Τόνισε ακόμα ότι «θα είναι μια σύνθετη διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει, και νομίζω ότι κάθε πολιτική ομάδα προφανώς θέτει τις δικές της προτεραιότητες. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, και τελικά καταλήγουμε σε έναν κοινό τόπο. Εγώ πιστεύω ότι θα έχω μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό έναν ρόλο να παίξω σε αυτήν την διαπραγμάτευση, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Ευχήθηκε μέσα στον Ιούλιο να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλη Ιουνίου, ώστε τον Ιούλιο να επικυρωθεί και η πρόεδρος της Επιτροπής με τη μυστική ψηφοφορία, η οποία γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ

Ίσως σας ενδιαφέρουν