Με ειδική άδεια στις Βρυξέλλες ο Μπελέρης

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική έχει διασφαλίσει ότι ο ευρωβουλευτής θα είναι παρών στην πρώτη συνεδρίαση (16-19 Ιουλίου)

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο Φρέντι Μπελέρης θα βγει τελικά από τη φυλακή για λίγες ημέρες, προκειμένου να μετάβει στις Βρυξέλλες για να ανακηρυχτεί ευρωβουλευτής, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στις φυλακές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, το ΥΠΕΞ έχει διασφαλίσει αυτό το σενάριο, τουλάχιστον για την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η προσπάθεια των δικηγόρων του Μπελέρη να αποφυλακιστεί νωρίτερα από τη λήξη της ποινής, λόγω καλής συμπεριφοράς.

Την ίδια ώρα, έντονη ήταν η αντίδραση του ΥΠ.ΕΞ. στην απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει ορκιστεί δήμαρχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκλογές στη Χειμάρρα θα διεξαχθουν στις 4 Αυγούστου.

Στην Αλβανία συνεχίζονται οι ανθελληνικές δηλώσεις και τοποθετήσεις των ΜΜΕ που ανήκουν σε ολιγάρχες που στηρίζουν τον Έντι Ράμα, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει αμέτοχος όλων αυτών, στο όνομα της… δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του!

«Όσο ο Μπελέρης βρίσκεται στη φυλακή, τίποτα δεν προχωρά στην Ευρώπη για την Αλβανία», τόνισε στη «Βραδυνή της Κυριακής» πολύ σημαντικός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η ελληνική διπλωματία έχει πάρει τα μέτρα της, και αθόρυβα θα πετύχει τον στόχο που είναι να βρεθεί ο Μπελέρης στις Βρυξέλλες για να ανακηρυχθεί ευρωβουλευτής.

Επίσης, το ΥΠ.ΕΞ. παρακολουθεί στενά την πορεία της αίτησης που υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο του Φιέρι για πλήρη αποφυλάκιση, με περιορισμό της ποινής λόγω καλής συμπεριφοράς.

Αρχικά επρόκειτο να εκδικαστεί στις αρχές φθινοπώρου, αλλά γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί νωρίτερα η εκδίκαση, λένε αρμόδιες πηγές.

Και στην περίπτωση που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ο Μπελέρης θα μετέχει κανονικά και στις επόμενες συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στις 16-19 Σεπτεμβρίου, και θα εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι το αποτύπωμα που αφήνει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση αυτή.

Υπάρχει δρόμος

Όταν τελειώσει η «περιπέτεια Μπελέρη» και απελευθερωθεί ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. από τις αλβανικές φυλακές, δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι μέλι-γάλα, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνομιλητές του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπ. Εξ., όλη η συμπεριφορά των Αλβανών κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας θα καταστεί μέρος της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας των Τιράνων.

Μέσα σε αυτά που θα εξεταστούν ενδελεχώς θα είναι και η ύπαρξη κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. «Όλα αυτά θα αποτελέσουν μέρος της ευρωπαϊκής έρευνας», διαμηνύει το ΥΠ.ΕΞ. στους Αλβανούς.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι δεν πρέπει να μετατρέπονται οι εντάσεις σε κρίσεις, ενώ για το ΥΠ.ΕΞ. το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ο γιος του Μπελέρη, Πέτρος, ο οποίος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος δήμαρχος στη θέση του πατέρα του, δέχεται ήδη επιθέσεις από Αλβανούς εθνικιστές που εμφανίζονται καθημερινά στα κανάλια που στηρίζουν τον Ράμα. Κοινός παρονομαστής των «αναλυτών» είναι η άποψη ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα», και πως «η Αλβανία δεν είναι πια η χώρα που ήταν το ‘90 και το 2000».

Τρεις είναι οι πλέον φανατικοί πολέμιοι της Ελλάδας που καλλιεργούν ανθελληνικό μένος καθημερινά με τις εμφανίσεις τους στα κανάλια της Αλβανίας.

Πρώτος ο Ιντάτζετ Μπεκίρι, στενός σύμμαχος του Ραμα, επικεφαλής ενός μικρού ακραίου κόμματος, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ αφού κατηγορείται για «αποσταθεροποιητικές και διεφθαρμένες δραστηριότητες».

Δεύτερος είναι ο Αρντίντ Αβντί Μπίντο, διορισμένος από τον Ράμα ως γενικός διευθυντής Κρατικών Αρχείων της Αλβανίας!

Είναι τέως εκπρόσωπος του φιλοτουρκικού PDIU των Τσάμηδων, και θεωρείται το βαρύ «πυροβολικό» του Ράμα στις δεκάδες τηλεοπτικές του εμφανίσεις στα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα.

Τρίτος ο Σεπτίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του φιλοτουρκικού PDIU των Τσάμηδων, όπου καθημερινά και επί δύο ώρες από το κανάλι A2CNN (ανήκει σε Αλβανό κατασκευαστή  ολιγάρχη που παίρνει δημόσια έργα από τον Ράμα), κατηγορεί την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα. 

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν