Μεταναστευτικό και ανταγωνιστικότητα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Οι θέσεις της Ελλάδας και οι σκληρές διαπραγματεύσεις Βορρά–Νότου

κυριακος μητσοτακης, κυριάκος μητσοτάκης

Με πολύ βαριά ατζέντα ξεκινά σήμερα, Πέμπτη (17/10) η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται για μια σκληρή διαπραγμάτευση έχοντας στο πλευρό της τις χώρες του Νότου.

Πρόκειται για ακόμα μια μάχη Βορρά – Νότου, με τη Γερμανία να ακολουθεί ήδη το δικό της δρόμο κλείνοντας τα σύνορά της κατά παράκαμψη της Συνθήκης του Σένγκεν, ενώ και οι χώρες που συντάσσονται μαζί της ζητούν την επανενεργοποίηση των κανόνων του Δουβλίνου.

Αυτό είναι κάτι που δεν δέχεται η Ελλάδα καθώς θεωρείται βήμα πίσω και ως χώρα πρώτης υποδοχής όπως και η Ιταλία δεν νοείται να δέχονται επιστροφές μεταναστών που βρίσκονται ήδη σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και βεβαίως την αύξηση των κονδυλίων της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση και διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ειδικά όσον αφορά στον φράχτη στον Έβρο, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ολοκληρωθεί ακόμη και με εθνικούς πόρους.

«Η παράτυπη μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση» είναι η πάγια θέση της Αθήνας.

Επίσης μετά τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών περί επιστροφών στην Ελλάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο:

«Ζήτημα μη τήρησης των συμφωνηθέντων, δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει ζήτημα να έρθουν ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες».

Όπως τονίζουν και ευρωπαϊκές πηγές, η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη και η ΕΕ βρίσκεται απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση με τους 27 να πρέπει να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να βρουν κοινό τόπο ειδικά για το μεταναστευτικό.

Όσον αφορά στη στάση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών όπως φάνηκε τόσο από την επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και από την πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ οι θέσεις της χώρας μας είναι κυρίαρχες και αυτό προκαλεί ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι 14 από τα 127 κράτη–μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες αναθεώρησης του κανονισμού των επιστροφών όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.

Όπως ανέφερε και στην επιστολή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η ΕΕ πρέπει να συζητήσει και το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων επιστροφών μεταναστών σε τρίτες χώρες κατά το πρότυπο της συμφωνίας που άρχισε να υλοποιείται χθες ανάμεσα σε Ιταλία και Αλβανία.




Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

Ως προς την ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανθεκτικότητα της ΕΕ, η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση της Συμφωνίας για την ανταγωνιστικότητα που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο για την ενίσχυση της οικονομικής ισχύος.

Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ των περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό κείμενο, το οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση, όπως για την άμυνα και την πράσινη μετάβαση.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν