Μητσοτάκης από Κοζάνη: Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη Δημοκρατία

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΟΠ «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ στο Βελβεντό Κοζάνης και συζήτησε με τις διοικήσεις και τα μέλη για την παραγωγική δραστηριότητα που ασκούν με αιχμή τις εξαγωγές καθώς και τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούν με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής.

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τα συνεταιριστικά και συνεταιρικά σχήματα –το ξέρετε εξάλλου- σε πολλά επίπεδα. Και δεν θα κουράζομαι να λέω ότι αυτό είναι το μέλημα και άμα δείτε τα στοιχεία τού πόσοι αγρότες μας συνεργάζονται, συνεταιρίζονται σε σχέση με την Ευρώπη, είμαστε πολύ χαμηλά, οπότε θέλουμε πάντα να αναδεικνύουμε πρότυπα καλής συνεργασίας. Και νομίζω ότι εσείς δείχνετε και σε αυτόν τον τρόπο τον δρόμο, συνεργαζόμαστε πολύ καλά», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών τέθηκαν τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε με το κόστος παραγωγής, έχουμε κάθε λόγο γιατί θέλουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας να είναι ανταγωνιστικοί. Κάναμε μία αρκετά γενναία κίνηση με τη ΔΕΗ, με δική μου προσωπική παρέμβαση, για να μπορούμε να δώσουμε μακροχρόνια καλές τιμές στο ρεύμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή, η ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ. «Για τον ΕΛΓΑ αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί προφανώς οι εισφορές δεν κάλυψαν το σύνολο των ζημιών. Δαπανήσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια πρόσθετα για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε αγρότες από φυσικές καταστροφές. Και τώρα, βέβαια, μεγάλη πρόκληση είναι ο καινούργιος Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είμαστε πια πιο προσαρμοσμένοι και να δώσουμε όμως και μια πραγματική αίσθηση ότι η ασφάλιση είναι μια ανταποδοτική συνεισφορά και ότι ό,τι πληρώνεις πρέπει να μπορείς και να το παίρνεις. Και να περάσουμε και ένα μέρος της ευθύνης και λίγο περισσότερο και στον ίδιο τον παραγωγό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά τους, τα μέλη των συνεταιρισμών ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για τις επενδύσεις που υλοποιούν αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στις εξαγωγές, που κατευθύνονται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και ανέρχονται έως το 50% των συνολικών τους πωλήσεων.

«Οι σταθερές συνεργασίες είναι το μέλλον και βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι οι πελάτες έχουν απαιτήσεις για την ποιότητα. Και στον βαθμό που έχετε καταφέρει να έχετε χτίσει αυτές τις συνεργασίες, νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη επένδυση για το μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού τομέα.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Βελβεντού και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μανώλη Στεργίου, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός έκανε στάση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης και αναβάθμισής της.

Για Ευρωεκλογές

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η πολιτική αστάθεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας και θέλω το βράδυ της 9ης Ιουνίου το μήνυμα της ισχύος της ΝΔ να είναι δυνατό». «Η σταθερότητα είναι προϋπόθεση για μεγάλα άλματα στο μέλλον» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, επίσης, «είναι μεγάλη τιμή να είμαι δεύτερη φορά εκλεγμένος πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια ανάταξης της χώρας» ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «σεβόμσατε πάντα τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών, προσπαθούμε να ακούμε και να καλύπτουμε τα αιτήματά σας» «Αν τα οικονομικά της χώρας δεν πηγαιναν καλά δεν θα είχαμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θέσαμε στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα προβλήματα των δημοτών» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Κ. Μητσοτάκης από Κοζάνη: « Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη μας αφορούν άμεσα”

«Η Ευρώπη έχει αφήσει το αποτύπωμά της παντού στην πατρίδα μας, η ΝΔ είναι η κατεξοχήν παράταξη της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε πολίτες στην Κοζάνη, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ αγωνίζεται να φέρει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην ευρωεκλογές είπε ότι θα καθορίσουν με πιο τρόπο θα συνεχίσουμε να ακουγόμαστε στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα ευρωπαϊκά φόρα – Ταμείο ανάκαμψης, ΚΑΠ, μεταναστευτικό – αφορούν άμεσα τη ζωή όλων μας. Ειδική αναφορά έκανε στην υγεία, στα επείγοντα των νοσοκομείων που φτιάχνονται με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Το αποτύπωμα της Ευρώπης είναι παντού γύρω μας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τους πολίτες να ενισχύσουν τη ΝΔ που είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Ειδικά για την Κοζάνη μίλησε για παραγωγικές επενδύσεις, προκειμένου να περάσει με ήρεμο τρόπο στη νέα εποχή καθαρής ενέργειας.

Για τη ΔΕΗ

«Θέλω να θυμίσω που ήταν η ΔΕΗ, και που είναι σήμερα!». Θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην πράσινη μετάβαση, είπε, την διασώσαμε! Και πρόσθεσε: αγωνίζομαι για να αποκτήσουμε μόνιμο εργαλείο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Για την παιδεία

Σε όλα τα σχολεία βλέπω να έχουν εγκατασταθεί ήδη διαδραστικοί ψηφιακοί πίνακες που κάνουν το μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο διαδραστικό, και αυτό είναι χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης. Μέλημά μας είναι να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, για αυτό ανακοινώσαμε το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για τους μαθητές της Γ΄λυκείου. Αυτό σημαίνει στην πράξη σύζευξη της τεχνολογίας με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Για αγρότες

Συζητάμε τη νέα ΚΑΠ, η πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα δεν είναι απλή υπόθεση. Ποιοι θα διαπραγματευτούν τη νέα αγροτική πολιτική την επόμενη μέρα;

Κ. Μητσοτάκης: Μην συγχέεται την πολιτική σταθερότητα με τη στασιμότητα – ‘Όχι στην αδράνεια και την αδιαφορία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας, συνέχειας και συνέπειας της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Και τόνισε: «Όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά θα μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Η σταθερότητα την οποία θεωρούμε μεγάλο ζητούμενο, δεν πρέπει να συγχέεται με τη στασιμότητα». Συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θέλει να εξακολουθεί να αγωνίζεται και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα το κάνουμε ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος αλλά επειδή θα είναι πολύ καλό θα μας δώσει μεγαλύτερη ώθηση». Ευχαρίστησε τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ λέγοντας : «σήμερα η παράταξη είναι στα πάνω της αλλά δεν ήταν πάντα, και αυτό οφείλεται στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας. Αν δεν είχαμε τη στήριξή τους μπορεί να είχαμε την τύχη κάποιων άλλων που αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση». Να απαντήσουμε στην αδράνεια και την αδιαφορία και να δώσουμε παρών στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Ίσως σας ενδιαφέρουν