Μητσοτάκης από το Κάιρο: «Προσπαθούμε για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων»
Ξεκίνησε η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
«Εκτιμούμε την συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με την Λιβύη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια των εργασιών στην τριμερή Σύνοδο, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που διεξάγεται στο Κάιρο.
«Πρέπει να επανέλθουμε σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Γάζα. Το έχουμε συζητήσει στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Ας μην λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για μια κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός μομέντουμ που θα έχει να κάνει με την λύση δυο κρατών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις για μια συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες που συμφωνούν με εμάς και θέλουν μια σταθερή Μέση Ανατολή που δεν θα εξάγει προβλήματα.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ και καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στην ενδυνάμωση των εμπορικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για το κομμάτι της ενέργειας που πάντα βρίσκεται στην προμετωπίδα των συζητήσεων. Εκτιμούμε την συνεργασία μας. Το φόρουμ East Med αποτελεί παράδειγμα για το πως κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως καταλύτη συνεργασίας. Όπως γνωρίζετε θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο GREGY που είναι ένα πρότζεκτ στο οποίο η ΕΕ εστιάζει αρκετά ενώ οι δικές μας ομάδες εργάζονται από κοινού».