Μητσοτάκης σε Κασσελάκη: «Θα συναντηθείτε και με την ηγεσία του Ισραήλ ή θα πάτε μόνο στη Ραμάλα για να βγάλετε σέλφι;»

Ο πρωθυπουργός πέταξε «καρφιά» και κατά του κ. Ανδρουλάκη λέγοντας πως «ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα ήταν ροζ, γιατί όσα λέτε είναι τα ίδια που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Μητσοτάκης

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε λίγο μετά τις 16.30 σήμερα, Παρασκευή (24/05) εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την ακρίβεια, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του με ένα σχόλιο επί της διαδικασίας. «Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από 6 ώρες και η κυρία Κωνσταντοπούλου μας εγκάλεσε για τήρηση κοινοβουλευτικής τάξης όταν εσκεμμένα εκτιμώ μίλησε 53 λεπτά όταν δικαιούται 20 λεπτά, επικαλούμενη κάτι που γνώριζε εξ αρχής, ότι είχα στην διάθεση μου 6 ώρες εντός των οποίων θα μπορούσαμε να κάνουμε εποικοδομητική συζήτηση. Επιμένετε κα Κωνσταντοπούλου να επιστρέφετε στο τόπο εγκλήματος του πρώτου εξαμήνου 2015. Ο κ. Ολάντ ήταν από εκείνους που επιχείρησαν να διορθώσουν τους δικούς σας τραγικούς χειρισμούς», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Επωμιστήκαμε τότε το πολιτικό κόστος για να διορθώσουμε τα λάθη των Τσίπρα – Βαρουφάκη. Μας λέτε με πολύ πάθος πως εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι όμως ότι εσείς περιφρονήσατε τους δικούς σας ψηφοφόρους και αλλάξατε την σειρά εκλογής των υποψηφίων σας.»

«Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα ήταν ροζ»

«Να ξεκινήσω τώρα από την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για το κολακευτικό σχόλιο για τα παπούτσια της ΝΔ. Εσείς μας δώσατε την ιδέα με τα παπούτσια με πράσινο ήλιο. Αν σήμερα όμως έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ του 20-24 θα ήταν παπούτσι με ήλιο αλλά με ρόζ ήλιο. Όσα λέτε είναι τα ίδια που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στη χώρα»

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη. Αυτή είναι η βασική σας επιχειρηματολογία ότι κινούμαστε μακριά από την ΕΕ. Μια οικονομία όμως που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από την Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την ΕΕ. Μια χώρα της οποίας τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα , προσεγγίζοντας της Ισπανίας και Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια χώρα που καταφέραμε το 50% του ΑΕΠ να είναι εξαγωγές, συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνουμε την ανεργία στο 10% ενώ το παραλάβαμε στο 17% συγκλίνει ή αποκλίνει; Όταν όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ χαιρετίζουν την μεγάλη οικονομική πρόοδο συνιστά σύγκλιση ή απόκλιση; Εμείς που όπως λέτε αποκλίνουμε από την ΕΕ, παίξαμε σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ; Διαπραγματευτήκαμε το Ταμείο Ανάκαμψης και φέραμε 36 δισ. ευρώ στην χώρα», τόνισε.

«Ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός νέου Ταμείου Ανάπτυξης σήμερα στην Ευρώπη κ. Ανδρουλάκη; Είναι ο κ Σολτς. Ασχοληθείτε λοιπόν να πείσετε τους ομολόγους σας της Γερμανίας και ελάτε μετά να μας εξηγήσετε αν αποκλίνει η χώρα μας. Η κα Μέρκελ συμφώνησε στο ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Σολτς σήμερα διαφωνεί».

Για την ακρίβεια

Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Είπαμε ότι προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε γιατί δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και σίγουρα δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

«Σας δείχνω τον πληθωρισμό τροφίμων στην Ισπανία, όπου μετά τη μείωση του ΦΠΑ, ουσιαστικά Ισπανία και Ελλάδα έχουν μία μονάδα διαφορά στον πληθωρισμό τροφίμων. Όλες οι χώρες πασχίζουν με το ίδιο πρόβλημα».

«Έρχομαι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. 15,1 δις τα μέτρα σας, που είναι κοστολογημένα από το Γενικό Λογιστήριο μόνο το 2024. Δεν έχω προσθέσει σε αυτά 13 και 14ο μισθό. Θα τον δώσετε; Άλλα 2,2 δις. Για την υγεία άλλα 11 δις. 28 δις σε ένα χρόνο. Καλά πάμε… Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το ξαναειδαμε το 2015 που μια οργισμένη κοινωνία σας πίστεψε και την εξαπατήσατε εξού και η λέξη ψέμα που είναι μέρος του DNA σας και έχει ταυτιστεί με την παράταξή σας. Ο νέος σας αρχηγός υπόσχεται ακόμα περισσότερα. Δεν είναι σοβαρή συζήτηση. Δε μπορείτε να μάθετε από τα σφάλματα σας».

«Δε θα ξαναγυρίσουμε ποτέ εκεί που θέλετε να μας πάτε» τόνιζε ο πρωθυπουργός.

Για την επίσκεψη Κασσελάκη στη Ραμάλα

«Θα συναντηθείτε και με την ηγεσία του Ισραήλ ή θα πάτε μόνο στη Ραμάλα για να βγάλετε σέλφι;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Κασσελάκη στη Ραμάλα.

«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Σέβομαι και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Όμως όταν ακούω τη Χαμάς να πανηγυρίζει και να λέει ότι αν δεν είχαμε κάνει τη φρικιαστική επίθεση στο Ισραήλ δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο, δεν είμαι ικανοποιημένος».

Για τη Βόρεια Μακεδονία

Για τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Είχαμε πει ότι εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί κατοχύρωνε μακεδονική γλώσσα και είχε προβλήματα. Αλλά είχαμε πει ότι οφείλουμε να την σεβαστούμε. Όμως είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO και επιλέξαμε να μην επικυρώσουμε τα πρωτόκολλα που συνοδεύουν τη συμφωνία για να είμαστε σίγουροι ότι θα υπήρχε συμμόρφωση από τη Βόρεια Μακεδονία. Και δικαιωθήκαμε γιατί η νέα κυβέρνηση περιφρονεί τη συμφωνία των Πρεσπών αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία. Και εσείς έρχεστε τώρα και ζητάτε να κυρωθούν τώρα τα μνημόνια. Σηκώνω τα χέρια ψηλά!» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο και τις Ευρωεκλογές

«Είναι δύσκολο να ακούς επί ώρες ατελείωτα ψέματα… Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ψέματος» είπε ο πρωθυπουργός, με τον κύριο Βελόπουλο να αντιδρά από κάτω…

Κλείνοντας την δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Έχουμε Ευρωκλογές σε 2 εβδομάδες. Οι πολίτες θα αποφασίσουν για τους Ευρωβουλευτές και για το κόμμα που θα μπορεί να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών και είμαστε βέβαιοι ότι η ΝΔ θα είναι και πάλι η μεγάλη νικήτρια για να συνεχίσουμε».

Πρωτολογία Μητσοτάκη στη Βουλή: «Χρεοκοπία όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συζήτηση μίλησε για όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Ταυτόχρονα, άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η κυβέρνηση και σήμερα οι πολίτες θα μάθουν την αλήθεια θα αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες στη χώρα μας και τα αναχώματα που έχουμε υψώσει στον πληθωρισμό.

Είπε ακόμα ότι μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα και σήμερα έχουν έρθει στα προς κρίσης επίπεδα οι τιμές. Αλλά πρόσθεσε ότι το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί θέλει χρόνο συστηματική προσπάθεια και ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται πρόσθεσε ότι οι τιμές αλλά και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών.

«Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά»

«Γίνεται πράξη η ριζική και μόνιμη απάντηση με αυξήσεις στους μισθούς που είναι μόνιμες και θα υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν θα εξωραΐσω καμία κατάσταση αλλά είναι καλό να συμφωνήσουμε στα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είπε: «Πάμε να δούμε τι γίνεται στα τρόφιμα: αντίστροφη πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων από το γενικό πληθωρισμό. Στην αρχή της κρίσης ήταν υψηλότερος από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, μετά χαμηλότερος και σήμερα πράγματι είναι επίμονος και είναι λίγο πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας, όπου είχε η Ελλάδα χαμηλότερο πληθωρισμό για την ευρωζώνη».

Και συνέχισε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Για αυτό έστειλα μία ακόμη παρέμβαση της Ε.Ε. γιατί οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ώστε να κρατούν ψηλά τις τιμές σε χώρες που έχουν υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές τιμής, είναι κερδοσκοπική πρακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη. Κατακερματίζει την ελεύθερη αγορά, τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τροφοδοτεί τον γενικό πληθωρισμό. Σε αυτές τις πρακτικές η Ένωση οφείλει να αντιτάξει επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων. Μόλις χθες η αρμόδια ευρωπαία αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική για τέτοιες αθέμιτες πρακτικές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών τόνισε. Εξήγησε ότι συμβαίνει τώρα γιατί αναδείχθηκε τώρα στην μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά».

Διερωτήθηκε επίσης αν υπήρξε κάποιο κόμμα ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ που να εισηγήθηκε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση νωρίτερα. «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια σκληρή κριτική αλλά και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις. Πριν διαλύσουμε 5 μύθους που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, μου κάνει εντύπωση ότι η αριστερά ασκεί κριτική στην πρότασή μας, εσείς δεν είστε κατά των μονοπωλίων;

1ος μύθος: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια – Δεν ισχύει αυτό, το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες αυτό το φαινόμενο και για αυτό οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκια. Τροφοδοτήθηκε από την ενίσχυση της ζήτησης και τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα».

Απαντώντας στις φωνές της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη είπε: «Εσείς έχετε ψηφίσει και όλα τα μνημόνια».

Και συνέχισε: «Προσπαθώ να εξηγήσω ένα περίπλοκο φαινόμενο, δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια».

«Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα»

Συνεχίζοντας με τους πέντε μύθους ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον 2ο μύθο: « Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας, και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

Και πρόσθεσε: «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.».

Στις συνεχείς διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα».

«Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή»

«Εδώ θα είμαστε πριν το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη τις υποσχέσεις μας», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός και μίλησε για πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση: «συντάξεις 4000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

Είπε ακόμα ότι είναι «Ένα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα. πχ στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη να μην το επαναλαμβάνει είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών».

Για μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετια στοιχίζουν 45,8 δις και επειδή κάποια στιγμή έχει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό, είπε και τόνισε: δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

«Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ψιλό γαζί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι το 2018 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση είχε βρεθεί στην ίδια θέση. «Αν θυμάμαι καλά, βρεθήκατε στην ίδια θέση, και τότε ο κος Τσίπρας έλεγε ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές».

Και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική μας πολιτική, αν αμφισβητείτε τα στοιχεία φέρτε τα στο γραφείο προϋπολογισμού της βουλής: δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση: κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ψιλό γαζί. Ο αρχηγός σας λέει θα φέρει φρέσκο αέρα στην πολιτική, αλλά τελικά φέρνει αέρα κοπανιστό.
Στην κατηγορία ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα: «Κάνουμε πλάτη στα συμφέροντα: τότε ποιος μείωσε 50 φόρους, μόνο φέτος 7 δις για κοινωνικές παροχές- ποιος φορολόγησε τα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη τους, ποιος αύξησε το αφορολόγητο;» διερωτήθηκε.

«Μπορεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει»

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλη συσκευασία. Μπορεί μεν επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει!».

Ειδική αναφορά έκανε στην επιστολή που έστειλε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Ε.Ε. για την άμυνα λέγοντας: «μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ – εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη, επιμένετε να τις μετατρέπετε σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει από τον πολιτικό σας λόγο. Η παράταξή μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο. Μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, ο λαός είναι συναισθηματικός αλλά και σοφός: κρίνει και διακρίνει. Όλοι στην παράταξή μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ειδικά στα αδύναμα νοικοκυριά. όλα αυτά είναι προτεραιότητές μας».

Ίσως σας ενδιαφέρουν