Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Πιέζει για ευρωπαϊκή «απάντηση» στην εκτίναξη των καυσίμων
Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής–Στο επίκεντρο η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω Μέσης Ανατολής και η αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων για την οικονομία
Η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δεδομένη χρονική συγκυρία.
Κάθε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πολύ περισσότερο το συγκεκριμένο καθώς θα διεξαχθεί εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ενώ οι συνέπειες που επιφέρει ο πόλεμος στις τιμές των καυσίμων στην Ευρώπη είναι ορατές.
Η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης αυξάνεται μέρα με τη μέρα ενώ ουδείς μπορεί να κάνει κάποια ασφαλή εκτίμηση για το τέλος του πολέμου.
Μετά την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και στα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, ο πρωθυπουργός τόσο από το προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα όσο και στην κυριακάτικη ανάρτησή του με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα στηρίξει και με άλλα μέτρα την κοινωνία αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αναληφθούν και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρχει και ευρωπαϊκή διάσταση στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει ευθέως στις Βρυξέλλες ενώπιον των άλλων 26 ηγετών των κρατών της Ε.Ε ενώ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει και μία πρόσθετη ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα.
Είναι ένα από τα δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια του έτους κατά τα οποία λαμβάνουν μέρος πέραν των ηγετών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος του Eurogroup, δηλαδή αυτή τη φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο Πρωθυπουργός από τη Λάρισα έκανε γνωστό πως η κατεύθυνση που θα δώσει στον Κυριάκο Πιερρακάκη στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο και ο πόλεμος έχει μακρά διάρκεια, θα είναι για την ανάγκη να υπάρξει και ευρωπαϊκή αντίδραση για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις τσέπες των καταναλωτών.
«Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτό το απευκταίο σενάριο και η Ευρώπη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε.
Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση μελετούν ήδη μία σειρά από μέτρα μέσα στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή από εθνικούς πόρους και οι όποιες αποφάσεις θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα δηλαδή θα λαμβάνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.