Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΣΕΤΕ: Χρονιά ορόσημο και φέτος για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια»

Στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα που για το τρέχον έτος αναμένεται να κινηθεί ανοδικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο την ομιλίας του στην 32η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού οφείλονται σε εσάς, τους επιχειρηματίες του τουρισμού- σας ευχαριστώ που δεν με ρωτήσατε τίποτα για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό – είναι ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις για το μέλλον του τουρισμού σε ένα περιβάλλον πιο απαιτητικό. Χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό, έχουμε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι, με τους γενικούς δείκτες αφίξεων κ.ά Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν μπορείτε να εφησυχάζουμε με τις θετικές επιδόσεις, η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος πρέπει να διασφαλίζεται με επένδυση στη βιωσιμότητα. Είναι βέβαιο ότι ο τελικός στόχος πρέπει να είναι να φέρνουμε επισκέπτες που να μπορούν να δαπανούν περισσότερο κατά κεφαλήν από ό,τι σήμερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις είπε ότι πρέπει να είναι ένας συνδυασμός αναπτυξιακής δυναμικής με τους περιορισμούς που θα βάλουμε για να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν που αφορά την πηγή του πλούτου μας. και αυτό έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, και αυτό είναι αντικείμενο ενεργούς συζήτησης. «Πρέπει να μπορούμε να δούμε πέρα και από τον επόμενο εκλογικό κύκλο. δεν θα πρέπει να πούμε ότι στο βωμό του εύκολου κέρδους κάναμε μια ζημιά ανεπανόρθωτη», είπε χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις – βραχυχρόνια μίσθωση

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, «υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια». Και σημείωσε: «Δύο πεδία έχουν ενδιαφέρον: από περιβαλλοντικής πλευράς αλλά και νέοι προορισμοί γιατί διευρύνει το αποτύπωμα του τουρισμού. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι σχετικά αναξιοποίητη, είναι πολιτικές που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια. Η κυβέρνηση έκανε σωστή για τα ζητήματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να κάνει διαχωρισμό σε σχέση με την περιστασιακή μίσθωση και σε όσους έχουν επαγγελματική δραστηριότητα. μελετούμε το ζήτημα , τις προδιαγραφές αλλά και ενδεχομένως περαιτέρω περιορισμών, οι οποίοι ίσως πρέπει να μπουν, γιατί παρεμβαίνει στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς αλλά και στην αγορά της στέγης. Είναι σύνθετο ζήτημα, το εξετάζουμε με τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα αργήσουμε να ανακοινώσουμε».

Μόλις υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν τις εργοδοτικές εισφορές

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αφέρεθηκε στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. «Ο τουρισμός είναι οι άνθρωποί σας», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός κι τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας έχει προτάξει ως προμετωπίδα της πολιτικής μας τη συνολική αύξηση των μισθών, νομίζω συμβαίνει στον τουρισμό επειδή η αγορά είναι πιο ανταγωνιστική. Αυτή είναι μια δυναμική που πηγαίνει παράλληλα με την πολιτική μας της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος», τόνισε.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι θα σταθεί στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, συνθήκες εργασίας, θα πρέπει και οι δύο να είμαστε αυστηροί. Αν η εξεύρεση εργατικού δυναμικού γίνεται πιο σύνθετη έχουμε δύο τρόπους: αύξηση συμμετοχής εγχώριου δυναμικού, περισσότερες γυναίκες, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι που θα θέλουν να παρέχουν εργασία, να δούμε μέσα από άλλη ματιά τα ζητήματα της εποχικότητας, γιατί είναι πραγματικότητα στον τουρισμό αλλά δημιουργεί ενδεχομένως αντικίνητρα για άλλου είδους απασχόληση».

Είπε ακόμα ότι «Πρώτη μας προτεραιότητα οι ευκαιρίες ειδικά νέων ανθρώπων στον τουρισμό, να βρουν νέα παιδιά μια καριέρα στον τουρισμό, περαιτέρω εκπαίδευση. Αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί στον τουρισμό που είμαστε θα πρέπει και στο θέμα εκπαίδευσης να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Είναι άδικο για όλους μας να θεωρούμε ότι οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τον τουρισμό και να φέρνουμε κόσμο από το εξωτερικό, αυτό θα ήταν αποτυχία».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις εργοδοτικές εισφορές και είπε ότι «Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αφορούν τις εργοδοτικές εισφορές».

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ είπε: «Είστε κοινωνικός εταίρος με πραγματική προστιθέμενη αξία, είμαστε από την ίδια πλευρά και να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι η στήριξη στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του υπουργείου τουρισμού αλλά είναι ζητήματα συναρμοδιοτήτων για τα οποία εκ των πραγμάτων εμπλέκεται η γραμματεία της κυβέρνησης, γνωρίζετε την προσήλωσή μου στον κοινό στόχο: άνθρωποι, πολιτιστική παρακαταθήκη, ομορφιά, ο στόχος είναι το χρυσό μετάλλιο, εύχομαι μια καλή σεζόν».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν