Νέο «καρφί» Μητσοτάκη σε Σκόπια: Παράνομη και προκλητική η στάση της νέας ηγεσίας

«Στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες αλλά ψήφους ευθύνης για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός

κυριακος μητσοτακης σεβε, κυριάκος μητσοτάκης σεβε, μητσοτακης σεβε, μητσοτάκης σεβε

Στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) μιλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας (20/05).

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και τόνισε ότι «οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά οι πρεσβευτές μας στον κόσμο που δείχνουν ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας».

«Τα τελευταία 5 χρόνια», όπως σημείωσε, «κινείται με ρυθμούς πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Μίλησε επίσης για μια θετική πορεία που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η πρόοδος στις εξαγωγές είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του εθνικού προϊόντος και το 2025 προβλέπεται να φτάσουν στο 5%».

«Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ, σημείωσε και τόνισε ότι είναι εφικτό να φτάσουμε στο 60% το 2027», πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «έχουμε υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που δείχνει ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας αλλάζει».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «μέρισμα της αύξησης του εθνικού πλούτου επιστρέφει στην κοινωνία και συνδυάζει την ατομική προκοπή με την συλλογική ευημερία».

«Με αυτές, τις επιδόσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν σημαντικά μετά από ένα πολυετές πάγωμα. Επανέλαβε ότι ο στόχος για 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι «η γενιά του brain drain επιστρέφει στην χώρα μας. Η σταθερή πολιτική που ακολουθήσαμε για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει δικαιωθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οι μόνιμες αυξήσεις είναι οι μόνες που δίνουν απάντηση στην εισαγόμενη ακρίβεια. Οι έκτακτες περιστάσεις έχουν ημερομηνία λήξης αλλά η βελτίωση των αποδοχών του μέσου εισοδήματος θα είναι σταθερή και συνεχής. Μήνες τώρα υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις και η μάχη έχει κερδηθεί σε πεδία όπως τα τιμολόγια του ρεύματος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «η ακρίβεια επιμένει στα τρόφιμα» αλλά όπως είπε «έχουμε και διαρθρωτικά κενά και γι’ αυτό απέστειλα επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχω ήδη συζητήσει με συναδέλφους μου. Δεν γίνεται πολυεθνικές εταιρείες να έχουν σημαντικά διαφορετικές τιμές ανά χώρα με βάση τα δικά τους συμφέροντα».

Απαιτείται, όπως τόνισε, «μια κεντρική ρύθμιση και μια πιο συνολική ματιά σε επίπεδο Κομισιόν. Θα τονώσει την σωστή λειτουργία της Ευρωπαϊκής αγοράς και τις επιχειρήσεις».

Μητσοτάκης: «Παράνομη και προκλητική η στάση της νέας ηγεσίας των Σκοπίων – Η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει»

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στις ενέργειες για τη διεθνή κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Macedonia the Great».

«Είχα στηρίξει ένθερμα την πρωτοβουλία αυτή και είμαστε σε καλό δρόμο να το κατοχυρώσουμε. Γίνεται επίκαιρο μετά τις τελευταίες προκλητικές παλινδρομήσεις των βόρειων γειτόνων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Την διπλωματική μας αντίδραση πρέπει να πλαισιώσει και μια εμπορική αντεπίθεση με πρώτη αιχμή την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της Μακεδονίας μας. Είναι γνωστό ότι η ΝΔ καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα καταθέσαμε και πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε.

Προσέξτε: Όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα αλλά γιατί η συγκεκριμένη συνθήκη παραχωρούσε εθνότητα – μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας ναρκοθετώντας με αυτό τον τρόπο το μέλλον.

Από τότε με μεγάλη εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 2019 ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι το οποίο θα ήταν πολιτικά βραχυπρόθεσμα πιο ωφέλιμο προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έπρεπε να κυρωθεί γιατί δεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε την εθνική υπογραφή σε μια διεθνή συμφωνία που υπερισχύει κάθε νόμου.

Βλέποντας την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια μείναμε επιφυλακτικοί στην κύρωση των μνημονίων που συνοδεύουν την συμφωνία. Δυστυχώς οι εξελίξεις δικαίωσαν αυτές μας τις επιφυλάξεις. Και η στάση της νέας προέδρου και των εκεί υποστηρικτών της δυστυχώς και του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι και παράνομη και προκλητική. Γι αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει.

Και το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά και από τη χώρα μας. Κι εκεί μπορεί να σταματήσει. Όπως και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της».

Εν συνεχεία, εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας πως «φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που μας φόρτωσαν την συμφωνία να μας ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια. Και πότε την ώρα που τα Σκόπια την παραβαίνουν. Το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας γίνεται ένα ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας».

«Οι Έλληνες να ξεχωρίσουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση ξέρουν πως ήταν να σε κοιτούν στο εξωτερικό με στραβό μάτι

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί επί διακυβέρνησής του τόσο στην Δικαιοσύνη όσο και στην Φορολογία και στις Υποδομές και τα έργα που γίνονται με καινούργιους δρόμους όπως ο Ε65 σημαντικός για την Μακεδονία, αλλά και στις επενδύσεις στα λιμάνια.

«Οι εξαγωγές δεν σημαίνουν απλώς προϊόντα και υπηρεσίες αλλά η διάθεση του επιχειρηματία να αναλάβει ρίσκο γιατί αισθάνεται ασφάλεια».

Έκανε επίσης αναφορά στο διεθνές κύρος της Ελλάδας και τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση ξέρουν πως ήταν να σε κοιτούν στο εξωτερικό με στραβό μάτι. Η εικόνα αυτή όμως άλλαξε».

Είπε ακόμα ότι «δεν ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε πως χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας αλλά τώρα ζούμε σε μια διαφορετική χώρα. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε αλλά ούτε και να μηδενίζουμε».

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό προβάλλω την ανάγκη σταθερότητας και συνέχειας ενόψει των ευρωεκλογών ως σιγουριά και όχι ως στασιμότητα. Το αποτύπωμα αυτής της αναμέτρησης θα είναι πολιτικό. Από τη μια η κάλπη θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις στην ευρωβουλή».

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «κόμματα επί πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτε άλλο στις Βρυξέλλες από το να δυσφημούν την πατρίδα τους. Και τώρα ακόμα δεν έχουν να πουν τίποτα». 

Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες αλλά ψήφους ευθύνης για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου με την ίδρυση ενός κοινού ευρωομολόγου. Με δράσεις όπως μια κοινή αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη.

Επισήμανε την «αναστάτωση και αβεβαιότητα που μπορεί να προκαλέσει μια εκλογική αντιπαράθεση όχι γιατί θα αλλάξει η κυβέρνηση αλλά μπορεί να δώσει σε κάποιους την ευκαιρία να την αμφισβητήσουν».

«Δεν το λέω εγώ αλλά οι ποικιλόμορφοι αντίπαλοί μας», τόνισε με νόημα και συνέχισε: «Ο ένας γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός πριν καν εκλεγεί βουλευτής ο άλλος επειδή αντί για τρίτος διεκδικεί να αναδειχθεί δεύτερος και πολλοί άλλοι που θέλουν να εδραιωθούν ως ηγέτες πότε εμπορευόμενοι τον πατριωτισμό πότε ακόμα και την ίδια την πίστη».

«Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από τις επιμέρους κομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, που υποστήριξε πως «η Ευρώπη καλείται να ανακαλύψει τα επόμενα 5 χρόνια τον εαυτό της με την Κίνα να εμφανίζεται ως αναπτυσσόμενη υπερδύναμη και την Ευρώπη να αναζητεί το δικό της στίγμα. Να λοιπόν πως η ευρωπαϊκή αναγκαιότητα συμβαδίζει με την εθνική προτεραιότητα. Συνεπώς, στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες αλλά ψήφους ευθύνης για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη». 

Ίσως σας ενδιαφέρουν