Οικονομικό παιχνίδι πίσω από την υπόθεση Μπελέρη

Πίσω από την σκληρή στάση της αλβανικής κυβέρνηση στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας κρύβονται μελλοντικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Επικίνδυνη και εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με φόντο τη δίωξη του Φρέντυ Μπελέρη. Η ψυχρή απάντηση, μέσω ανάρτησης του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από τη μη πρόσκλησή του στο δείπνο των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Αθήνα, όπου αντ΄ αυτού προσκλήθηκε ο Αλβανός πρόεδρος, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί, πρόσθεσαν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της κρίσης.

Πληροφορίες από πηγές της οικονομικής διπλωματίας αναφέρουν ότι πίσω από την προσεκτική στάση της Ελλάδας και της αμετροεπούς στάσης του Έντι Ράμα υπάρχουν συμφέροντα που αφορούν τεράστιες μελλοντικές συμφωνίες στις οποίες εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, η Γερμανία, η Ιταλία και η χώρα μας. Η Ελλάδα έχει στείλει αλλεπάλληλα μηνύματα στην Αλβανία, πως θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε., αλλά κατά παράδοξο τρόπο η αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού δεν συνάδει με την κρισιμότητα της κατάστασης για τη χώρα του και είναι αποφασισμένος να τραβήξει στα άκρα το σκοινί και να μην επιτρέψει στον Μπελέρη να ορκιστεί, και να εκπέσει του αξιώματός του.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει εντολές από τον πρωθυπουργό να πιέσει υπογείως όσο είναι δυνατόν, ώστε να επιλυθεί το θέμα με τον ομογενή παράγοντα, γιατί διακυβεύονται πολλά. Όμως, το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά –όπως ανέφερε έμπειρος διπλωμάτης στη «ΒτΚ»– ότι η Αλβανία συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή έχει εξασφαλίσει τις «πλάτες» της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Επίσης –κατά τον ίδιο διπλωμάτη– η επιλογή της Τσέρι Μπλερ, συζύγου του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ως νομικής συμβούλου της αλβανικής κυβέρνησης προκειμένου να ετοιμάσει εκ μέρους της Αλβανίας τις διαδικασίες για την προενταξιακή συζήτηση και όχι μόνο, δείχνει ότι ο Έντι Ράμα έχει γίνει «παίκτης» με εμβέλεια πέραν των Βαλκανίων. Ως εκ τούτου, απαιτείται προσεκτικός χειρισμός, αφού η ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να αγνοήσει την πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα δεν μένει αδιάφορη μπροστά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα στη γειτονική χώρα, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια είναι δύο τομείς όπου αναμένεται να εμπλακούν ελληνικές επιχειρήσεις. Η Αλβανία, σύμφωνα με παράγοντες της μειονότητας που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα, κάνει μία προσπάθεια να ενισχύσει την ενεργειακή της επάρκεια. Προς τούτο, αναμένεται να στραφεί προς τις μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με τα φωτοβολταϊκά και την αιολική ενέργεια.

Υπάρχει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική έκθεση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Αλβανία, η οποία ενημερώνει για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη γειτονική χώρα, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τρεις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εισέλθουν στο χώρο της Ενέργειας στην Αλβανία.

Τη μερίδα του λέοντος θα την πάρει η Γερμανία, και γι’ αυτό η στήριξη προς τον Ράμα, ενώ η Ιταλία θέλει να εισέλθει στο χώρο του Τουρισμού. Δεν είναι άσχετη με την εξέλιξη αυτή, η επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μάλιστα φιλοξενήθηκε στη βίλα του Ράμα, για σύντομες διακοπές. Σύμφωνα με μειονοτικές πηγές, τη μερίδα του λέοντος της μεγάλης παραλίας της Χειμάρρας τη διεκδικούν ιταλικά συμφέροντα, που, κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται «για “μαύρο” χρήμα μαφιόζικης προέλευσης, που πρέπει να “ξεπλυθεί”».

Φρέντυ Μπελέρης, προφυλάκιση Μπελέρη, υποθεση μπελερη, δήμαρχος Χειμάρρας, αλβανική κυβέρνηση, Έντι Ράμα, οικονομικές συμφωνίες, πολιτικό παρασκήνιο, διπλωματία, Διεθνή ΠολιτικήΦρέντυ Μπελέρης, προφυλάκιση Μπελέρη, υποθεση μπελερη, δήμαρχος Χειμάρρας

Ειρωνεία Ράμα και «φάουλ» Ξυδάκη

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απαντώντας στο γιατί δεν παρέστη στην Αθήνα στο δείπνο των ηγετών των Βαλκανίων, απάντησε με άκρως ειρωνικό τρόπο.

«Ο λόγος είναι απλός: Δεν ήθελα να ενοχλήσω τον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του, προσθέτοντας στο θόρυβο πριν οι καλοί μου φίλοι που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τελειώσουν τη δουλειά τους», ανέφερε σε ανάρτησή του. Πηγές προσκείμενες στην αλβανική πρεσβεία επιμένουν ότι ο Ράμα δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα Μπελέρη, και επιμένουν ότι «υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες». Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση και οργή προκάλεσαν στη μειονότητα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη που καταφέρθηκε κατά του Μπελέρη.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν