Ούτε τα «δώρα» δεν έπεισαν τους μειονοτικούς να ψηφίσουν

Παρά τα μεγάλα ποσοστά του ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη, σε απόλυτο αριθμό ψήφων υποχώρησε κατά πολύ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019

κιεφ, ΚΙΕΦ

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

«Ο κάθε μειονοτικός που ψήφισε στην κάλπη, είπε είμαι Τούρκος. Ευχαριστούμε την τουρκική μειονότητα που πήγε στις κάλπες και έστειλε ένα δυνατό μήνυμα σε Αθήνα και Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, καθιστώντας σαφές, ότι τα ακραία στοιχεία της μειονότητας στη Θράκη, σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο, δεν πρόκειται να αλλάξουν ρότα και θα συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της Άγκυρας. 

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως παρά τα μεγάλα ποσοστά του ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη, σε απόλυτο αριθμό ψήφων υποχώρησε κατά πολύ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2019.

Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ έλαβε στην Ξάνθη 27,16% και 11.176 και στη Ροδόπη 36,1% και  14.448 ψήφους. Συνολικά έλαβε 25.624 ψήφους. Το 2019 στην Ξάνθη είχε πάρει 25,24% και 15.095 ψήφους, ενώ στη Ροδόπη 38% 23.063.

Συνολικά 38.158 ψήφους, που σημαίνει ότι σε αυτές τις Ευρωεκλογές έχασαν 12.534 ψήφους. Δεν είναι λίγες, και με δεδομένο ότι το 2014 είχε πάρει 42.000 ψήφους, φαίνεται η φθίνουσα πορεία του κόμματος.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάστηκαν τα δεδομένα, και οι αναφορές που έφτασαν στην Αθήνα από το κλιμάκιο του υπ. Εξ. στην Ξάνθη, ήταν λεπτομερείς. Οι αναφορές της ΕΥΠ επίσης πολύ κατατοπιστικές, και παράγοντες του υπουργείου λένε ότι το θέμα το παρακολουθούν με προσοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ κατέγραψε τις κινήσεις παραγόντων του προξενείου σε διάφορα μειονοτικά χωριά, με «δώρα», ενώ επισήμανε τις ιδιαίτερες σχέσεις του Τούρκου προξένου με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της μειονότητας.

Πρόσφατα μάλιστα, βραβεύτηκε –άγνωστο για ποιο λόγο– στη «γιορτή του κερασιού» από τον δήμαρχο Ιάσμου, ο οποίος θεωρείται όργανο του προξενείου.

Επίσης, κατέγραψε ότι οι ιμάμηδες όλων των μειονοτικών χωριών στα τζαμιά διάβαζαν επιστολή του (παράνομου) ψευτομουφτή, που κατέληγε λέγοντας «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο».

Όσοι γνωρίζουν τα θέματα στη Θράκη, εκφράζουν ανησυχία. Θεωρούν πως το ΚΙΕΦ δεν είναι αμελητέος παράγοντας και, το σημαντικότερο, έχει ισχυρές προσβάσεις σε τουρκικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, όπως επίσης και με τις άλλες μειονοτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκά κόμματα.

«Εάν η ομάδα μειονοτικών στην Ευρώπη θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, τότε η χώρα μας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση», επισημαίνει στη «ΒτΚ» ο νομικός Σέργιος Γιαλάογλου, ο οποίος ζει στην Ξάνθη, και γνωρίζει όσο ελάχιστοι το Μειονοτικό.

Διάφοροι κύκλοι θεωρούν ότι έπρεπε να παρέμβει ο Άρειος Πάγος και να απαγορεύσει την κάθοδο του ΚΙΕΦ στις εκλογές, μια και στο παρελθόν έχουν κάνει δηλώσεις και ενέργειες που μπορούν να θεωρηθούν «αντεθνικές».

Οι προκλητικές δηλώσεις της Ασάφογλου έγιναν μετά τις Ευρωεκλογές, αλλά στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές ανάλογες, τόσο από την ίδια όσο και από άλλους του ΚΙΕΦ. Σύμφωνα με τον κ. Γιαλάογλου, ο οποίος μίλησε στη «ΒτΚ», το κράτος θα έπρεπε να αντιδράσει στηρίζοντας μουσουλμανικές υποψηφιότητες στα αστικά κόμματα.

Επισήμανε πως κακώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έβαλαν μειονοτικούς στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ τόνισε ότι εάν η Ν.Δ. στήριζε την υποψηφιότητα της Νουρτζάν Σούλογλου σε όλη την Ελλάδα, θα είχε διασπάσει τη γραμμή του προξενείου. Η κ. Σούλογλου πήρε 5 χιλιάδες ψήφους, εκ των οποίων τις χίλιες από τη μειονότητα.

Εάν έπαιρνε 50 χιλιάδες ψήφους σε όλη τη χώρα με καθοδηγούμενη σταυροδοσία, τότε η νίκη του ΚΙΕΦ θα περνούσε απαρατήρητη και θα ήταν άνευ σημασίας μπροστά στο μήνυμα κατάργησης των διαχωρισμών που θα εξέπεμπε η στήριξη της Σούλογλου.

Δόλιο τουρκικό σχέδιο

Με όλο το μηχανισμό της Τουρκίας να αλωνίζει χωρίς αντίπαλο, με εκβιασμούς, με κηρύγματα στα τεμένη που συνέδεαν την πίστη με την ψήφο, με τον πρόξενο σπίτι-σπίτι, γιορτή τη γιορτή, με τους τρεις δημάρχους (Ιάσμου, Αρριανών και Μύκης) στην υπηρεσία του προξενείου και τους τρεις βουλευτές (Νέας Αριστεράς και ΚΙΝ.ΑΛ.) στη δούλεψη του ΚΙΕΦ, οι μουσουλμάνοι –σύμφωνα με τον κ. Γιαλάογλου– έστειλαν μήνυμα στην Εελληνική Πολιτεία ότι τους άφησε απροστάτευτους.

Οι δύο μουσουλμάνοι της Νέας Αριστεράς και ο διαγραφείς του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσαν το ΚΙΕΦ, και μόνος ο Ιλχάν του ΠΑΣΟΚ της Ροδόπης, «πάλευε ενάντια στο παρακράτος».

Επίσης, να σημειωθεί ότι ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του ΚΙΕΦ συνελήφθη να μοιράζει σταυρωμένα ψηφοδέλτια, και αφέθηκε ελεύθερος γιατί, όπως ισχυρίστηκε, δεν ήξερε ότι αυτό απαγορευόταν.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν