ΠΑΣΟΚ: Απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Αιχμηρό είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του κόμματος της Αντιπολίτευσης σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού σε podcast

ΠΑΣΟΚ

Αιχμηρή απάντηση έδωσε το ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού σε podcast για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του αναφέρει: «Όσο και αν προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός να αναθεωρήσουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει πώς ήταν η Ελλάδα πριν το 1981 και πώς την άλλαξαν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, η ίδρυση του ΑΣΕΠ».

Επιπλέον υπογραμμίζει πώς  «όλα αυτά άλλωστε πιστοποιούνται σε κάθε διαθέσιμη δημοσκόπηση, που αναδεικνύει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πιο επιτυχημένο και δημοφιλή πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα (27-5), μετά τις κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο της προ ημερησίας για την ακρίβεια στη Βουλή την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο podcast «The Rest is Politics» και στους δημοσιογράφους Alastair Campbell και Rory Stewart, κατήγγειλε εκ νέου τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό, διεκδικώντας για εαυτόν το ρόλο του εκφραστή του κέντρου, αλλά και της παραδοσιακής δεξιάς.

«Δείτε την ιστορία και συγκρίνετε την πορεία της Ελλάδας με Πορτογαλία και Ιρλανδία. Δύο χώρες που μπήκαν φτωχότερες και τα πήγαν καλύτερα από την Ελλάδα. Ένας λόγος μεγάλος ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση του 2010. Ο δεύτερος λόγος ότι τη δεκαετία του 80 επί Ανδρέα Παπανδρέου η Ελλάδα ουσιαστικά έμεινε στάσιμη. Χάσαμε την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

 «Λάθος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου σε δίκη – Ήταν λαϊκιστής, αλλά και διανοούμενος»

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ακόμη στη συνέχεια ότι ο πατέρας του «είχε επίσης απέναντί του έναν πολιτικό που ήταν πολύ ικανός.” Δήλωσε μάλιστα: “Πιστεύω ότι ένα λάθος εκείνη την εποχή ήταν ότι παραπέμφθηκε σε δίκη ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτό πραγματικά προκάλεσε πολιτική πόλωση και ίσως έκανε τον Παπανδρέου να επιστρέψει πιο ισχυρός».

Ερωτηθείς τι είδους πολιτικός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά, αλλά ήταν μια πολύ διχαστική περίοδος στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου υπήρξε μια πολύ χαρισματική προσωπικότητα. Ήταν ένας πρωτόλειος λαϊκιστής. Συζητάτε πολύ για τον λαϊκισμό, αλλά ο Παπανδρέου ήταν λαϊκιστής. Υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ήταν επίσης διανοούμενος και σίγουρα ένας πολύ, πολύ ικανός πολιτικός».

Σχολίασε πάντως ότι «εκείνα τα δύσκολα χρόνια υπήρχαν μεγάλες διαφορές και νομίζαμε ότι ήταν ο ένας έτοιμος να ορμήσει στον άλλο, υπήρχε ωστόσο ένα επίπεδο σεβασμού. Και η πολιτική εξακολουθούσε να παίζεται με τους κανόνες του παιχνιδιού». Επίσης, υποστήριξε ότι: «Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα τώρα, με την έννοια ότι οι πολιτικοί είναι έτοιμοι να επιτεθούν. Μερικές φορές ξεχνάμε κάθε κανόνα στοιχειώδους ευγένειας στον πολιτικό διάλογο. Αυτό δεν συνέβαινε τότε. Ήταν ξεκάθαρα αντίπαλοι και συνέβησαν άσχημα πράγματα, αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα τώρα».

Ίσως σας ενδιαφέρουν