ΠΑΣΟΚ: Αστικά κέντρα, Κρήτη και πρωτεύουσα θα βγάλουν τον πρόεδρο
Στην τελική ευθεία προς την κάλπη μπαίνουν οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σε προεκλογικούς ρυθμούς επιστρέφουν σταδιακά οι υποψήφιοι αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη μικρή «ανάπαυλα» την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, με τους τόνους να αναμένεται να αυξηθούν, ειδικά για τα διαδικαστικά, που ακόμα δεν έχουν λυθεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι για την ηγεσία έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» όλο αυτό το διάστημα, για να δυναμώσουν την εκλογική τους επιρροή, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πρώτες σαφείς ενδείξεις σχετικά με το πού πάει καλά ο κάθε υποψήφιος.
Ξεκινώντας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει ως «προπύργιά» του την Κρήτη και τη Θράκη και υστερεί από την άλλη σε Αττική και Θεσσαλονίκη, κάτι, άλλωστε, που αποτυπώθηκε και στα ποσοστά του κόμματος στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Φυσικά, ο κ. Ανδρουλάκης έχει υποστηρικτές σε πολλές άλλες περιοχές της επαρχίας και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να κινητοποιήσει πιο εύκολα τους κομματικούς μηχανισμούς.
Ο Χάρης Δούκας, ως δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως ένα πρόσωπο προβεβλημένο στα ΜΜΕ, έχει μεγάλη δυναμική στην Αττική, και σε αυτή θα βασιστεί. Την ίδια στιγμή, όμως, υστερεί σε πολλές περιοχές της Επικράτειας, γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ξεκινήσει έναν «μαραθώνιο» επισκέψεων από τις αρχές Ιουλίου, για να προλάβει να πάει παντού μέχρι την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.
Ο Παύλος Γερουλάνος πάει καλά στα αστικά κέντρα, και σε αυτό βοηθάει –σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ»– το γεγονός ότι στην Αττική, για παράδειγμα, έχει υποστηρικτές δημάρχους όπως ο Γιάννης Κωνσταντάτος και στη Θεσσαλονίκη ο Στέλιος Αγγελούδης.
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου καταγράφει μεγάλη δυναμική στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο υστερεί προδήλως στην επαρχία, ενώ παράλληλα –εξαιτίας της μακροχρόνιας αποχής της από τα κομματικά δρώμενα– δεν έχει ερείσματα στον κομματικό πυρήνα.
Τέλος, οι Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου έχουν αμφότεροι μία αξιοσημείωτη εκλογική επιρροή στο «κλεινόν άστυ». Η κ. Γιαννακοπούλου, άλλωστε, είναι βουλευτής στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ενώ με καταγωγή από τη Μεσσηνία και ως πρώην βουλευτής της περιοχής, αναμένει υψηλά ποσοστά στην ευρύτερη περιοχή. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Κατρίνης, προερχόμενος από την Ηλεία, έχει μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων στη Δυτική Ελλάδα.
Ο Ανδρουλάκης αναδεικνύει το «επιτελικό μπάχαλο»
Την ίδια στιγμή, άλλωστε, σε μία ακόμα προσπάθεια να «βγάλει στη σέντρα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και παράλληλα να αναδειχθεί η αποτυχία του λεγόμενου επιτελικού κράτους», όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, εντάσσεται η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.
«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις ανεπάρκειες των υπουργών του. Τις ευθύνες για το “επιτελικό” μπάχαλο των κυβερνήσεών του, τις φέρει αποκλειστικά και ακέραια ο ίδιος. Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τον ελληνικό λαό», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Βέβαια, μέχρι τις 28 Αυγούστου δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις στη Βουλή, λόγω θερινών διακοπών, και το περιθώριο για τη διεξαγωγή της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών είναι μέχρι το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Δούκας κάνοντας «ρελάνς» πήρε την πρωτοβουλία και απέστειλε επιστολή σε όλους τους υποψήφιους προέδρους ΠΑΣΟΚ, για την εκπόνηση «σχεδίου διάσωσης της Αττικής», στον απόηχο της πρόσφατης καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς.
«Οι κάτοικοι της Αττικής πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα. Περισσότεροι από 3.000 θάνατοι ετησίως, μόνο στην Αθήνα, συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2021 – που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet Planetary Health”», αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας πως «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, απέδειξε στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Έβρο, ότι δεν μπορεί, και, ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τώρα, να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον».
Επί της ουσίας, ο κ. Δούκας εισηγείται «το σχέδιο αυτό, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, να γίνει ο οδικός χάρτης, που το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την εφαρμογή του».
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Άλλωστε, με την 9η Σεπτεμβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων και την αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου, οι μετρήσεις που έχουν γίνει, αποτυπώνουν ένα σκηνικό «σκληρής» εκλογικής «μάχης», που δεν θα έχει σχέση με τις εκλογές του 2021.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που κάνουν οι υποψήφιοι, ο κ. Ανδρουλάκης καταγράφει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας, το οποίο, όμως, σχεδόν μηδενίζεται όσο το εκλογικό κοινό μεγαλώνει και ξεφεύγει από τα «πράσινα» όρια.
Από κοντά ακολουθεί ο Χάρης Δούκας, ο οποίος μπήκε πολύ δυνατά στις πρώτες μετρήσεις, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζει στασιμότητα.
Έπεται ο Παύλος Γερουλάνος, τον οποίο «καταδιώκει» η Άννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, ο κ. Γερουλάνος εμφάνισε μία σταθερά αυξανόμενη πορεία στις σφυγμομετρήσεις, με την κ. Διαμαντοπούλου από την άλλη να «ανακατεύει την τράπουλα», αλλά παράλληλα να δείχνει πως πρέπει να συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις για να μπει στο β’ γύρο.
Εν ολίγοις, οι προβλέψεις για τον β’ γύρο βασίζονται στο δίδυμο Ανδρουλάκης – Δούκας, αλλά δεν αποκλείεται ο κ. Γερουλάνος να μπει «σφήνα».