ΠΑΣΟΚ: Η «μητέρα των μαχών» στην Κεντρική Επιτροπή-Τα σενάρια για το χρόνο εκλογών
Μια σειρά κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Χωρίς να «ανοίξει» τα χαρτιά του για το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αμφισβητίες του στη μαραθώνια κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, χθες, Τετάρτη (19/06).
Ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε πολλά «πυρά» για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο δεν θέλησε να φανερώσει τα σχέδιά του και έτσι η «μητέρα των μαχών» αναμένεται να λάβει χώρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στις 30 Ιουνίου.
Εκεί όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε θα εξαγγείλει ημερομηνία εσωκομματικών εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, είτε θα πάει σε Έκτακτο Συνέδριο το φθινόπωρο με ορίζοντα κάποιων μηνών μέχρι τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Το σενάριο να γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο του 2025, όπως προβλέπει το Καταστατικό συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μες στο καλοκαίρι…
Ανδρουλάκης: Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος-Μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο
Αρχικά, λοιπόν, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών… Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;
Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο…
Τα προβλήματα είναι δύο: Μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη».
Ποιοί ζήτησαν άμεσα εκλογές
Μετά την εισαγωγική ομιλία του κ. Ανδρουλάκη, την επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών ζήτησαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Θοδωρής Μαργαρίτης, όπως και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πέτρος Ευθυμίου, αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης.
Ειδικότερα, μετά την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας μάλιστα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου τον χαρακτήρισε απολογισμό από Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης. «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Με όσα ακούω είμαστε σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα που είπε ο Πέτρος Ευθυμίου. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ευθυμίου ζήτησε την «άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να υπάρξει έναν νέο restart».
Κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης. Ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος», χαρακτηρίζοντάς το ως «ΚΚΕ του Κέντρου». «Χάσαμε πρόεδρε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ δεν παρέλειψε στη συνέχεια να αναφερθεί στην υποψηφιότητα του Ζαγοράκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ως «μεταγραφή αεροδρομίου».
Δριμύ «κατηγορώ» κατά του κ. Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης που σχολίασε αρχικά πως «απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου», αναφερόμενος με αυτόν τον τρόπο στις απειλές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί διαγραφών. «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση», έσπευσε να τονίσει ο ίδιος.
Χριστοδουλάκης: Εκλογές το φθινόπωρο και μετά Συνέδριο
Tην πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, με άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες το φθινόπωρο, ζήτησε από τη δική του μεριά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και παράλληλα να προχωρήσει τις διαδικασίες για να γίνουν εκλογές νέας ηγεσίας και στη συνέχεια για συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων.
Υπερτόνισε την αναγκαιότητα για «ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης» και τη «διεύρυνση» του χώρου του ΠΑΣΟΚ και θέτει ως προαπαιτούμενα για αυτό το στόχο συμπαγές πολιτικό αφήγημα, «αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα».
Παράλληλα, κάλεσε σε πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Άλλωστε, επισήμανε πως «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές».
Γερουλάνος: Απαραίτητη η κάλπη αναγέννησης-Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής Α’ Αθήνας του κόμματος Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε ότι «οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι. Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα. Ευτυχώς οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες. Χρειάζεται όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».
Κατρίνης: Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, εγώ όχι
«Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε με αιχμές προς τον κ. Ανδρουλάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%. Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία».
Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο. Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση. Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».
Σκληρή δήλωση Σαχινίδη: Αν δείτε τον Κιμ να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε
Πολύ «σκληρή» κριτική επιφύλασσε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη ο Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος περί διαγραφών προς όσους «συνεχίσουν τον τοξικό λόγο», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε» για να προσθέσει ότι «θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».
«Ο Μπέρια του κόμματος ποιος είναι να του στέλνω τα άρθρα μου πριν τα βγάλω;», διερωτήθηκε με ειρωνικό τόνο ο Φίλιππος Σαχινίδης σχετικά με τις διαγραφές που είχε προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Γιαννακοπούλου: Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση-Εκλογές το φθινόπωρο
«Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου παίρνοντας το λόγο στην κοινή συνεδρίαση.
Επίσης, δήλωσε ότι «προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη» και ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο «να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές».
«Με τις κινήσεις μας ουσιαστικά βοηθήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, του δώσαμε χώρο», συμπλήρωσε η ίδια.
Τόνισε ότι οι ευθύνες «αντιστοιχούν σε όλους μας, αλλά αυτό έχει και μια στοιχειώδη αναλογικότητα. Ούτε το Π.Σ, ούτε η Κ.Ε, ούτε η Κ.Ο συνεδρίασαν ποτέ για να καθορίσουν την στρατηγική μας ενόψει Ευρωεκλογών» για να προσθέσει πως «τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τις έπαιρνε ένας πολύ στενός κύκλος στελεχών γύρω από τον Πρόεδρο και οι υπόλοιποι ούτε καν ρωτιόμασταν. Δεν έχουμε λοιπόν όλοι τις ίδιες ευθύνες. Τις πρώτες και καθοριστικές ευθύνες έχει ο Πρόεδρος και το στενό επιτελείο του».
Κατέληξε ζητώντας εκλογές- όπως είπε- «σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το Φθινόπωρο».
Δευτερολογία Ανδρουλάκη με «καρφιά»: Μη στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο
Κλείνοντας την κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:
«Όλες μου οι επιλογές ήταν αξιακές διότι έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.
Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη.
Ήταν μια γόνιμη συζήτηση. Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης.
Για μένα η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα!
Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους.
Το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός, είναι ασπίδα όλων μας. Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. «31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες».
Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων.
Πέντε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κάποιοι δεν μίλησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ούτε για τα ομόφυλα, ούτε για τα πανεπιστήμια, γιατί πολύ απλά ήταν “Πόντιοι Πιλάτοι”. Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.
Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης.
Διαγραφές: Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;
Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο.
Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο.
Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα. Έκανα λάθη; Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά αυτό υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο δεν επιτέθηκε στον κ. Ανδρουλάκη, αλλά έστειλε ένα «μήνυμα ενότητας», μιλώντας για ακόμη μια φορά για το μεγάλο στόχο που είναι το «ενιαίο προοδευτικό μέτωπο!».
Ο Χάρης Δούκας δήλωσε ξανά «ηχηρό παρών» για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης δεχόταν «πυρά» στελεχών στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πιέσεις για να «ανοίξει» τις διαδικασίες για εκλογή αρχηγού από τη βάση, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, που εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία, εφόσον προκηρυχθούν εσωκομματικές εκλογές τόνιζε εμφατικά στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σιακαντάρη πως «θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό».
Όπως ανέφερε-μεταξύ άλλων-ο κ. Δούκας στην παρουσίαση του βιβλίου «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;»:
«Ορισμένες απόψεις ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό επιμένουν σε έναν πλήρη διαχωρισμό των πολιτικών χώρων, όπου η ενασχόληση με το τοπικό δεν πρέπει να κάνει ένα βήμα περισσότερο, αγνοώντας την αλληλοσύνδεση μεταξύ τους, αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία. Δεν χρειάζεται να τονίσω εδώ πόσο πίσω μας πάνε παρόμοιες απόψεις και πόσο μας απομακρύνουν από μια συζήτηση για τις προοδευτικές λύσεις στην εποχή μας. Αντίθετα ενισχύουν τη διατήρηση της στασιμότητας, η οποία είναι σήμερα επικίνδυνη. Ο λόγος;
Οι συγκλίσεις για την Κεντροαριστερά γίνονται στις γειτονιές, όπως συνηθίζω να λέω.
Όπως είναι γνωστό η δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά και συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων…
Δεν επικράτησε απλώς εκλογικά, ευκαιριακά, αλλά είναι μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά, στην οποία ενώνονται οι κύριες κατευθύνσεις πολιτικής εφαρμογής στον δήμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους…
Αυτή η προσπάθεια δεν είναι χωρίς κόστος. Έγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Όμως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ…
Και αν το βιβλίο μιλάει για την κατεύθυνση των κομμάτων το 2050, εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι αυτό».