Πλεύρης: Επιβεβλημένη η ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων

Ο Θάνος Πλεύρης βρέθηκε στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Θέματα για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε χθες (12 Οκτωβρίου) υπό την προεδρία της Σλοβενίας και στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συζητήθηκε η προώθηση κοινών λύσεων για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας σε φάρμακα, η βελτίωση της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων και η ανάγκη συνεργασίας για επενδύσεις στην Υγεία μέσω καινοτόμων πρακτικών, με στόχο την ανθεκτικότητα των Συστημάτων Υγείας.

Επίσης, οι υπουργοί Υγείας των κρατών-μελών αντήλλαξαν απόψεις σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, τον δισταγμό των Ευρωπαίων πολιτών, τη χορήγηση της τρίτης δόσης καθώς και για το θέμα διάθεσης εμβολίων στις τρίτες χώρες.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις προηγούμενες Προεδρίες της ΕΕ, όπως και παρούσα της Σλοβενίας, το ECDC και τον EMA για τις αδιάκοπες προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε τα προϋπάρχοντα κενά στον τομέα των φαρμάκων, όπως τις ελλείψεις σε νέα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και σε άλλα φάρμακα, τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και επεσήμανε την ανάγκη επαναστόχευσης στα υπαρχόντα φαρμακευτικά σκευάσματα. Τόνισε ότι η συνεργασία των κρατών- μελών είναι απαραίτητη και η ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων απολύτως επιβεβλημένη και στήριξε την επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την ΗΕRA, σημειώνοντας ότι ενώ επί του παρόντος είναι Υπηρεσία της ΕΕ, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον να μεταβληθεί σε ανεξάρτητο Οργανισμό.

Όσον αφορά τη λήψη τελικής απόφασης, σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας εντυπωσιακής δομής για την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε σκευάσματα, για τα οποία δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι αυτό προϋποθέτει αφενός την εκπόνηση μελέτης ανάλυσης επιπτώσεων και αφετέρου την εξέταση της σχέσης της δομής αυτής με τις προβλέψεις των τεσσάρων υπό διαπραγμάτευση Κανονισμών του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Υγείας.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ για τον εμβολιασμό των πολιτών των τρίτων χωρών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στη δωρεά 1,5 εκ δόσεων σε 13 χώρες και θα συνεχίσει να το πράττει.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) dr. Andrea Ammon, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Emer Cooke και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ dr Hans Kluge.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ίσως σας ενδιαφέρουν