Πλεύρης: «Στα σύνορα η πρώτη διαλογή για τους μετανάστες που θα μείνουν ή θα φύγουν»
Όσα ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη
Συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης (14/5) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας διαδικασίας πρώτης διαλογής για τους μετανάστες στα σύνορα. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην επιλογή των ατόμων που θα παραμείνουν στη χώρα ή θα επιστρέψουν.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η διαλογή αυτή θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την ενσωμάτωσή όσων δικαιούνται άσυλο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τη διαδικασία πιο διαφανή και δίκαιη, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Ο κ. Πλεύρης μίλησε και για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, την ασφάλεια και την πρόσβαση μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ.
«H κατάσταση των πανεπιστημίων είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ήταν. Και αυτά που είδαμε τώρα είναι η εξαίρεση, ενώ παλαιότερα ήταν ο κανόνας. Ενεργή κατάληψη δεν υπάρχει. Όπου χρειάστηκε να μπει αστυνομία μπαίνει αστυνομία. Τα μέτρα είναι στο κομμάτι της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που είχαν δοθεί απαντήσεις τότε και μεταφέρθηκαν και οι αστυνομικοί στο ότι δε λειτούργησε και από εκεί και πέρα στις περισσότερες σχολές λειτουργούν τα μέτρα. Υπάρχουν άλλες σχολές που δε λειτουργούν και εκεί πέρα πρέπει να επιταχύνουμε. Η εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων, εννοώ σε επίπεδο βίας και αυτά, είναι σε περιορισμένα πανεπιστήμια. Εμείς παραλάβαμε καταλήψεις, παραλάβαμε χώρους που για δεκαετίες δεν μπορούσαν να μπούνε κανένας. Και όλα αυτά τέλειωσαν», είπε αρχικά.
Για τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια ο κ. Πλεύρης συνέχισε: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τις παρατάξεις. Μπορεί να υπάρχουν όπως υπάρχουν παντού. Το θέμα είναι ότι οι παρατάξεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επιβάλλονται. Είναι κατάντημα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ποτέ ο Σύλλογος των Φοιτητών. Δηλαδή εγώ πολλές φορές κατάλαβα. Γίνονται εκλογές στα πανεπιστήμια και μετά ο καθένας λειτουργεί αυτόνομα γιατί υποτίθεται οι εκλογές πρέπει να βγάλουν ένα σώμα που θα λειτουργεί οργανωμένα. Η δική μας όμως φοιτητική παράταξη, η ΔΑΠ, δεν έχει κάνει ποτέ ούτε κατάληψη, ούτε επεισόδια σε πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή η βία μέσα στα πανεπιστήμια είναι βία της Αριστεράς. Δηλαδή οι αντιεξουσιαστές που μπαίνουν, τα στέκια που καταλαμβάνουν, ποιανού βία είναι; Η ΔΑΠ δεν μπορεί να κατηγορηθεί ποτέ στα πανεπιστήμια για βία και για καταλήψεις».
Και συνέχισε: «Υπάρχει και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που τους ενδιαφέρει να πάνε να τελειώσουν τη σχολή τους και δεν θέλουν να μπουν ούτε σε παρατάξεις ούτε σε συλλόγους. Και αυτή με συγχωρείτε, είναι κυρίαρχη πλειοψηφία των φοιτητών. Μπαίνει και θέλει να τελειώσει τη σχολή του ο άλλος. Τώρα αυτό που σας λέω είναι κατά τη δική μου εκτίμηση, όμως σίγουρα θα έπρεπε να υπήρχε μια αποσύνδεση στα πανεπιστήμια και να μπορούσαν να λειτουργούν πιο ομαλά. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι να λειτουργούν νόμιμα τα πανεπιστήμια. Το κυρίαρχο είναι να έχεις διασφαλίσει ότι δεν θα μπαίνουν έξω οι εξωπανεπιστημιακοί, ότι δεν θα γίνονται καταλήψεις γιατί και παρατάξεις να μην υπάρξουν. Θα λειτουργούν οιονεί παρατάξεις».
Στην συνέχεια ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση και στην Κεντροαριστερά.
«Τσίπρας και Ανδρουλάκης προφανώς θα ανταγωνιστούν το ποιος θα κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά. Το να κρίνεις τον κύριο Τσίπρα, γιατί ο κύριος Τσίπρας έχει μια κυβερνητική θητεία και μας βγάζει και μας κάνει βιντεάκια για τον οργανισμό ρεύματος και τις τράπεζες, όταν αυτός ψήφισε τα funds κτλ. θα τον κρίνουμε. Αλλά ότι βλέπουμε ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα επικρατεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι πραγματικότητα. Εμείς, δεν φοβόμαστε ούτε τον έναν ούτε τον άλλον. Γιατί όταν κυβερνάς θα πρέπει να λύνεις προβλήματα για να σε ψηφίζει ο λαός ως κυβέρνηση».
Για την Μ. Καρυστιανού: «Η κυρία Καρυστιανού είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί έχει ένα θολό πολιτικό στίγμα και κυρίως απευθύνεται σε έναν κόσμο που λειτουργεί και με το θυμικό και με την οργή. Και λόγω προφανώς του ότι η ίδια είναι μητέρα θύματος της τραγωδίας των Τεμπών. Τον κύριο Τσίπρα τον αντιμετωπίζεις ως ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο έχει κυβερνήσει, το οποίο έρχεται και φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς και υπάρχει ένας ανταγωνισμός με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι δικά τους θέματα. Θα δούμε και την δύναμη της κυρίας Καρυστιανού, αλλά η κυρία Καρυστιανού έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Δεν είναι τα χαρακτηριστικά τα αμιγώς πολιτικά. Τον κύριο Τσίπρα τον αντιμετωπίζω σαν έναν πολιτικό αντίπαλο που τον είχες πολιτικό αντίπαλο, που είναι πολιτικός αντίπαλος, όπως και ο κύριος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ το αντιμετωπίσω σαν πολιτικό αντίπαλο. Την κυρία Κωνσταντοπούλου την αντιμετωπίζαμε ως ένα κόμμα το οποίο κυρίως στηρίζεται στη διαμαρτυρία και όχι στην πολιτική θέση».
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.