Πορεία προς τη ΔΕΘ με το βλέμμα στην ακρίβεια και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Οι κεραίες όλων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι τεντωμένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες κρίσεις τον μήνα Αύγουστο

Κυριάκος Μητσοτάκης

Δυο είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Ο ένας είναι να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός με ένα ολοκληρωμένο πακέτο στο πολιτικό και οικονομικό ορόσημο της χρονιάς που δεν είναι άλλο από την ΔΕΘ και ο άλλος η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί το υπόλοιπο του 2024 και το 2025.

Παράλληλα οι κεραίες όλων στο κυβερνητικό επιτελείο είναι τεντωμένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες κρίσεις τον μήνα Αύγουστο που όπως έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν είναι ο μήνας των δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το πακέτο των μέτρων θα οριστικοποιηθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ η μάχη κατά της ακρίβειας εξακολουθεί να είναι σκληρή καθώς ενώ κλείνει το ένα μέτωπο ανοίγει ένα άλλο.

Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έδειξε να αποκλιμακώνεται (1,4%) ήρθε η κρίση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και οι νέες αυξήσεις οδήγησαν τον πληθωρισμό στο 3% από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει και έχει νομοθετήσει μάλιστα γ’ αυτό ότι θα παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές.

Μέσα στα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της ακρίβεας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με παρεμβάσεις που έχουν προαποφασιστεί και το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Κατ’ αρχήν θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του 2024 για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν θα πάρουν αύξηση στη σύνταξη (με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ).

Το 2025 αναμένεται να προχωρήσουν στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών ενώ θα δοθεί νέα αύξηση στις συντάξεις η οποία αναμένεται να κυμανθεί από 2,5% έως 3%.

Σε εξέλιξη είναι και ένα σχέδιο δράσης σε 5 άξονες για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή. Αφορά 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής. Πρόκειται για δράσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Μεταξύ αυτών θα είναι η αναδιοργάνωση οργανισμών, η επέκταση της ψηφιοποίησης και σε άλλους τομείς στο δημόσιο, το νοικοκύρεμα των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, μέτρα με κοινωνικό πρόσημο. Επίσης, η παρακολούθηση και η εφαρμογή των έργων για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων καθώς θα συσταθεί το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, θα ανακοινωθεί ένα νέο Οικιστικό Πρόγραμμα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές, ενώ θα παρουσιαστεί και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν