Reuters: Η Ελλάδα προειδοποιεί την ΕΕ για τις κυρώσεις στο ρωσικό LNG – «Κίνδυνος απώλειας μεριδίου αγοράς»
Η Αθήνα εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο πακέτο κυρώσεων
Η Ελλάδα εξέφρασε τις επιφυλάξεις της απέναντι σε όρους του νέου πακέτου κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τρίτες χώρες ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Αθήνα εκτιμά πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μεριδίου αγοράς υπέρ ναυτιλιακών εταιρειών και επιχειρήσεων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισημαίνεται, οι απεσταλμένοι των κρατών-μελών της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το 21ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Αυστρία, διατύπωσαν αντιρρήσεις για διαφορετικούς λόγους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Κεστούτις Μπούντρις, είχε δηλώσει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με την αυστηροποίηση των περιορισμών στο ρωσικό LNG.
Σύμφωνα με το Reuters, «Η Ελλάδα κυριαρχεί στην αγορά μεταφοράς LNG της Ευρώπης και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παικτών παγκοσμίως που ανταγωνίζονται την Ιαπωνία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ένας από τους Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους υπογράμμισε ότι «Από την οπτική γωνία της Αθήνας, οποιοδήποτε νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά για να μεγιστοποιήσει την πίεση στη Μόσχα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις ακούσιες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και την ανταγωνιστικότητα».
Παράλληλα, τόνισε πως «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να καταλήξει να παραχωρεί ολόκληρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας ή μερίδιο αγοράς σε μη κοινοτικούς παράγοντες ως ακούσια συνέπεια της δικής της πολιτικής κυρώσεων. Οι κυρώσεις θα πρέπει να διαβρώνουν την οικονομική ικανότητα της Ρωσίας — όχι να δημιουργούν στρατηγικά απροσδόκητα οφέλη για άλλους εις βάρος της Ευρώπης».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και οι πηγές του πρακτορείου μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.
Οι διαβουλεύσεις για το 21ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να συνεχιστούν στις 23 Ιουλίου, ενώ προς το παρόν παραμένει αμετάβλητο το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 44,10 δολάρια ανά βαρέλι.
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.