Σε εγρήγορση η Αθήνα μετά τις εξελίξεις στη Συρία – Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή

Ήδη ο πρεσβευτής μας Νικόλαος Πρωτονοτάριος και δυο υπάλληλοι της πρεσβείας μας θα αναχωρήσουν σήμερα από την Δαμασκό

Συρία

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Συρία βρίσκονται στο ραντάρ της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις δεδομένου ότι στην πολύπαθη χώρα που πλέον είναι ακέφαλη διαβιούν Έλληνες πολίτες.

Αιτήματα για επαναπατρισμό δεν έχουν υποβληθεί προς το παρόν ωστόσο λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή πολλές πρεσβείες απομακρύνουν το προσωπικό τους κυρίως από την Δαμασκό καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εισβολών και λεηλασιών από τους αντάρτες. Ωστόσο, πάντα υπάρχει σχέδιο εκκένωσης αν χρειαστεί.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε χθες μέσω της ΕΡΤ ο πρεσβευτής μας Νικόλαος Πρωτονοτάριος, ο ίδιος και δυο υπάλληλοι της πρεσβείας μας θα αναχωρήσουν σήμερα από την Δαμασκό.

Στην χώρα στην οποία μέχρι χθες είχε την εξουσία για πολλές δεκαετίες η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ επικρατεί προς το παρόν χάος με πολλές δυνάμεις εσωτερικές και εξωτερικές να προσπαθούν να κυριαρχήσουν. Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε τέτοιες καταστάσεις θύματα είναι κυρίως οι άμαχοι.

Η κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Τονίζεται όμως ότι: «Θα πρέπει, ωστόσο, άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας».

Όσον αφορά στους αμάχους για τους οποίους το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με τους Έλληνες διπλωμάτες που βρίσκονται στην περιοχή υπογραμμίζεται ότι: «Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους».

Η ανησυχία για τις προσφυγικές ροές είναι μεγάλη καθώς παρότι πολλοί είναι εκείνοι που ήδη από χθες προσπαθούν να επιστρέψουν στην χώρα τους καθώς είχαν αναγκαστεί να την εγκαταλείψουν για να μην βρεθούν είτε νεκροί, είτε φυλακισμένοι, υπάρχουν και εκείνοι που ως υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Συρία.

Η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Συρία και αναμένεται να το πράξει και μέσω της ανάληψης της θέσης της στον ΟΗΕ σε λίγες εβδομάδες ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η εξ αναβολής επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο η οποία σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετείται χρονικά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν