Σε Λοριάν και Νορμανδία σήμερα ο πρωθυπουργός

Οι συμβολισμοί των 80 χρόνων από την απόβαση και η αμυντική θωράκιση της χώρας

Μια ιστορική ημέρα ξημέρωσε σήμερα για την Ευρώπη καθώς στη Νορμανδία τιμάται η 80η επέτειος από την απόβαση των συμμάχων – ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα – προκειμένου να απελευθερωθεί η ήπειρός μας από τους ναζί.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στη Γαλλία όπου βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τιμήσει μαζί με άλλους ηγέτες την σημερινή ημέρα στη μεγαλύτερη τελετή μνήμης που έγινε ποτέ.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές εκτός από το ιστορικό αυτό γεγονός το οποίο είχε βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας, και την ήττα του Χίτλερ, η παρουσία των ηγετών της Δύσης στα γαλλικά παράλια στέλνει μηνύματα στις δυνάμεις του αναθεωρητισμού όπως η Ρωσία που συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία με την ΕΕ να στέκεται στο πλευρό του Κιέβου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα πληθαίνουν και θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η «στάση» στη Λοριάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια θα βρεθεί πριν την τελετή στην παραλία Ομάχα στη Λοριάν όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία της Navale Group και ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.

Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και θωράκιση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κινείται και η πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ για την Ευρωπαϊκή Αμυνα και τη δημιουργία ενός αμυντικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί τις δράσεις που αφορούν όλη την Ευρώπη. Η πρόταση δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».

Τόνισε δε ότι επαναξιολογούνται «όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα» και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ενδιαφέρον υπάρχει και για έξι επιπλέον μαχητικά Rafale αφού η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να γίνουν 30, τονίζοντας και πάλι την παράμετρο της αντοχής του προϋπολογισμού.

Ίσως σας ενδιαφέρουν