Σφοδρή σύγκρουση Πιερρακάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή: «Ανταγωνίζεστε με τον Τσίπρα για το ποιος θα γίνει πιο τοξικός» – «Δίπλα σας όσοι χόρευαν τον χορό της χρεοκοπίας»
Πυρά του Υπουργού Οικονομικών για το «μικρό έπαθλο» της δεύτερης θέσης και σκληρή απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον «χορό της χρεοκοπίας»
Μια ιδιαίτερα έντονη λεκτική μονομαχία εξελίχθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
Η σπίθα της αντιπαράθεσης άναψε με αφορμή τη ΔΕΗ και την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία παρέχει στο Δημόσιο τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών στις οποίες διατηρεί άμεση ή έμμεση συμμετοχή,
Η επίθεση Πιερρακάκη για την «τοξικότητα»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, υποστηρίζοντας πως η αξία της δημόσιας περιουσίας στη ΔΕΗ έχει εκτοξευθεί παρά τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής. «Η περιουσία του δημοσίου με 51% της ΔΕΗ άξιζε 150 εκατ. ευρώ. Σήμερα το 34% κάνει 2,5 δισ.» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας ταυτόχρονα μια δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τηρεί το κόμμα του.
Ο Υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη για αντιπολιτευτική τακτική που θυμίζει άλλες εποχές, λέγοντας: «Βλέπω ανταγωνισμό με τον κ. Τσίπρα, ποιος θα γίνει πιο τοξικός για τη δεύτερη θέση. Ποτέ δεν έχω δει τόσο μεγάλο πολιτικό ανταγωνισμό για ένα τόσο μικρό έπαθλο».
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του, ο κ. Πιερρακάκης παρέθεσε οικονομικά στοιχεία, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι εξαγωγές αγγίζουν το 42% και η ανεργία οδεύει προς ιστορικό χαμηλό. «Θα παραδώσουμε μια χώρα που δεν είναι η πιο υπερχρεωμένη της ευρωζώνης, είμαστε η πρώτη γενιά που δεν θα παραδώσει τον λογαριασμό στους επόμενους», τόνισε, ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης για απευθείας στήριξη, λέγοντας: «Αν σας έλεγαν ότι έχετε συγκεκριμένο ποσό, τι θα το κάνατε; Θα το δίνατε απευθείας ή διαμεσολαβούμενο; Επιλέξαμε το πρώτο. Κάναμε καλά».
Η απάντηση Ανδρουλάκη για τα «Ζάππεια» και τη χρεοκοπία
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα των μετοχών του δημοσίου σε χαμηλές τιμές, υπογραμμίζοντας πως το κράτος σπεύδει να «βάλει πλάτη» μόνο όταν εξυπηρετούνται συγκεκριμένοι σχεδιασμοί.
Στην τρίτη κατά σειρά παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέβασε τους τόνους, στρέφοντας τα βέλη του προσωπικά κατά του κ. Πιερρακάκη και της πολιτικής του διαδρομής. Τον ρώτησε εάν αντιλαμβάνεται σήμερα τις θυσίες των Ελλήνων με τον ίδιο τρόπο, την ώρα που «αυτοί που έχετε δίπλα σας χόρευαν τον χορό της χρεοκοπίας και των Ζαππείων».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον υπουργό να σταματήσει τις παραινέσεις, δηλώνοντας: «Αφήστε τα μαθήματα της συνέπειας, της λογικής, της ευθύνης, διαβήκατε τον Ρουβίκωνα, θα απολογηθείτε με αυτούς».
Προσθέστε το vradini.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στη Google και δείτε περισσότερα άρθρα μας στις αναζητήσεις σας. Κάντε κλικ εδώ.