Σκληρό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για την Αλβανία

Η Αθήνα αποφασισμένη να φρενάρει την ενταξιακή διαδικασία των Τιράνων, λόγω Μπελέρη

Αναδημισίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Ασφυκτικές οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι θα φτάσει να ασκήσει μέχρι και βέτο αν δεν δικαιωθεί ο ομογενής δήμαρχος Χειμάρρας.

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ παίζεται στα σαλόνια των Βρυξελλών για χάρη της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Η Αθήνα όμως, παραμένει αμετακίνητη στη θέση της και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανονισμοί της Ε.Ε., προκειμένου να φρενάρει την πορεία της προς τις Βρυξέλλες, με αφορμή την στάση των Τιράνων απέναντι στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμμάρας Φρέντι Μπελέρη.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το βέτο είναι πάντοτε επάνω στο τραπέζι και αφορά το τέλος της διαδικασίας, ενώ για τα κεφάλαια ενταξιακής διαδικασίας –απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών που θα εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε.– η Αθήνα θα τεκμηριώνει και θα εκφράζει τις επιφυλάξεις της, καθυστερώντας τις εξελίξεις. Τα Τίρανα από την πλευρά τους επιχειρούν να υποβαθμίσουν την υπόθεση Μπελέρη σε διμερή διαφορά μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ευελπιστώντας να εμφανιστούν ως θύματα ελληνικής εκδικητικής στάσης, προκειμένου να κερδίσουν συμμάχους στην Ε.Ε.

Γερμανία – Ιταλία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι θεωρούν επίσης την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, στον οποίο το καθεστώς Ράμα δεν επιτρέπει να ορκιστεί στο αξίωμά του, «διμερή διαφορά» πιέζοντας την Αθήνα να άρει τις αντιρρήσεις της για την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών. Η Ιταλία θέλει να διευρύνει την επιρροή της στην περιοχή, αφού θεωρεί την Αλβανία «ζωτικό της χώρο», ενώ υπάρχουν σχέδια για επενδύσεις-μαμούθ ιταλικών κεφαλαίων στον τουριστικό τομέα με επίκεντρο τη Χειμάρρα.

Επίσης, ο Ράμα φέρεται να έχει διαβεβαιώσει την Ε.Ε. ότι θα συμβάλει στην ανακούφιση της Ευρώπης από μετανάστες και πρόσφυγες, αφού προτίθεται να δημιουργήσει –με χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες– δομές φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων. Προς τούτο έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Πάντως, η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα εμποδίσει με κάθε τρόπο την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε., επειδή η υπόθεση Μπελέρη δεν αφορά διμερή διαφορά, αλλά τη λειτουργία του κράτους Δικαίου μίας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», τόνισε στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, ότι δεν θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά της Αλβανίας, όμως η αλβανική κυβέρνηση στρέφεται ξεκάθαρα κατά της ελληνικής μειονότητας. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι ο Μπελέρης είναι ένοχος, τότε να του επιβληθούν οι κυρώσεις που πρέπει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα ορκωμοσίας.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Ράμα θέλει να εμποδίσει την ορκωμοσία Μπελέρη, διότι ακόμη και να εκπέσει αργότερα από το αξίωμα του δημάρχου, θα αντικατασταθεί από κάποιο μέλος του συνδυασμού του, που είναι απέναντι στα συμφέροντα που εκφράζει ο Αλβανός πρωθυπουργός και επιθυμούν να σφετεριστούν τις περιουσίες των Ελλήνων στο παραθαλάσσιο «φιλέτο» της Χειμάρρας.

Στη Σύνοδο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μία δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας –Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα με παρέμβασή του επέμεινε ότι η διαφορά με την Ελλάδα «είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεταξύ μας και ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι ένα θέμα που εμείς ως Αλβανία δεν βλέπουμε να σχετίζεται ούτε με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ούτε με την διατάραξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα».

Η συμφωνία με τον Έντι Ράμα για τις δομές μεταναστών

Το Μεταναστευτικό είναι το κλειδί της αλαζονικής στάσης του Έντι Ράμα, ο οποίος εμφανίζεται ήσυχος παρά τις ελληνικές απειλές και τις ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Πηγές στις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι η Ε.Ε. έχει επενδύσει πολλά στην πρόθεση της Αλβανίας να αναλάβει ένα μέρος του βάρους των μεταναστών και των προσφύγων, που βρίσκονται ήδη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Αλβανία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με την Ιταλία και την Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, με τις οποίες δεσμεύεται να δημιουργήσει μεγάλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που θα φιλοξενούν χιλιάδες. Να γίνει, με λίγα λόγια, «αποθήκη ψυχών» παίρνοντας, παράλληλα, τεράστια κονδύλια από τις Βρυξέλλες.

Πάντως, μέλος της ομάδας νομικής υποστήριξης του Μπελέρη ανέφερε στη «ΒτΚ», ότι «ξέρουμε πως ήδη στην Ιταλία “ζεσταίνουν” τις μηχανές τα ταχύπλοα που θα τους μεταφέρουν… ξανά στην Ευρώπη από την Αλβανία».

Πέραν αυτών όμως, τόσο το Βερολίνο όσο και η Ρώμη αλλά και το Λονδίνο (που μπορεί να μην ανήκει πια στην Ε.Ε. αλλά η στήριξη του είναι σημαντική στην πορεία της Αλβανίας), προγραμματίζουν ήδη τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών, που θεωρητικά θα συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή η Γερμανία, η Ιταλία και η Αγγλία.

Με το όποιο πολιτικό όφελος συνεπάγεται για τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει σθεναρά αυτές τις συμφωνίες και ενθαρρύνει την Αλβανία, ενώ ο επικεφαλής της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν συμπεριλήφθηκε η Αλβανία στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων. Κάτι που ευνοεί τον Έντι Ράμα, αλλά επί της ουσίας δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι απέναντί του και θα συνεχίσει να είναι, θέτοντας διαρκώς υπαρκτά εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία.

Ήδη δημοσκοπήσεις στην Ε.Ε. εμφανίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες να είναι αντίθετοι στην ένταξη της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν