Στέφανος Παραστατίδης στη «ΒτΚ»: Πολιτικές «Ιφιγένειες» Μηταράκης και Πατούλης

«Δυστυχώς για όλους, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δείχνει εικόνα κατάρρευσης κάθε φορά που καλείται να αντιμετωπίσει την αμείλικτη πραγματικότητα»

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών παρουσιάζει, μέσω της «Βραδυνής της Κυριακής», ο βουλευτής του Κινήματος Στέφανος Παραστατίδης.

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την τεράστια καταστροφή των δασών μας και αυτό το καλοκαίρι.

«Δυστυχώς για όλους, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δείχνει εικόνα κατάρρευσης κάθε φορά που καλείται να αντιμετωπίσει την αμείλικτη πραγματικότητα», υπογραμμίζει και προσθέτει:

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

«Είναι σαφές πως ο αντίκτυπος των πυρκαγιών, και ειδικά το γεγονός πως απειλήθηκε η βάση της Αγχιάλου, αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα προς την αξιοπιστία της κυβέρνησης».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Στέφανος Παραστατίδης:

Κύριε Παραστατίδη, πώς αποτιμάτε τη διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση;

«Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης στη Ρόδο. Νεκροί δύο πιλότοι της πολεμικής μας αεροπορίας. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Δυστυχώς, για ακόμη μία χρονιά πιαστήκαμε απροετοίμαστοι ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, όπως οι πυρκαγιές.

Η κλιματική αλλαγή, την οποία η κυβέρνηση αρέσκεται να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία, οφείλει να είναι έναυσμα ακόμη καλύτερης προετοιμασίας. Είναι βέβαια μία ευκαιρία, τη στιγμή που η συζήτηση παγκοσμίως είναι τόσο έντονη, να αντλήσεις πόρους, τεχνογνωσία, βέλτιστες πρακτικές.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα το αίτιο. Ειδικά, δε, στην περίπτωση της Αγχιάλου, νομίζω η εικόνα ήταν ανεπίτρεπτη.

Ένα στρατόπεδο, μία αεροπορική βάση τόσο κομβική για την άμυνα της χώρας, οφείλει να είναι θωρακισμένη από οποιαδήποτε απειλή – ο καθένας θεωρεί ότι προστατεύεται με διαβαθμισμένα σχέδια ασφαλείας.

Η φωτιά είναι μία συνθήκη, για την οποία θα έπρεπε να υπάρχει ήδη σχέδιο αντιμετώπισης, με τη συνεργασία της Πυροσβεστικής και της Διοίκησης της βάσης. Δυστυχώς για όλους, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δείχνει εικόνα κατάρρευσης κάθε φορά που καλείται να αντιμετωπίσει την αμείλικτη πραγματικότητα.

Όταν όμως δημιουργείς ένα υπερ-συγκεντρωτικό μοντέλο Διοίκησης που απομυζεί πόρους, αρμοδιότητες και δυνατότητες σχεδιασμού από τις αποκεντρωμένες δομές του κρατικού σου μηχανισμού, δεν γίνεται να κατηγορείς σαν κακομαθημένο παιδί τις τελευταίες, κάθε φορά που αποτυγχάνεις».

Κατά τη γνώμη σας, τι θα έπρεπε να γίνει έτσι ώστε να μην έχουμε και φέτος ανάλογα φαινόμενα όπως και πέρσι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους;

«Η πρόληψη είναι τις περισσότερες φορές το κλειδί πολλών γρίφων. Και το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αλλά ακόμη πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, επιμένει σε αυτή.

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της περιόδου των πυρκαγιών και έχουν καεί σχεδόν 600.000 στρέμματα γης, περισσότερα από το μέσο όρο των τελευταίων ετών, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών βαίνει μειούμενος, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του GWIS.

Άρα, κάτι δεν κάνουμε σωστά, σε αντίθεση με κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ακόμα και η Τουρκία, που αναπροσάρμοσαν όλο τον κρατικό μηχανισμό τους ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες αντιμετώπισης ενός φυσικού φαινομένου όπως είναι οι πυρκαγιές πέριξ της μεσογειακής λεκάνης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση το μόνο που φαίνεται να γνωρίζει ως αντίδραση είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Ας το κάνουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι διαχρονικά ο μεγαλύτερος “εμπρηστής” στην Ελλάδα είναι οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ή όσοι αμελούν να καθαρίσουν τις δασικές περιοχές από εύφλεκτη και καύσιμη ύλη.

Οι συντριπτικά περισσότεροι “εμπρηστές” που συλλαμβάνονται είναι από αμέλεια. Δεν ξέρω, λοιπόν, πόσο μπορεί να τους επηρεάσει μία αυστηρότερη ποινή, που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι ισχύει.

Οι πλέον αποτελεσματικές ποινές, μας δείχνει η διεθνής εμπειρία, είναι εκείνες που γνωρίζει ο ένοχος ότι σίγουρα θα επιβληθούν, όχι αναγκαστικά οι αυστηρότερες».

Οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους και ένα άλλο αποτύπωμα: μία αποπομπή υπουργού και μία αλλαγή υποψηφιότητας για την Περιφέρεια Αττικής, και αναφέρομαι στον κ. Μηταράκη και στον κ. Πατούλη. Τι απαντάτε ως προς τις ενέργειες του πρωθυπουργού;

«Είναι σαφές πως ο αντίκτυπος των πυρκαγιών, και ειδικά το γεγονός πως απειλήθηκε η βάση της Αγχιάλου, αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα προς την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ενοχλήθηκε, και δικαίως, πολύς κόσμος από την εικόνα, γιατί γίνεται αυτόματα αναγωγή και προβολή σε καταστάσεις κρίσης.

Έτσι, παρέστη η ανάγκη για κάποιες πολιτικές “Ιφιγένειες”, ώστε να φιλοτεχνηθεί και πάλι το προφίλ ενός πρωθυπουργού που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχασε την ψυχραιμία της, όπως συχνά συμβαίνει όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δυσάρεστη επικοινωνιακά κατάσταση.

Για το λόγο αυτό, είδαμε τις τόσο έντονες πιέσεις προς τον κ. Πατούλη να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ενώ μέχρι το ζεϊμπέκικο της οργής, ήταν ο εκλεκτός περιφερειάρχης που θα “σάρωνε”.

Οι φήμες για εκβιασμούς και για πολιτικά ανταλλάγματα αφήνουν μία πολύ δυσάρεστη οσμή για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα».

Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματός σας σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών και τις αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν σε επίπεδο διοικητικό, έτσι ώστε να είναι πιο ευέλικτος ο κρατικός μηχανισμός και να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων στον τομέα της κατάσβεσης και της διάσωσης;

«Μιλήσαμε και νωρίτερα για την πρόληψη. Είναι αναγκαία η εκπαίδευση και στα σχολεία. Η οργανική –και όχι ευκαιριακή– ένταξη των εθελοντικών ομάδων και των ομάδων πολιτών στο οργανόγραμμα και στο σύστημα δασοπυρόσβεσης.

Η μεγαλύτερη ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πρέπει φυσικά να συνοδεύεται και από αυστηρούς, αυστηρότατους ελέγχους για το αν γίνονται αυτά που πραγματικά πρέπει.

Η ουσιαστική ενίσχυση των πυροσβεστών μας, η ανανέωση του προσωπικού. Οι αντιπυρικές ζώνες, που όλο συζητάμε και μόνο κατόπιν εορτής διανοίγονται στα δάση. Μιλάμε, δηλαδή, για μία δουλειά μυρμηγκιού που πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για όσα ζητήματα “τρυπάνε” την επιφάνεια του δημόσιου διαλόγου ή των κοινωνικών δικτύων».

Μετά την απόσυρση του κ. Πατούλη από την Περιφέρεια Αττικής και την τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσαν οι προοδευτικές δυνάμεις να έχουν έναν κοινό υποψήφιο κόντρα στον υποψήφιο της «γαλάζιας» παράταξης;

«Μία αυτοδιοικητική πρόταση δεν μπορεί να έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά και να προσαρμόζεται σε ευκαιριακές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, η όποια στήριξη σε έναν συνδυασμό ή ένα πρόσωπο πρέπει να προκύπτει από κοινωνικές διεργασίες και να μην είναι αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας μεταξύ δύο κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει διαχρονικά επενδύσει όσο κανένα άλλο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα έχουμε πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το πώς αυτή μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμη για έναν τόπο».

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν