Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Νωρίς το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ ενώ αναμένεται να κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα θέματα που είναι στην ατζέντα της εαρινής Συνόδου Κορυφής, προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι στα θέματα εκείνα που αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς αλλά σε κάθε περίπτωση είναι από εκείνα που ο Πρωθυπουργός έχει βάλει στο τραπέζι από τους πρώτους. Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι οι προτάσεις της «Λευκής Βίβλου» για την άμυνα που παρουσίασε η Κομισιόν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ξεχωρίζουν βέβαια την αναφορά σε αμυντικά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλτ Τουσκ εδώ και 10 μήνες. Σημαντικό είναι επίσης για την Αθήνα το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο των 150 δις να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και όχι ως μέσο χρηματοδότησης αμυντικών βιομηχανιών τρίτων χωρών. Πρόκειται για ελληνική θέση η οποία αποτυπώνεται στη Λευκή Βίβλο όπως και η αναφορά ότι οι αποφάσεις για την άμυνα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους προβληματισμούς για την ασφάλεια και τα συμφέροντας ασφάλειας και άμυνας του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν επ’ αυτού ότι για την Τουρκία αναφέρεται στη Λευκή Βίβλο ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά ως προς την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ισότιμη δέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα θέματα που έχουν σημασία για την ΕΕ, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024».
Πηγές από την κυβέρνηση επισημαίνουν και το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι από το ταμείο των 150 δις θα ωφεληθούν μόνο χώρες που έχουν υπογράψει με την ΕΕ συμφωνία εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια και την άμυνα μεταξύ των οποίων δεν είναι η Τουρκία.
Και όλα αυτά ενώ οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα με την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου προφανέστατα δεν αφήνουν αδιάφορες τις Βρυξέλλες ενώ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης διαμήνυσε ότι παραχωρήσεις από το κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές και οφείλονται πειστικές απαντήσεις για κάθε επικαλούμενη παραβίασή τους.
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και το μεταναστευτικό όπου η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και στην εξωτερική διάσταση του ζητήματος και τις συνεργασίες με τρίτες χώρες.
Για τη Συρία ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η άρση των κυρώσεων έναντι της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να γίνει με τρόπο σταδιακό, αναστρέψιμο και υπό προϋποθέσεις ενώ η Ελλάδα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον χριστιανικών και άλλων πληθυσμών.
Επιπρόσθετα στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με αναφορά για παραγωγικές επενδύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όσο για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική θέση είναι ότι χρειάζονται τολμηρές κινήσεις και τομές ενώ η Ελλάδα διαφωνεί με την περικοπή πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Νωρίς το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ ενώ αναμένεται να κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.