Στο μυαλό του Μητσοτάκη: Τασούλας ή Βενιζέλος για Πρόεδρος Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται να έχει προβάδισμα για να προταθεί για ΠτΔ, ωστόσο δεν αποκλείεται η «έκπληξη τελευταίας στιγμής» με Βενιζέλο

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Μια μέρα έμεινε μέχρι να μάθουμε το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο Δημοκρατίας, με αφορμή το αυριανό (Τετάρτη 15/01) «ραντεβού» του πρωθυπουργού με την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Πρόκειται για μια συνάντηση, στην οποία κ. Μητσοτάκης-κατά τα φαινόμενα- θα ανακοινώσει στην κα Σακελλαροπούλου πως δεν θε την προτείνει εκ νέου για ΠτΔ, ευχαριστώντας την δημοσίως για τη θητεία της τα τελευταία 5 χρόνια και για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν.
Έτσι, θα μετράμε αντίστροφα μερικές ώρες (είτε αύριο, Τετάρτη είτε το αργότερο την Πέμπτη) μέχρι να μάθουμε οριστικά το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, κάτι που θα γίνει μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.
Γιατί θεωρείται φαβορί ο Κώστας Τασούλας
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως κατέληξε οριστικά στη «λίστα» προσώπων, που είχε φτιάξει, μεταξύ δυο προσώπων. Του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, μεγάλο φαβορί δείχνει πως είναι ο κ. Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας διαθέτει μεγάλη πολιτική πείρα, έχει άψογη συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη και είναι αταλάντευτα φιλοευρωπαϊστής, χαρακτηριστικά που θέλει ο πρωθυπουργός να πληροί ο επόμενος ΠτΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Βέβαια, αν επιλέξει ο πρωθυπουργός τον κ. Τασούλα, δεν θα βρει την ίδια «απήχηση» σε ψήφους, όπως αν επιλέξει ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, ενώ θα «σπάσει»-κατά κάποιο τρόπο την παράδοση να επιλέγεται υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας από άλλη παράταξη σε σχέση με εκείνη που κυβερνάει.
Ωστόσο, θα ικανοποιήσει την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία είχε εκφράσει στο παρελθόν με διάφορους τρόπους την δυσαρέσκειά της απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, ενώ παράλληλα θα «κερδίσει» την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ένα ακόμα πρόσωπο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τη θέση του Προέδρου της Βουλής που θα «αδειάσει». Θα μπορούσε, για παράδειγμα, όπως λένε οι υπέρμαχοι της πρότασης Τασούλα για ΠτΔ να βάλει τον Νικήτα Κακλαμάνη Πρόεδρο της Βουλής ή κάποιο άλλο πρόσωπο, συγκρατώντας παράλληλα κάποιους «γαλάζιους» βουλευτές, που αντιδρούν συχνά-πυκνά.
Ο κ. Βενιζέλος από την άλλη πλευρά είναι ένας πολύπειρος πολιτικός που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, εγνωσμένου κύρους εντός και εκτός συνόρων και χαίρει ευρύτερου σεβασμού. Προερχόμενος από το χώρο της Κεντροαριστεράς και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να εξασφαλίσει τις ψήφους τόσο των βουλευτών της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και να εκλεγεί με περισσότερες από 180 κατά την τρίτη ψηφοφορία.
Βέβαια για ορισμένους μοιάζει πολύ δύσκολο ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον άλλοτε ηγέτη του αντίπαλου κόμματος, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός «ζυγίζει» τα δεδομένα, εκτιμώντας και το ρίσκο να του δημιουργήσει πρόβλημα μελλοντικά ο κ. Βενιζέλος με τις παρεμβάσεις του σε μείζονα ζητήματα.
Οι υπέρμαχοι της πρότασης Βενιζέλου, τώρα, λένε στον πρωθυπουργό πως η επιλογή Βενιζέλου, πέραν του ότι θα «τάραζε τα νερά», θα ενίσχυε την κυριαρχία του στο πολιτικό κέντρο, «εγκλωβίζοντας» το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα το να επιλεγεί ένα πρόσωπο εκτός των δύο παραπάνω δεν είναι απίθανο, καθώς στον κ. Μητσοτάκη αρέσουν οι «αιφνιδιασμοί», κάτι που το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές στην διακυβέρνησή του, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα στο προσκήνιο.
Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές για τη δημοσκόπηση της Opinion Poll και τη συναίνεση
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, που δημοσιεύτηκε στο Action24, οι πολίτες προκρίνουν σε ποσοστό 76% μία επιλογή που θα οδηγεί στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενώ στη λογική της συναίνεσης κινούνται και οι ψηφοφόροι της ΝΔ κατά 75%.
Απαντώντας σε αυτό το εύρημα των δημοσκοπήσεων κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι και μια επιλογή Τασούλα δεν σημαίνει απαραίτητα και άρνηση συναίνεσης, καθώς το προφίλ του Προέδρου της Βουλής δεν είναι στενά κομματικό, ενώ και ο ίδιος για να εκλεγεί το καλοκαίρι του 2023 στη σημερινή του θέση πήρε 249 ψήφους, δηλαδή ψήφους από όλες τις πτέρυγες.