Στο τραπέζι η αλλαγή εκλογικού νόμου

Η επίκληση στην πολιτική σταθερότητα από τον πρωθυπουργό σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας δεν είναι τυχαία

Στο τραπέζι η αλλαγή εκλογικού νόμου

Αναδημοσίευση από τη Βραδυνή της Κυριακής

Η νέα εκλογή Τραμπ, οι συμβολισμοί και τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει, μελετώνται διεξοδικά από την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, σε μία περίοδο με ανοιχτά θέματα σε διεθνές επίπεδο, δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, με την Ευρώπη να αναζητεί νέο βηματισμό που απαιτεί ταχύτητες και όχι κωλυσιεργίες.

Ο πρωθυπουργός από τη Βουδαπέστη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από τη γεωπολιτική μας αφέλεια», ενώ στο εσωτερικό μελετάται το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μία πρόγευση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών με τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μία περίοδο που ο πολιτικός κατακερματισμός επιφέρει αστάθεια.

Οι σαρωτικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και οι οποίες προβλέπουν την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών σε ένα και μόνο, γύρο, με τον υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο να μιλά για μία μεταρρύθμιση που δεν θα μείνει στα χαρτιά, αποτελούν για πολλούς προάγγελο για την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», στο τραπέζι παραμένει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς μελετάται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών το μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για να ισχύσει στις εκλογές του 2027. Η επίκληση, άλλωστε, στην πολιτική σταθερότητα από τον πρωθυπουργό σε μία περίοδο διεθνούς αστάθειας δεν είναι τυχαία. Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η πολιτική σταθερότητα και η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελούν τα «κλειδιά» για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί και ο πολιτικός κατακερματισμός της παρούσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, ο οποίος οδήγησε στην απουσία ισχυρού πόλου αντιπολίτευσης για μεγάλο διάστημα, γεγονός που τραυματίζει τη Δημοκρατία.

Μηνύματα

Τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αποκωδικοποιεί η επιτελική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που η Ακροδεξιά παίρνει κεφάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη Ν.Δ. να έχει στραφεί στο Κέντρο καταγράφοντας διαρροές στα δεξιά της, πεδίο προβληματισμού αποτελεί στην κυβέρνηση η αντισυστημική ψήφος, η ροπή των απογοητευμένων ψηφοφόρων σε εναλλακτικά μικρότερα πολιτικά σχήματα, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, που απαιτεί άμεση αποκατάσταση. «Προσοχή στις απομιμήσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι κάποιοι κάνουν προβολή του εαυτού τους στο νέο πρόεδρο της Αμερικής και στο εσωτερικό, χωρίς να υπάρχει καμία ομοιογένεια, ενώ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης μπαίνουν τα κριτήρια με τα οποία ψήφισε το εκλογικό σώμα, τα οποία σίγουρα καταγράφουν συγκεκριμένες τάσεις. Ως προς τη woke ατζέντα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι η πολιτική της Ν.Δ. «δεν υιοθετεί, ούτε πρόκειται να υιοθετήσει αυτήν την ατζέντα που εκνεύρισε τους πολίτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δημόσιο διάλογο θα υπάρξει στροφή από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, οι οποίοι θα αποσαφηνίζουν ότι κάθε πολίτης έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, αλλά οι παραδοσιακές αξίες της οικογένειας παραμένουν ισχυρές.

Μάλιστα, η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είπε «ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές», αξιολογείται στο ακέραιο από το κυβερνητικό επιτελείο. Μάλιστα, παρέθεσε αποκαλυπτικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας, όπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αισθάνονται «εκτός των τειχών», εκτός κοινωνίας δηλαδή, αποκλεισμένοι και απροστάτευτοι.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν