ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαι εδώ» λέει ο Κασσελάκης χωρίς να θέτει υποψηφιότητα – «Κρύβεσαι» του απαντάνε οι «100»
Νέα κόντρα εντός του κόμματος πυροδότησε το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, όπου για μία ακόμη φορά δεν επιβεβαίωσε την υποφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Σε εμφύλιο μετατρέπεται η εκλογική κούρσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με το συνέδριο να εξελίσσεται στο πεδίο μάχης που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι ενδεικτικό ότι στο βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, για την υποψηφιότητά του -όπως δηλώνει η πλευρά του προέδρου και το οποίο έφερε μεγάλη κόντρα με τους «100» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για ανακοίνωση υποψηφιότητας-, βασικό στοιχείο αποτελεί η προτροπή-κάλεσμα για εγγραφές μελών, άμεσα, ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν για συνέδρους.
«Μην περιμένετε την ώρα των εκλογών για Πρόεδρο. Γεμίστε τώρα τις ΟΜ και τις Νομαρχιακές. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους. Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: «Είμαι εδώ!» «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα. «Είμαι εδώ», για να μην αποκλειστεί κανένας ψηφοφόρος από την κάλπη», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, δείχνοντας ότι από τη μεριά του επιδιώκει να δώσει τη μεγάλη μάχη εντός συνεδρίου, επιχειρώντας και εκείνος όπως και η πλευρά των ‘”100” να ελέγξει την πλειοψηφία των συνέδρων.
Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα.
Ζητώ συγγνώμη.
Από εσάς που απογοητεύσαμε.
Από τους νέους που μας έφεραν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Από τις οικογένειες των παλιών αγωνιστών που μοιράζονταν συντροφικά στα δυο μια μπουκιά ψωμί, όχι μια χούφτα… pic.twitter.com/QXrS7WAWEL— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 3, 2024
Η πλευρά των υποστηρικτών του τέως προέδρου φέρεται αποφασισμένη να θέσει εντός συνεδρίου ζήτημα ανάκλησης της απόφασης της Κ.Ε για την καθαίρεσή του. «Το συνέδριο θα αποφασίσει για τις υποψηφιότητες, μόνο αυτός είναι ο ρόλος του», απαντά η πλευρά των “100”.
Οι αντιδράσεις για το βίντεο Κασσελάκη
Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στελέχη των «100», όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τοποθετήθηκαν άκρως επικριτικά στις αναφορές που περιλάμβανε-ή δεν περιλάμβανε, όπως είπαν-, το βίντεο του τέως προέδρου: «Δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Κασσελάκη. Άκουσα κάλεσμα για το Συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος.
Στο βίντεο που έκανε ο Κασσελάκης μιλά πάλι για ΣΥΡΙΖΑ και διαπλοκή. Το ίδιο είχε κάνει τον Αύγουστο και σε ένα βίντεο εναντίον δεκάδων στελεχών του κόμματος. Αυτό είναι προσβολή της προσωπικότητας των στελεχών, των μελών, και του ίδιου του κόμματος», δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε το βίντεο και ο Κώστας Ζαχαριάδης: «Σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση “θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”. Πως γίνεται να “είσαι εδώ” και να κρύβεσαι;»
Άλλα στελέχη των “100”, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, με αιχμηρό τρόπο υποστήριζαν ότι οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, μοιάζουν να δείχνουν ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει «πόθεν έσχες».
Το κεντρικό μήνυμα από τη Γραμματεία πάντως, το οποίο προφανώς «αγγίζει» και το βίντεο που κατατέθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι όποια υποψηφιότητα κατατεθεί επισήμως έως τις 24 Οκτωβρίου, θα προωθηθεί στο συνέδριο προς επικύρωση.
Σκωπτικό για τον τέως πρόεδρο, ήταν και το σχόλιο του Παύλου Πολάκη:
«Με λένε Παύλο και τα κατέθεσα όλα, υπογραφές και πόθεν έσχες!!
Περιμένω Στέφανο, Σωκράτη, Νίκο και Απόστολο!
Άντε να μετρηθούμε σε θέσεις και πρόγραμμα ,όχι σε βιντεάκια!
ΥΓ. Τη διαπλοκή τη χτυπάς όταν παίρνεις καθαρές θέσεις για τράπεζες, Ενέργεια, καύσιμα, χοντρεμπόριο, Αττική Οδό, ΜΜΕ, Δικαιοσύνη, Ταμείο Ανάκαμψης! ΟΧΙ με γενικόλογες επικλήσεις του «καινούργιου», του «νέου», του «δικού μας» και λοιπά έπεα πτερόεντα».
Αιχμές άφησε και ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο EΡΤnews.
«Δεν είναι δεδομένο ότι (ο Στέφανος Κασσελάκης) θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον. Αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού υποψηφίων από το συνέδριο, κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μια ανησυχία που δημιουργείται χωρίς λόγο. Δεν αμφισβητεί κανείς από εμάς ούτε τις υπογραφές, ούτε το πόθεν έσχες».
«Επεισοδιακή» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Παρότι στην Πολιτική Γραμματεία, χθες βράδυ, συζητήθηκαν το κείμενο πολιτικής απόφασης καθώς και τα προσυνεδριακά κείμενα ενόψει Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, δεν ήταν λίγες οι κόντρες κατά τη συνεδρίαση, από την οποία αποχώρησε πολύ νωρίς η Θεοδώρα Τζάκρη έπειτα από επεισόδιο με τη Γιώτα Μπελώνη και αλληλοκατηγορίες περί ψευδών.
Υπενθυμίζεται ότι από την –προχθεσινή- συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου είχαν αποχωρήσει στελέχη τα οποία πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη. Αιτία για την έντονη αντίδρασή τους, ήταν η οδηγία που είχε σταλεί από το μέλος του Οργανωτικού Γραφείου Ελένη Συμεωνίδου, προς τις κομματικές οργανώσεις και στην οποία οι κασσελακικοί καταλόγισαν προσπάθεια για αυτολογοκρισία των διαδικτυακών αναρτήσεων των οργανώσεων.
Παραιτήθηκε η Τελιγιορίδου από το Οργανωτικό και την ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο ζήτημα μάλιστα, η Ολυμπία Τελιγιορίδου, διαμαρτυρόμενη τόσο για το περιεχόμενο της οδηγίας, όσο και για το γεγονός, όπως είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί γι΄αυτήν, κατά τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία υπέβαλε παραίτηση από το τριμελές Οργανωτικό (τα άλλα δύο μέλη είναι η Ελένη Συμεωνίδου και η Γιώτα Μπελώνη), καθώς και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.
Εν τω μεταξύ, μέλη της Π.Γ., όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, επέμειναν στην παραπομπή του Ευάγγελου Αντώναρου για δηλώσεις του περί «χουντικών αντιλήψεων» στην Επιτροπή Δεοντολογίας, εάν δεν τις ανακαλέσει. Αναμένεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα τεθεί ζήτημα, αν όχι ονομαστικά, σίγουρα πάντως “φωτογραφικά”, για το πώς θα κινείται το κόμμα έναντι στελεχών που χρησιμοποιούν παρόμοιες εκφράσεις.
Το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, κατά την οποία αν επανέλθει όπως όλα δείχνουν και η πρόταση-τροπολογία των “100” για αποσύνδεση ημερομηνιών εκλογής προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει εκ νέου μετωπική σύγκρουση, με απρόβλεπτες συνέπειες.