Τάσος Γιαννίτσης: Τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν το πρόσωπό μου
Πώς κατέληξε στην επιλογή Γιαννίτση ο Ανδρουλάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του ΕΚΠΑ Τάσος Γιαννίτσης είναι ο «εκλεκτός» του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας «απέναντι» στην πρόταση της ΝΔ με τον Κώστα Τασούλα και του ΣΥΡΙΖΑ με την Λούκα Κατσέλη.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου κάνουν να με προτείνουν ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρόταση αυτή έχει για εμένα ιδιαίτερους συμβολισμούς», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Γιαννίτσης μετά την ανακοίνωση του ονόματός του ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρος Δημοκρατίας.
«Τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνούν το πρόσωπό μου. Υποδηλώνουν την πολιτική ανάγκη για υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπέρβαση φοβικών συνδρόμων στην άσκηση της εξουσίας, πολιτική προνοητικότητα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και κόστους, αν η πραγματικότητα το απαιτεί», αναφέρει επίσης ο ίδιος σε δήλωσή του, για να καταλήξει, λέγοντας πως «η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας σε ένα διεθνές πεδίο ανοικτών οριζόντων, αποτελούν σταθερά τις μεγάλες προτεραιότητες, που καλούμαστε να υπηρετήσουμε».
Ανδρουλάκης: Προσωπικότητα που συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου, της ευθύνης και της προνοητικότητας απέναντι στις επόμενες γενιές
Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της στήριξης του κ. Γιαννίτση για το ανώτατο αξίωμα της Πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:
«Η συνταγματική αναθεώρηση το 2019 έγινε για να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι για να καταπατηθεί το πνεύμα του Συντάγματος.
Για πολλές δεκαετίες τηρήθηκε μια παράδοση με ισχυρό ενωτικό συμβολισμό, που εξασφάλιζε ευρύτερες συναινέσεις για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό.
Ο Πρωθυπουργός, όμως, διαψεύδοντας τα λεγόμενα του κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, αντικαθιστά την εθνική συναίνεση με την εσωκομματική του συναίνεση. Και αυτό είναι βαθιά προσβλητικό.
Η όλη διαχείριση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκαλύπτει μια αυτοκρατορική συμπεριφορά, που με αλαζονεία περιφρονεί πολιτικές παραδόσεις και θεσμούς.
Σήμερα, με αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στο κύρος του θεσμού και με το βλέμμα στην κοινωνία και τις προκλήσεις που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας στο νέο επισφαλές διεθνές περιβάλλον, προτείνω τον Τάσο Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μια προσωπικότητα που συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου, της ευθύνης και της προνοητικότητας απέναντι στις επόμενες γενιές.
Την Ελλάδα που μιλάει καθαρά, με ρεαλισμό και σχεδιάζει την οικονομική ευημερία μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Την Ελλάδα που σέβεται τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια διορατική πολιτική προσωπικότητα που ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε να γίνει πράξη η εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό και υπηρέτησε την ευρωπαϊκή διεύρυνση».
Πώς κατέληξε στον Γιαννίτση ο Ανδρουλάκης
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε ληφθεί ήδη από την Δευτέρα (13/01), σε σχετική συνεδρίαση του συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου, καθώς φαινόταν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα καταλήξει σε «προοδευτικό υποψήφιο», που είχαν θέσει ως προϋπόθεση από τη Χαριλάου Τρικούπη για να υπερψηφίσουν.
Και μπορεί πολλοί στο ΠΑΣΟΚ να περίμεναν μέχρι το Σαββατοκύριακο που πέρασε πως ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης είχε ετοιμάσει στο μυαλό του όλα τα ενδεχόμενα!
Γι’ αυτό το λόγο είχε «κάνει ενδελεχείς προετοιμασίες για όλα τα πιθανά σενάρια», όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του, έχοντας εδώ και πολλές μέρες κατά νου το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
Άλλωστε υπήρχε «ανοιχτός» δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Βενιζέλου.
Σημειώνεται, εξάλλου, πως το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει ούτε την Λούκα Κατσέλη, που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, λοιπόν, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας από τα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, ο «κύβος ερρίφθη» στο «πράσινο στρατόπεδο» και άμεσα ανακοινώθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη πως θα γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα προταθεί από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπερ και εγένετο σήμερα, Πέμπτη (16/01) το πρωί, με την ανακοίνωση του κ. Γιαννίτση από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως «ακούστηκαν» και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Αλιβιζάτος και δευτερευόντως ο Σταύρος Μπένος, αλλά-όπως φαίνεται-ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταλήξει εδώ και μέρες στον κ. Γιαννίτση ως «plan Β» στο ενδεχόμενο που δεν πρότεινε ο πρωθυπουργός «προοδευτικό υποψήφιο».
Μάλιστα, ήδη από την Τρίτη (14/01) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε εκ νέου με τον κ. Γιαννίτση, στον οποίο ανακοίνωσε την οριστική του απόφαση, με τον πρώην υπουργό να δέχεται.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν ήδη από χθες, Τετάρτη (15/01) πηγές του ΠΑΣΟΚ, «το πρόσωπο αυτό έχει έναν πολιτικό συμβολισμό, στέλνει ένα σήμα στην κοινωνία και δεν θα μπούμε στη λογική της ”κούρσας” ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων και να ”μετρήσουμε κουκιά”».
Όπως έλεγαν, άλλωστε, από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζοντας την «απογοήτευσή» τους για την πρόταση Μητσοτάκη για τον κ. Τασούλα, «εμείς ανοίξαμε διάδρομο και δεν πάσχουμε από πολιτικό κομπλεξισμό, ούτε υπάρχει κανένα άλλοθι για την επιλογή του πρωθυπουργού».
Γερουλάνος: Ο Γιαννίτσης αναγνωρίζεται και από αντιπάλους, θα τιμήσει το αξίωμα
Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος σχολίασε για την υποψηφιότητα Γιαννίτση:
«Το ΠΑΣΟΚ προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας μια υποψηφιότητα ουσιαστικά υπερκομματική, ενωτική, με διευρυμένη αναγνώριση ακόμα και από αντιπάλους.
Με βαθιά γνώση της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων. Ένας πολιτικός που έβαζε πάντα το καλό της πατρίδας πάνω από το προσωπικό του συμφέρον.
Και μια υποψηφιότητα με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό μήνυμα, σε μια εποχή που το χρειάζεται και η Ελλάδα και η Ευρώπη. Ο Τάσος Γιαννίτσης θα τιμήσει την χώρα ως ο πρώτος πολίτης της».
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας μια υποψηφιότητα ουσιαστικά υπερκομματική, ενωτική, με διευρυμένη αναγνώριση ακόμα και από αντιπάλους.
Με βαθιά γνώση της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων.
Ένας πολιτικός που έβαζε πάντα…
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) January 16, 2025
Ο συγκινητικός επικήδειος Γιαννίτση για τον Κώστα Σημίτη
Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες μέρες ο κ. Γιαννίτσης ήταν στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όπου εκφώνησε τον επικήδειο με πολύ συγκινητικά λόγια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ο Κώστας Σημίτης έβαλε τη χώρα πάνω από τον εαυτό του». Ο Τάσος Γιαννίτης, άλλωστε, εκτός από συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, ήταν και προσωπικός του φίλος.
Ο κίνδυνος της επικοινωνιακής ήττας
Με τα «κουκιά μετρημένα», καταλαβαίνει κανείς πως ο Κώστας Τασούλας θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας, καθώς θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη μοιάζει πολύ πιθανό να στηριχθεί και από τη Νέα Αριστερά, γεγονός που θα σημάνει πως θα συγκεντρώσει 37+1 ψήφο, καθώς υπάρχει και μια ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας, η Αρετή Παπαϊωάννου, που θα ψηφίσει, άρα 38 ψήφους.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ με τον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, είναι αντιμέτωπο με μια επικοινωνιακή-τουλάχιστον-«ήττα», καθώς ενδέχεται η επιλογή του να έρθει τρίτη κατά σειρά στις ψηφοφορίες στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ έχει 31 βουλευτές συν τον ανεξάρτητο κ. Μπαράν που είχε διαγραφεί, αλλά αναμένεται να ταχθεί υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, μετράμε 32. Από κει και πέρα υπάρχει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς που «ψάχνεται» για τη Χαριλάου Τρικούπη και μπορεί να στηρίξει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, άρα φτάνουμε στους 33.
Φυσικά υπάρχει κι άλλη «δεξαμενή» ανεξάρτητων βουλευτών, από όπου μπορεί να αντλήσει ψήφους το ΠΑΣΟΚ στις ψηφοφορίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητοι, που είτε έχουν ταχθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και το Κίνημα Δημοκρατίας. Φαντάζει, ωστόσο, πολύ δύσκολο να στηρίξουν την επιλογή του ΠΑΣΟΚ.
Με το ενδεχόμενο, το πρόσωπο που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, να έρθει τρίτο στις ψηφοφορίες στη Βουλή, κάτι που μπορεί να «μεταφραστεί» και σε «επικοινωνιακή ήττα», δεν είναι λίγοι στη Χαριλάου Τρικούπη, εκείνοι που λένε πως «ήταν λάθος η τακτική αναμονής και να περιμένουμε πως ο Μητσοτάκης θα προτείνει Πρόεδρο Δημοκρατίας από την Κεντροαριστερά και εν προκειμένω τον Βενιζέλο. Έπρεπε να δράσουμε νωρίτερα και να προτείνουμε εμείς πρόσωπο, συγκροτώντας μέτωπο μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά με κορμό το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην κυβέρνηση». «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία», ήταν, επίσης, το χαρακτηριστικό σχόλιο.
Ποιός είναι ο Τάσος Γιαννίτσης
Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και πρώην Υπουργός.
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1944.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίων Νομικής, Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης καθώς και διδακτορικού από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου για τη σύνταξη έκθεσης για τη «Σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» (Δεκ. 1989-Μάρτιος 1990) και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όπως και στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά. Ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή του ΟΟΣΑ και στην Επιτροπή Βιομηχανίας της ΕΟΚ.
Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούλιος 1994-Ιανουάριος 1996) και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (Ιανουάριος 1996-Μάρτιος 2000).
Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα αναπτυξιακής και διεθνούς πολιτικής, βιομηχανικής ανάπτυξης, οικονομικών της τεχνολογίας, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κ.α.
Διακρίσεις:
-Μετάλλιο Χρυσής Δάφνης (Δημοκρατία της Βουλγαρίας, Υπουργείο Εξωτερικών, Οκτώβριος 2003).
-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ (Κυπριακή Δημοκρατία, Νοέμβριος 2003).
-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (Δημοκρατία της Ρουμανίας, Νοέμβριος 2003).
-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής (Δημοκρατία της Χιλής, Απρίλιος 2004).
-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής (Ιταλική Δημοκρατία, Μάιος 2004).
-Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Νοέμβριος 2017).
-Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Νοέμβριος 2022).