Το στοιχείο-έκπληξη στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ περιλαμβάνεται η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας

Μπορεί όλοι να θεωρήσαμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, όμως υπάρχει ένα στοιχείο που έχει μείνει σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ένα στοιχείο που τη χώρα μας την ενδιαφέρει πολύ ειδικά στη χρονική συγκυρία που διανύουμε.

Για πρώτη φορά στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ περιλαμβάνεται η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας.

Μία συνεργασία από την οποία η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει σε μία χρονική συγκυρία που ταλαιπωρείται από ακραία φυσικά φαινόμενα. Με την υπογραφή αυτή στο συγκεκριμένο κομμάτι επιβεβαιώνεται η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενώ η χώρα μας αποκτά έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο με τεχνογνωσία αιχμής στα θέματα αυτά.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε η σημασία μακροπρόθεσμων προγραμμάτων συνεργασίας για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με έμφαση σε δράσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας και αναδάσωσης.

Ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ θα παράσχει τεχνογνωσία σχετικά με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές, ενώ θα γίνουν επαφές για την υλοποίηση σχεδίου που θα αφορά στην εκπαίδευση.

Η συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τις ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός κρίκος σε μια αλυσίδα κινήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια κι έχουν ενισχύσει σημαντικά την αμυντική ικανότητα αλλά και γενικότερα τη θέση της χώρας.

«Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχουν διαμορφώσει και εφαρμόζουν με επιτυχία μια δυναμική ενεργητική εξωτερική πολιτική. Μόλις σε δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί στόχοι η επιδίωξη των οποίων άρχισε δεκαετίες πριν. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με την Αίγυπτο και την Ιταλία, έχει συμφωνηθεί με την Αλβανία να υπάρξει κοινή προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης και έχουν επεκταθεί τα χωρικά ύδατα της χώρας μας στο Ιόνιο», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Στο ίδιο διάστημα έχουν συναφθεί η συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συμφωνία εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση έξωθεν επίθεσης, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που εμβαθύνει, επεκτείνει και διευρύνει τη διμερή συνεργασία και η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο με τεράστια οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία.

Είναι προφανές ότι αυτές οι συμφωνίες αλληλοσυμπληρώνονται και παράγουν μια κοινή συνισταμένη, μια αλληλοτροφοδοτούμενη δυναμική, που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και σε βάθος χρόνου. Δημιουργούν ένα ενιαίο πλέγμα που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητά της, θωρακίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη σχέση της με το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καθόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25-26 Οκτωβρίου στο Ριάντ.

Ίσως σας ενδιαφέρουν