Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία

Σήμερα η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα ότι και τα τρία μνημόνια θα κυρωθούν όταν διαπιστωθεί πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελλάδα Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια Ελλάδα, Συμφωνία των Πρεσπών

Η νεοεκλεγμένη ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας διευρύνει το χάσμα με την Ελλάδα, καθώς μετά την νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας, ο εν αναμονή πρωθυπουργός Κρίστιαν Μιτσκόσκι αγνοεί τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών για χρήση των όρων «Μακεδονία και Μακεδονικός».

Συγκεκριμένα, χθες ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δηλαδή ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, κάλεσε την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «αν θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», αφού νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, ωστόσο στις δηλώσεις ή ομιλίες θα κρατήσει το «ατομικό δικαίωμά» του να χρησιμοποιεί τους όρους «Μακεδονία και Μακεδονικός», μάλιστα προέτρεψε και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει το ίδιο. Επίσης, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε «δεν αρέσει ούτε σε εμάς, ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία», ενώ εξέφρασε την προσδοκία του να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άμεση αντίδραση Γεραπετρίτη

«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και υπενθυμίζοντας πως και η Διεθνής Κοινότητα καλεί τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία. Η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και ειδικά του κεντρικού της σημείου της, της νέας συνταγματικής ονομασίας είναι εκ των ων ουκ άνευ και για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σήμερα η Ελλάδα έστειλε το μήνυμα ότι και τα τρία μνημόνια θα κυρωθούν όταν διαπιστωθεί πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. «Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν φέραμε τα μνημόνια. Διαβάζαμε ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση (σ.σ. στα Σκόπια)».

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ –λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βόρεια Ελλάδα– θύμισε τις διαφωνίες της Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός” κατοχυρώνεται από τις Πρέσπες» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σχέση μας αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Η στάση του κ. Μίτσκοσκι ήταν αναμενόμενη από την Αθήνα, καθώς είναι προφανές ότι ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση και πλήρη σύμπνοια με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Δεδομένου, μάλιστα, ότι για τη Βόρεια Μακεδονία και το 2025 είναι έτος δημοτικών εκλογών, εκτιμάται ότι υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι τότε είναι μάλλον απίθανη. Από την άλλη πλευρά, ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι θέλει να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά οικονομική κρίση, φιλοδοξία άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Τα κενά στο άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η χρήση της συνταγματικής ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», κατά τη συμφωνία των Πρεσπών, προβλέπεται για το κράτος, για τους θεσμούς, για τους φορείς της εξουσίας, για όλους τους φορείς και τις οντότητες οι οποίες έχουν ιδρυθεί με νόμο του κράτους ή χρηματοδοτούνται από το κράτος. Σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη: «Υπάρχουν παράθυρα από το περίφημο άρθρο 7, το οποίο ήταν προβληματικό από την αρχή, το οποίο δίνει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων στον όρο Μακεδονία και μακεδονικός που αφορά δραστηριότητες, αφορά υπηρεσίες. Ακόμη αφορά όλους τους φορείς που δεν έχουν σχέση με το κράτος. Και δίνει τη δυνατότητα στον κύριο Μίτσκοσκι να εμφανίζεται κάπου επίσημα και τυπικά ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, το ταμπελάκι έτσι θα γράφει μπροστά του και ο ίδιος να αναφέρεται όμως στη Μακεδονία, στη μακεδονική οικονομία, στο μακεδονικό έθνος, στον μακεδονικό πολιτισμό, στη μακεδονική ιστορία. Και τυπικά αυτός θα λέει ότι δεν παραβιάζει τη συμφωνία. Τώρα αυτό δείχνει την κακή πίστη, διότι ίσχυε η συμφωνία των Πρεσπών το προηγούμενο διάστημα και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προσπάθησε να εξαντλήσει αυτές τις δυνατότητες».
Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν