Βορίδης: Διπλωματικό πλεονέκτημα η μη κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Σκοπίων

Προφανώς θέλαμε να έχουμε μια σειρά από μοχλούς αμύνης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας

Βορίδης για Κασσελάκη

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη μη κύρωση των μνημονίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για διπλωματικό πλεονέκτημα. Μάλιστα, επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της και το αίτημά της να προχωρήσει τώρα η σχετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Talk Radio 989»,  αρχικά γύρισε πέντε χρόνια, τότε που  «εμείς καταψηφίσαμε τη Συμφωνία», όπως είπε και συνέχισε λέγοντας: «ο πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή ότι άπαξ και κυρωθεί, δεσμεύει και δεν μπορεί κανείς να αποστεί από αυτήν. Όταν, στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, μας έθεταν το ζήτημα, “τώρα που θα εκλεγείτε, θα την ακυρώσετε;”, εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το λέγαμε προεκλογικά. Άρα, τώρα εμείς δεν έχουμε κανενός είδους ασυνέπεια ως προς αυτό».

Στη μομφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «γιατί δεν έχετε κυρώσει τα μνημόνια;», αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση ζητά, κατ’ ουσίαν, οι της Βόρειας Μακεδονίας «να έρχονται να αμφισβητούν τον πυρήνα – που είναι η όποια λύση δόθηκε με όποιο τρόπο δόθηκε στο θέμα της ονομασίας – και εμείς να τρέχουμε να κυρώσουμε τα μνημόνια».

Στον αντίποδα, «ο πρωθυπουργός λέει “ευτυχώς που εμείς επί πέντε χρόνια δεν το έχουμε κάνει αυτό, γιατί φοβόμασταν μια τέτοια εξέλιξη και προφανώς θέλαμε να έχουμε μια σειρά από μοχλούς αμύνης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας στην κατεύθυνση αυτή, ένας από τους μοχλούς αμύνης ήταν το θέμα της κυρώσεως”».

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Βορίδης, «σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, να έχουμε αυτό το διπλωματικό πλεονέκτημα», αλλά έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και «μας λέει ότι πρέπει να παραιτηθούμε».

Ο υπουργός Επικρατείας έκλεισε την αναφορά του στο θέμα σημειώνοντας: «Εκείνοι αμφισβητούν την ονομασία και εμείς θα πρέπει να σπεύσουμε να κυρώσουμε, τι να πει κανείς…».

Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των ευρωεκλογών με τον κ. Βορίδη να απαντά αρνητικά στο ερώτημα αν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος αλλαγής της ευρωπαϊκής ταυτότητας από την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ίσως σας ενδιαφέρουν