Βορίδης: Η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» είναι αντίθετη στο πνεύμα του Συντάγματος
Τι είπε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Μάκης Βορίδης ρωτήθηκε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο “Open” για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πρώτη παρατήρησή του υπουργού Επικρατείας είναι ότι γίνεται είδηση κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι. Πέρα, δηλαδή, από την ανταλλαγή απόψεων που δεν είναι υποχρεωτική, αντιθέτως αυτό που είναι υποχρεωτικό είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία, σημείωσε ο κ. Βορίδης, φέρνοντας τα παραδείγματα επιλογής των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών, της συνταγματικής αναθεώρησης κ.ά.
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού, αυτή η συνεννόηση δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των πολιτικών δυνάμεων, «αν θέλω το κάνω, αν δεν θέλω, δεν το κάνω». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «η αποκατάσταση επικοινωνίας που επιτρέπει την καλή συνεννόηση κατ’ ελάχιστον στα ζητήματα που επιτάσσει το Σύνταγμα αυξημένες πλειοψηφίες, είναι σημαντική και βασική». Θυμίζοντας, εξάλλου, την υπόθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (πρόταση κυβερνώντος κόμματος και άρνηση της αντιπολίτευσης), συμπέρανε ότι η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» είναι αντίθετη στο πνεύμα του Συντάγματος.
Με δεδομένο, επίσης, ότι και στην περίπτωση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αναζητώνται κατ’ αρχήν ευρείες πλειοψηφίες, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε «βέβαιος πως θα εξαντληθεί η προσπάθεια να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις». Με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, πάντως, ότι «πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής υπάρχουν και στη μία παράταξη και στην άλλη». Ερωτηθείς για τέτοια πρόσωπα, δε, επανέλαβε την κυβερνητική θέση, «δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για κανένα πρόσωπο, η συζήτηση θα ανοίξει την ώρα που θα επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ ως αρχηγός της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας».
Αλλάζοντας θέμα, κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και, μάλιστα, την αναφορά του ότι το δημοψήφισμα ήταν Plan B για εκείνον, ο κ. Βορίδης υπενθύμισε το περιβάλλον της εποχής εκείνης: κλείσιμο τραπεζών, capital controls. «Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού», υπογράμμισε και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «η σύμβαση που συνήψε μετά το δημοψήφισμα, ήταν δυσμενέστερη από την προηγούμενη».
Όμως, για τον υπουργό Επικρατείας, «υπάρχει δικαιοσύνη σε όλα αυτά: η κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού έχουν κάνει όλα αυτά, από τον ΣΥΡΙΖΑ του άνω του 30%, είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ του 6%-8% και έχουν γεννήσει έξι κόμματα. Αυτή η ρευστοποίηση είναι πολιτικό αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν πολύ σοβαρά ζητήματα για τη χώρα όταν κυβέρνησαν». Και κατέθεσε την εκτίμησή του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έληξε», ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξης αμφισβήτησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αφού συνεχίσθηκε το καθεστώς της αυξημένης επιτήρησης.
Για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Για το θέμα των ενοικίων, επεσήμανε εξ αρχής ότι «κάνουμε και θα κάνουμε αρκετά πράγματα» και παρέπεμψε στα εν εξελίξει προγράμματα («Σπίτι μου», «Ανακαινίζω»), με ωφελούμενους, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.
Η συνέντευξη έκλεισε με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά και τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Στάρμερ. Επ’ αυτού έκανε λόγο για «σημαντική αλλαγή στάσης της βρετανικής κυβερνήσεως», ακόμη και για «σημαντική διαφοροποίηση». «Και είναι ένα από τα θετικά της συναντήσεως του Έλληνα πρωθυπουργού με το Βρετανό ομόλογό του», κατέληξε ο κ. Βορίδης.