Βουλή: Ειδική αποζημίωση στους αστυνομικούς που παρευρίσκονται σε αθλητικούς αγώνες

Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι οι αστυνομικοί συμμετέχουν σε πολύ επικίνδυνη αποστολή, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς, για μια ακόμα φορά

Διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προβλέπει χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στους αστυνομικούς που απασχολούνται σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Super league 1 και διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων ποδοσφαίρου ανδρών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας όταν απασχολείται σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας και για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικών κατηγοριών και κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης και διεθνών αθλητικών συναντήσεων εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός επικινδυνότητάς τους απαιτεί την ανάπτυξη έντονων αστυνομικών μέτρων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η ετήσια δαπάνη για τη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης δεν αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Το νομοσχέδιο προβλέπει και παράταση της θητείας της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, όταν μίλησε επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Ως τώρα δεν υπήρχε ποτέ αποζημίωση για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στα γήπεδα. Πλέον, μετά από συζήτηση με την Ελληνική Αστυνομία, περνάει αυτή η διάταξη, την οποία είχαμε συζητήσει μάλιστα πριν από μήνες, και τυχαίνει να έρχεται τώρα για ψήφιση, μαζί με τα γεγονότα», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόσθεσε «περνάει αυτή η διάταξη ώστε να λαμβάνουν οι αστυνομικοί 30 ευρώ και τα αντίστοιχα οδοιπορικά, εφόσον συμμετέχουν στη φύλαξη των γηπέδων και των αθλητικών γεγονότων και νομίζω ότι όλοι πρέπει να το υποστηρίξουμε». ΅

Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς αναφέρθηκε στον αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή του, πέφτοντας «θύμα τυφλής βίας». Οι ευχές και οι προσευχές όλων μας είναι μαζί του, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «είμαστε κοντά του και κοντά στην οικογένεια του, ηθικά και συναισθηματικά».

Ο κ. Καββαδάς συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του υπαίτιου, επισήμανε ωστόσο ότι «ανεξάρτητα από το χέρι που πέταξε τη φωτοβολίδα, η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις που φέρνουν συστηματικά τη βία στα γήπεδα».

Στο χώρο του αθλητισμού δεν έχει θέση η βία, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε πως όλοι, όσο περνάει από το χέρι τους, οφείλουν να διασφαλίσουν ότι πολίτες, αθλητές, φίλαθλοι, οικογένειες, παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια. «Η κυβέρνηση σήμερα κατέστησε σαφές ότι έχει τη βούληση να υλοποιήσει σκληρά και αναγκαία μέτρα που αντιμετωπίζουν τη βία στους αθλητικούς χώρους», είπε ο κ. Καββαδάς. Σε σχέση με την αποζημίωση των αστυνομικών που συμμετέχουν σε έκτακτα μέτρα φύλαξης αθλητικών διοργανώσεων, ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι οι αστυνομικοί συμμετέχουν σε πολύ επικίνδυνη αποστολή, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, πριν από μερικά 24ωρα.

Ίσως σας ενδιαφέρουν