Βουλή: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του ν/σ για το νέο ασφαλιστικό

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη, ενώ εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν επ’ αυτού περί τους 157 βουλευτές και αναμένονται παρεμβάσεις και από αρχηγούς κομμάτων.

Την ανάγκη «να σταματήσουμε να ζούμε με τις ψευδαισθήσεις, που επί χρόνια παρήγαγαν οι μύθοι γύρω από το ασφαλιστικό μας σύστημα και να προσαρμοστούμε επιτέλους στην πραγματικότητα της σημερινής συγκυρίας», υπογράμμισε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

«Φροντίζουμε να επιβεβαιώσουμε ότι από εδώ και στο εξής η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εργαζόμενος θα μπορεί ταυτόχρονα να απολαμβάνει και κοινωνική και ασφάλιση», ως εκπλήρωση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο κ. Λαζαρίδης και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «την πιο αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ασφαλιστική πρόταση που έχει κατατεθεί ποτέ» και η οποία «δεν κρύβει το ζήτημα κάτω από το χαλί».

Απευθυνόμενος στο σύνολο των βουλευτών, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να το πω αγοραία, όπως συζητιέται στα καφενεία, στο Οφρύνιο της Καβάλας. Με αυτό το ασφαλιστικό σύστημα και σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις σταματάει το κράτος να είναι συνέταιρος του αγρότη και του ελεύθερου επαγγελματία. Αντίθετα, αρχίζει επιτέλους να γίνεται το στήριγμά του και να τον αφήνει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: τη δουλειά του».

Ν. Συρμαλένιος

Δώσαμε την 13η σύνταξη όταν εξασφαλίστηκε ο δημοσιονομικός χώρος και θα την αποκαθιστούσαμε κανονικά για όλους, καθώς προχωρούσε η ανάπτυξη σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος.

Αναφερόμενος στις συγκρίσεις του νομοσχεδίου με τον νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Συρμαλένιος είπε ότι είναι “ανόμοια πράγματα”. Συγκρίνεται το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, που έγινε μέσα σε μνημονιακές συνθήκες, σε αφόρητες, ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες είπε ο κ. Συρμαλένιος σημειώνοντας ότι στον κορμό του, δεν τον έβγαλε αντισυνταγματικό το Συμβούλιο Επικρατείας και «ήταν μία μεγάλη τομή ενοποίησης εκατοντάδων ασφαλιστικών ταμείων». Ο κ. Συρμαλένιος είπε ότι οι πραγματικές εκκρεμείς συντάξεις, σύμφωνα με τα ταμεία, ήταν τον Ιούνιο του 2019 εκατό χιλιάδες και σήμερα τις έχετε φτάσει περίπου στις τετρακόσιες χιλιάδες. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν θα γίνει ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ -μακάρι να προχωρήσει, εμείς τον είχαμε ξεκινήσει και καλά κάνετε και συνεχίζετε και θα τελειώσετε πιστεύω εσείς- τότε μπορεί να βγαίνουν οι συντάξεις πολύ πιο γρήγορα. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα» υπστήριξε ο κ. Συρμαλένιος.

Κλ. Γρηγοριάδης

Την ενίσχυση των συντάξεων από έναν φόρο 0,2% επί των χρεών των τραπεζών και των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων από μετοχές της Αναπτυξιακής Τράπεζας, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλ. Γρηγοριάδης. Όπως εξήγησε, η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προέλθει από το ΤΑΙΠΕΔ, που αυτή τη στιγμή «έχει βγάλει το εμπόρευμα προς εκποίηση πάνω στους πάγκους υπό όρους εντελώς αποικιακούς και χωρίς κανένα απολύτως απτό όφελος ούτε για το Δημόσιο, αλλά ούτε για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η νέα αυτή αναπτυξιακή τράπεζα διακρατεί ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία μας, χρησιμοποιώντας την όχι για να την πουλήσει, αλλά μόνο ως εχέγγυο για να αντλεί πόρους, που θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση πρώτον, των δημόσιων επενδύσεων, που αναδεικνύουν και αυξάνουν την ίδια τη δημόσια περιουσία, σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με ιδιώτες και δεύτερον, στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Δ. Μανωλάκου

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου μίλησε για την «μεγαλύτερη ληστεία που έχει γίνει διαχρονικά», δηλαδή την «αρπαγή στις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων από το αστικό κράτος» που ανέρχεται σε περισσότερα από 108 δισεκατομμύρια, «φτωχοποιώντας μαζικά εκατομμύρια ανθρώπους, που μια ζωή πλήρωναν». Όπως είπε, πρόκειται για τα αποθεματικά των ταμείων στις τράπεζες που ήταν σχεδόν άτοκα, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε τις 20 μονάδες, αλλά το μεγαλύτερο “ριφιφί” όπως υποστήριξε, «ήταν το κούρεμα κατά 50%. ‘Αρπαξαν τα μισά αποθεματικά. Στην κυριολεξία άδειασαν τα ταμεία, για να έχουν μετά το άλλοθι της αύξησης στα χρόνια δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, της δραστικής μείωσης στις συντάξεις και να καταδικάζονται στη φτώχεια οι απόμαχοι της δουλειάς».

Για το παρόν νομοσχέδιο, ανέφερε ότι είναι «ένα ακόμα χτύπημα. Αφενός μονιμοποιείται ότι τσάκισαν οι προηγούμενοι νόμοι στις συντάξεις. Και με την αναλογιστική μελέτη σήμερα συνεχίζεται το τσάκισμα σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές». Συγκεκριμένα, είπε η κα Μανωλάκου, ο νόμος Βρούτση, Κατρούγκαλου προωθεί: «Πρώτον, την παραπέρα μείωση των συντάξεων που στο πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει. Δεύτερον, αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης που για τη νέα γενιά -που θα ζει μέσα σε ανασφάλιστη και ευκαιριακή δουλειά- φτάνει στα 70 χρόνια. Τρίτον, μειώνει τις εργοδοτικές, ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των επιχειρηματιών. Τέταρτον, μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, που περιορίζεται στο ελάχιστο».

Μ. Κατρίνης

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εισαγάγει τον όρο «αλληλεγγύη των γενεών» και τον έκανε πράξη δίνοντας μεγαλύτερες συντάξεις ,αλλά και άλλες κοινωνικές παροχές, όπως τα ΚΑΠΗ, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι κλπ. Σήμερα, όμως, επισήμανε «ο ριγμένος της υπόθεσης είναι η νέα γενιά». Οι νέοι δεν μπορούν σήμερα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις συντάξεις που θα πάρουν μετά από τριάντα χρόνια. Χαρακτήρισε μάλιστα το συζητούμενο νομοσχέδιο ως μία συρραφή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, το νομοσχέδιο παραμένει στην ίδια φιλοσοφία και λογική με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ υποστήριξε ότι διατηρούνται οι μειώσεις στις συντάξεις. «Συνταξιούχος με 30 χρόνια εργασίας με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε 648 ευρώ σύνταξη, με τον νόμο που συζητάμε σήμερα 648 ευρώ σύνταξη, με το νόμο 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ του 2010 -που είχε ψηφίσει και ο κ. Βρούτσης και η Νέα Δημοκρατία- 702 ευρώ σύνταξη. Με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 30 χρόνια ασφάλισης -που είναι η μεγάλη πλειοψηφία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλαδή- με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε 780 ευρώ, με το νόμο του κ.

Βρούτση πάλι 780 ευρώ και με το νόμο 3863/2010 873 ευρώ σύνταξην είπε ο κ. Κατρίνης ο οποίος επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για επαναφορά της 13ης σύνταξης και του ΕΚΑΣ.

Α. Αλεξοπούλου

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αν. Αλεξοπούλου αναφέρθηκε σε παράδοξα του νομοσχεδίου: Για παράδειγμα, όπως είπε,σύμφωνα με το άρθρο 25 περί αναπροσαρμογής συντάξεων έχουμε το παράδοξο ελεύθερος επαγγελματίας των πέντε χιλιάδων ευρώ να πληρώνει περί τα 50 ευρώ, ενώ ένας συνταξιούχος των 1500 ευρώ να πληρώνει 90 ευρώ. Είναι ή δεν είναι αυτό αδικία; Θα μπορούσε για πιο ίσες εισφορές και πιο ίσες παροχές υγείας να καταργηθεί τελείως η εισφορά για τις επικουρικές συντάξεις ή έστω να είναι όπως παλιά, στο 4% δηλαδή, πρότεινε η κα Αλεξοπούλου. Επίσης, τόνισε η ίδια, κατά το άρθρο 27 έχουμε περικοπή σύνταξης 30%, εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται και μετά τη συνταξιοδότησή του. Η κα Αλεξοπούλου παρατήρησε ότι ο συνταξιούχος αυτός εργάζεται επειδή έχει ανάγκες και όχι για κάποιον άλλο λόγο. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση αυτή η περικοπή να είναι κλιμακωτή, καθώς και να έχει θεσπιστεί ένα ελάχιστο εισοδηματικό όριο, το οποίο να προστατεύει από την περικοπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν