Δεν «άνοιξε τα χαρτιά» του για το χρόνο προσφυγής στις κάλπες ο Ανδρουλάκης-«Πυρά» από στελέχη

Ανέλαβε την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας «καρφιά» στους αμφισβητίες-«Βολές» από Ευθυμίου, Κατρίνη, Μαργαρίτη, Σκανδαλίδη και Χριστοδουλάκη-Ποιοι ζητούν άμεσα εκλογές

νικος ανδρουλακης, νίκος ανδρουλάκης, πασοκ, ανδρουλακης πασοκ

«Άρχισαν τα όργανα» στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε λίγο μετά τη 13.00 το μεσημέρι, αφότου πήρε το λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας έναν απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος και πετώντας «καρφιά» στους αμφισβητίες του, χωρίς-ωστόσο- να «σηκώνει το γάντι» σε όσους ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Όσον αφορά το αν και πότε θα στηθούν κάλπες οι αποφάσεις μετατέθηκαν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μηνός. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί ο οδικός χάρτης για την εκλογή ηγεσίας και το πολιτικό σχέδιο δράσης του κόμματος.

Ανδρουλάκης: Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος-Μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο

Αρχικά, λοιπόν, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:

«Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο.

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%.

Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε.

Τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κ.Π.Ε. αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη».




Ποιοί ζήτησαν άμεσα εκλογές

Σημειώνεται, άλλωστε, πως την επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών ζήτησαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Θοδωρής Μαργαρίτης, όπως και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πέτρος Ευθυμίου, αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει ακόμα απαντήσει στις απαιτήσεις των στελεχών για κάλπες εντός του 2024.

Ειδικότερα, μετά την εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας μάλιστα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου τον χαρακτήρισε απολογισμό από Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης. «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Με όσα ακούω είμαστε σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα που είπε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ευθυμίου ζήτησε την «άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, προκειμένου να υπάρξει έναν νέο restart».

Κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και το στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης.

Ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος», χαρακτηρίζοντάς το ως «ΚΚΕ του Κέντρου».

«Χάσαμε πρόεδρε, μην το ψάχνεις», είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ δεν παρέλειψε στη συνέχεια να αναφερθεί στην υποψηφιότητα του Ζαγοράκη για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ως «μεταγραφή αεροδρομίου».

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του κ. Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης που σχολίασε αρχικά πως «απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου», αναφερόμενος με αυτόν τον τρόπο στις απειλές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί διαγραφών. «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση», έσπευσε να τονίσει ο ίδιος.

Σημειώνεται πως στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν προβλέπονται ψηφοφορίες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η σημερινή κόντρα μεταξύ των αντίπαλων πλευρών θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη δύσβατη μετεκλογική περίοδο για το ΠΑΣΟΚ.

Χριστοδουλάκης: Εκλογές το φθινόπωρο και μετά Συνέδριο

Tην πολιτική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ, με άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες το φθινόπωρο, ζήτησε από τη δική του μεριά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και παράλληλα να προχωρήσει τις διαδικασίες για να γίνουν εκλογές νέας ηγεσίας και στη συνέχεια για συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων.

Υπερτόνισε την αναγκαιότητα για «ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης» και τη «διεύρυνση» του χώρου του ΠΑΣΟΚ και θέτει ως προαπαιτούμενα για αυτό το στόχο συμπαγές πολιτικό αφήγημα, «αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα».

Παράλληλα, καλεί σε πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με απόφασή του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει το καταστατικό, να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, «με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική», και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, «ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου».

Αναφορικά με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της ευρωκάλπης, άσκησε κριτική στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιορίζοντας τη συζήτηση στην αποτίμηση σε επίπεδο αριθμητικής και συγκριτικών στατιστικών δεδομένων.

«Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε, παράλληλα, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι με την τακτική της απαξίωσε τη θεσμική λειτουργία του κόμματος, κάνοντας λόγο για «ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση».

Άλλωστε, επισήμανε πως «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές».

Γερουλάνος: Απαραίτητη η κάλπη αναγέννησης-Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο βουλευτής Α’ Αθήνας του κόμματος Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε ότι «οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι. Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα. Ευτυχώς οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες. Χρειάζεται όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Αναλυτικά η ομιλία του Παύλου Γερουλάνου:

«Ξεκινάω από τον στόχο: Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται.

Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές.

Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα.

Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4% από την πτώση των άλλων. Μπορεί μια μέρα έτσι να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε.

Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα.

Πρώτα από όλα, το σχέδιό μας για τη χώρα. Καλές είναι οι προτάσεις μας. Αλλά πρέπει να κουμπώνουν σε θέσεις. Και οι θέσεις να κουμπώνουν σε ένα όραμα. Να καταλαβαίνουν Ελληνίδες και Έλληνες πού θα είναι η Ελλάδα, σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, να αλλάξουμε την επικοινωνία μας. Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να φτάσουμε το μήνυμά μας στη βάση, σε κάθε στέλεχος, σε κάθε καφενείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Το πετύχαμε στον Τομέα Επικοινωνίας πριν από 15 χρόνια. Και με μηδέν κόστος.

Τρίτον, να αλλάξουμε την οργάνωσή μας. Να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς. Ή «οι δικοί μας» μέσα, οι άλλοι έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, είναι λέσχη φίλων.

Καλή οργάνωση είναι αυτή, που κάνει την κοινωνία να νιώθει ευπρόσδεκτη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και κρίνονται από την προσφορά τους στο κόμμα. Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσοι εν ζωή ΠΑΣΟΚοι έχουν διεκδικήσει, έστω και μια φορά, ψήφο; Χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες.

Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, Συνδικαλιστικοί φορείς.

Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όλοι πάνε (συλλογικά τουλάχιστον) καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, Δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, που να πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το κόμμα του στην περιοχή του.

Αν βάλουμε στη δύναμή μας και παλιούς Βουλευτές δημιουργούνται στρατιές. Από όλους αυτούς τους αιρετούς, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια. Με ένα, μοναδικό, στόχο: Να φέρουμε περισσότερους πολίτες στην κάλπη. Όχι απλά να ανεβάσουμε ποσοστά διότι τα άλλα κόμματα πέφτουν. Αλλά να ανεβάσουμε τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όπως κάναμε στις Ευρωεκλογές στην Α’ Αθήνας.

Πρέπει, άμεσα να ζητήσουμε την βοήθειά τους. Να τους κινητοποιήσουμε σε έναν κοινό αγώνα.

Τέταρτον, να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα. Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία. Είναι ενεργοί πολίτες, γνώστες και παθιασμένοι, που πείθουν την κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει επάνω τους.

Και αυτοί, δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Για αυτήν είμαι περήφανος. Αλλά, είναι ακόμα πολύ μικρή για να παίξει και άμυνα στην Κυβέρνηση και επίθεση προς όφελος της κοινωνίας.

Για αυτό έχουμε το κόμμα, τα Όργανα και τους Τομείς.

Αυτοί βγαίνουν στην κοινωνία, φέρνουν ιδέες, ανοίγουν συζητήσεις, δημιουργούν εντάσεις σε θέματα που η Κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.

Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας που διατρέχει όλο το σύστημα. Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις. Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους.

Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά. Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη. Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται.

Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε.

Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε.

Μπορούμε να το κάνουμε; Και βέβαια μπορούμε. Οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚο που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι.

Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα. Ευτυχώς οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες.

Χρειάζεται όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του.

Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης.

Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα».

Κατρίνης: Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, εγώ όχι

«Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι», είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε με αιχμές προς τον κ. Ανδρουλάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%. Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία».

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε συγκεκριμένα στελέχη ότι «θολώνουν τη γραμμή» του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

«Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους  μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν  μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο. Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε ο Μιχάλης Κατρίνης: «Όταν  δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα. Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες».

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο. Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση. Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα  κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση».

Αποστολάκη: Αναγκαιότητα η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου

Σύμφωνα με την βουλευτή Μιλένα Αποστολάκη, «το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δυο αρνητικά δεδομένα:

Την τεράστια αποχή

Την περιορισμένη άνοδο μας παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα», σχολίασε η ίδια και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Γίνεται πολύς λόγος για την ασυμμετρία του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στην περιφέρεια και το λεκανοπέδιο. Στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος. Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική.

Οι λόγοι ασφαλώς είναι πολλοί. Θα σταθώ σε έναν σημαντικό προκειμένου ένα αξιόπιστο πολιτικό σχήμα να ανταποκριθεί σε κυβερνητικές ευθύνες. Αναφέρομαι στη λειτουργία μας και πόσο πολιτικά χρήσιμο θα ήταν:

  1. Ένα ΠΑΣΟΚ με 11μελές και όχι 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και αποτελεί το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο για όλα τα μείζονα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ζητήματα, παρέχοντας στιβαρή πολιτική καθοδήγηση και νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις.
  2. Σύμβουλοι του Προέδρου για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, την Οικονομία, τους Θεσμούς και το κράτος, την Παιδεία, την Υγεία και την Ενέργεια οι οποίοι θα συγκροτούν ένα μόνιμο σώμα διαβούλευσης με τον Πρόεδρο και θα συνιστούσαν για την κοινωνία μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα μια προμετωπίδα αυριανών στελεχών που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας και θα κυβερνήσουν με γνώση, δικαιοσύνη, διαφάνεια και υπευθυνότητα.
  3. Μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν αντιπαρατίθεται την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας ένα μήνυμα διαίρεσης και έλλειψης συντονισμού, αλλά τοποθετείται συντεταγμένα καθώς έχει προηγηθεί μια επίσης συντεταγμένη απόφαση σε ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, νομιμοποιημένη και δεσμευτική για όλες και όλους μας.
  4. Ένα κόμμα που έχει από την πρώτη στιγμή γραμματέα τομέα αυτοδιοίκησης.

Όμως τα ζητήματα λειτουργίας όσο σοβαρά και να είναι έπονται του πολιτικού προτάγματος, της πολιτικής συνθήκης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία, θα γεννήσει ελπίδα, θα προκαλέσει ξανά την συμμετοχή των πολιτών. Και αυτή η συνθήκη είναι η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου με την ευγένεια που τον διακρίνει θύμισε πολύ εύστοχα και αναγκαία μέσα από τον προχθεσινό του αστεϊσμό περί Ολαντρέου όσα ζήσαμε, όσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν από έναν πολιτικό που έγινε ο κατ´ εξοχήν εκφραστής του αριστερού λαϊκισμού και του διχασμού και σήμερα μιλά για πολλαπλασιασμούς. Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χτες.

Η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους. Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής.

Αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την μεγάλη επιστροφή όχι μόνο της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης, αλλά και της επαναφοράς της συμμετρίας του πολιτικού συστήματος, η οποία αποτελεί άμεση, δημοκρατική και θεσμική αναγκαιότητα».

Παύλος Χρηστίδης: Απαιτούνται καθαρές λύσεις

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε- μεταξύ άλλων- στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

«Η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή, με όρους καθαρούς. Γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία. Η ενότητα, η υπευθυνότητα, η προσδοκία και η σοβαρότητα είναι αυτά που θα μας κάνουν αντάξιους της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Προσωπικά νιώθω την αγωνία για το μέλλον, τη θέση των συντρόφων και των στελεχών που όλο αυτό το διάστημα ζητούν αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται μια δίνη, η οποία – αν δεν είμαστε προσεκτικοί – θα μας βυθίσει. Και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης θέλει καθαρές λύσεις. Και πρέπει να δούμε όσα κάναμε λάθος εδώ και έναν χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις. Υπήρξαμε και δεύτεροι και πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης.

Υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να μας παρασύρουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, να αναβαπτιστούν οι ίδιοι πολιτικά και να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι ο κ. Παππάς που τις προηγούμενες ημέρες έθεσε όρους συμπόρευσης μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο της πρότασης μομφής που έκανε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στην κυβέρνηση, παρασύροντας τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η κατεύθυνση που διεκδικούμε για τη χώρα δεν είναι αντικείμενο παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης και συμφωνιών επιτροπών. Είναι αντικείμενο συλλογικής κομματικής διεργασίας, είναι αποτέλεσμα ιδεών και αρχών άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού και της χώρας.

Πολιτικός φορέας να τις προωθήσει υπάρχει και είναι το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει συντάσσεται και αγωνίζεται μαζί μας και όποιος διαφωνεί διεκδικεί ότι θέλει. Εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις επί των πολιτικών μας θέσεων και κυρίως επί αρχών και αξιών που μας καθιστούν συντρόφους. Δεν αναζητούμε συμμάχους σε άλλα κόμματα, αναζητούμε συντρόφους στον ελληνικό λαό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις. Η λειτουργία του κόμματος στο κόμμα και στην Βουλή θέλει αλλαγές, θεσμικότητα, κανόνες και σεβασμό σε ένα Κίνημα που υπήρχε πριν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς. Θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια δυνατοί και με προοπτική ή διαιρεμένοι, σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη δίνη που έχει ζήσει η παράταξη;

Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι κατά τη γνώμη μου και οργανωτικές αλλά κυρίως πολιτικές. Και αυτό πια μπορούν να αντιληφθούν όλοι. Ακόμα και όσοι στο παρελθόν έλεγαν ότι για όλα φταίει η Φώφη Γεννηματά.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, όχι μόνο για να επικρατήσουμε στις εκλογές αλλά κυρίως για να φτιάξουμε το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα καλύτερα.

Οφείλουμε να αξιολογήσουμε σωστά προτερήματα και μειονεκτήματα, οφείλουμε πρώτα και κύρια όμως να αντιληφθούμε ότι ή θα προχωρήσουμε ενωμένοι ή θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιβουλεύονται τον χώρο να μας διαλύσουν οριστικά.

Σε οργανωτικό επίπεδο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει και να δώσει μεγαλύτερο ρόλο σε στελέχη που είναι παραγκωνισμένα ή για οποιοδήποτε λόγο, αυτή τη στιγμή, δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες. Στα ψηφοδέλτια μας των εθνικών εκλογών, στο ευρωψηφοδέλτιο, στους τομείς, τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις. Να τους ακούσουμε και να τους αξιοποιήσουμε.

Οφείλουμε επίσης να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις τοπικές, αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο να μεγαλώσουν, να αποκτήσουν περισσότερα μέλη, να αποκτήσουν περισσότερα στελέχη που θα θέλουν να βοηθήσουν και οργανωτικά και πολιτικά. Να αποκτήσει ουσία και έργο η κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που ήταν μέλη και κρατούν αποστάσεις, τους δυσαρεστημένους, όσους επέλεξαν διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια και να τους ενεργοποιήσουμε και πάλι όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για την κοινωνία και τη χώρα.

Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμώ ότι πρέπει να κινηθούμε κάπως διαφορετικά, διαμορφώνοντας μια πολιτική πρόταση που θα γεννά ελπίδα και προοπτική για όλους. Θα νικάει τον κυρίαρχο σήμερα φόβο, θα νοηματοδοτεί την πολιτική συμμετοχή και θα οδηγεί σε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Το μοντέλο της ανάπτυξης με θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς (τουρισμός, Αττική κλπ) έχει αποτύχει. Χρειάζεται άμεσα η αποκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων, η επανακατοίκηση της περιφέρειας ξεκινώντας από τα χωριά, η επένδυση σε ένα κράτος ασφάλειας πολλών επιπέδων, δηλαδή σε ένα κοινωνικό κράτος, η μείωση του κόστους ζωής – επιχειρηματικότητας με ειδικά κίνητρα για την επαρχία και κυρίως για τις φτωχότερες περιφέρειες. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό πρόγραμμα περιφερειακής σύγκλισης, που διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία και όλο το κράτος.

Χρειαζόμαστε να ομορφύνουμε τη χώρα, να αξιοποιήσουμε κάθε γωνιά της υπέρ του λαού και όχι υπέρ των διεθνών καιροσκόπων που βρήκαν περιουσία σε τιμή ευκαιρίας.

Χρειαζόμαστε μάχη ενάντια στα καρτέλ που έχουν στηθεί από τη δεξιά την ελληνική και την ευρωπαϊκή, χρειαζόμαστε αυτάρκεια και ανάπτυξη των δικών μας δυνάμεων και των δικών μας πλεονεκτημάτων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ως λαός και ως ΠΑΣΟΚ. Να ανακτήσουμε την πατριωτική μας αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουμε πρώτα εμείς ότι αποτελούμε την λύση και όχι το πρόβλημα».

Μάντζος: Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε

Παρεμβαίνοντας, άλλωστε, ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε. Δεν ήταν αυτονόητο τίποτα. Ούτε υπήρχαν φυσικές δυνάμεις που θα μας έσπρωχναν προς τη δεύτερη θέση, όλα απαιτούν δουλειά. Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ.

Αδικεί τους εαυτούς μας και τον αγώνα μας η εικόνα στον δημόσιο λόγο. Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Με κριτική αλλά και ειλικρινή αυτοκριτική. Και να μιλήσουμε πολιτικά.

Να βρούμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνούμε. Με όρους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό. Ας ξανασυστηθούμε πολιτικά όλοι στα μέλη μας. Θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα, πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σκληρή δήλωση Σαχινίδη: Αν δείτε τον Κιμ να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε

Πολύ «σκληρή» κριτική επιφύλασσε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη ο Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος περί διαγραφών προς όσους «συνεχίσουν τον τοξικό λόγο», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα μην παραξενευτείτε» για να προσθέσει ότι «θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».

«Ο Μπέρια του κόμματος ποιος είναι να του στέλνω τα άρθρα μου πριν τα βγάλω;», διερωτήθηκε με ειρωνικό τόνο ο Φίλιππος Σαχινίδης σχετικά με τις διαγραφές που είχε προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Γιαννακοπούλου: Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση-Εκλογές το φθινόπωρο

«Δεν είμαι υπάλληλος για να φοβάμαι απόλυση. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ ως κόμμα νεκρικής σιωπής και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου παίρνοντας το λόγο στην κοινή συνεδρίαση.

Επίσης, δήλωσε ότι «προσωπικά αισθάνομαι θιγμένη, προσβεβλημένη» και ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο «να πάρουν θέση για αυτές ακριβώς τις αχαρακτήριστες συμπεριφορές».

«Με τις κινήσεις μας ουσιαστικά βοηθήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, του δώσαμε χώρο», συμπλήρωσε η ίδια.

Τόνισε ότι οι ευθύνες «αντιστοιχούν σε όλους μας, αλλά αυτό έχει και μια στοιχειώδη αναλογικότητα. Ούτε το Π.Σ, ούτε η Κ.Ε, ούτε η Κ.Ο συνεδρίασαν ποτέ για να καθορίσουν την στρατηγική μας ενόψει Ευρωεκλογών» για να προσθέσει πως «τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τις έπαιρνε ένας πολύ στενός κύκλος στελεχών γύρω από τον Πρόεδρο και οι υπόλοιποι ούτε καν ρωτιόμασταν. Δεν έχουμε λοιπόν όλοι τις ίδιες ευθύνες. Τις πρώτες και καθοριστικές ευθύνες έχει ο Πρόεδρος και το στενό επιτελείο του».

Κατέληξε ζητώντας εκλογές- όπως είπε- «σε εύλογο χρόνο, δηλαδή το Φθινόπωρο».

Δευτερολογία Ανδρουλάκη: Η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, αλλά διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές

Κλείνοντας την κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε τα εξής:

«Όλες μου οι επιλογές ήταν αξιακές διότι έχω πολιτική αυτονομία από τα συμφέροντα. Έφτασα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής με τις δικές μου δυνάμεις και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι.

Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Όποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Όποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη.

Ήταν μια γόνιμη συζήτηση. Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης.

Για μένα η ενότητα δεν είναι μόνο λόγια, ούτε διακηρύξεις, είναι κουλτούρα. Όταν φεύγει η λέξη, είναι σφαίρα. Δε γυρνάει πίσω. Σήμερα λοιπόν, -κατά κάποιους- η άνοδος κατά 5% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι ήττα! Η άνοδος κατά 4% από τις εθνικές εκλογές του 2019 είναι ήττα!

Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες αλλά όχι να γίνεται και μια καθολική απαξίωση μιας ανοιχτής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας το κόμμα έφτιαξε ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με θεματικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αυτοί οι οποίοι σήμερα ψέγουν το πρόγραμμα, επί τέσσερις μήνες δεν έστειλαν ούτε ένα email για τον τομέα τους.

Το καταστατικό δεν είναι ασπίδα κανενός, είναι ασπίδα όλων μας. Το 2019, άνοιξε και τότε μια συζήτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. «31% ο ΣΥΡΙΖΑ και 8% εμείς, να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν κάποιοι όπως θα θυμάστε από τη συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στην Κεντρική Επιτροπή. Κάποιοι διαφωνήσαμε και είπαμε «ναι δεν πήγαμε καλά, αλλά όχι και να γίνουμε τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δυνατότητες».

Σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και εάν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του. Το επισημαίνω γιατί με την ίδια ευκολία που σήμερα καταδικάζουμε την κυβερνητική μας προοπτική, και τότε καταδικάζαμε τη δυναμική μας σε έναν ευρύτερο χώρο προοδευτικών ανακατατάξεων.

Πέντε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά κάποιοι δεν μίλησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ούτε για τα ομόφυλα, ούτε για τα πανεπιστήμια, γιατί πολύ απλά ήταν “Πόντιοι Πιλάτοι”. Οι ίδιοι σήμερα έρχονται και λένε ότι δεν συνεδρίασαν τα όργανα.

Το να προσπαθείς μία εβδομάδα τώρα με κάθε τρόπο να πάρεις τον προβολέα από τον μεγάλο ηττημένο, που θα έπρεπε να απολογείται, για μένα είναι τυχοδιωκτισμός. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά εδώ σήμερα; Είναι τυχοδιωκτισμός. Ούτε δύο ώρες δεν επέτρεψαν κάποιοι να μπει προ των ευθυνών του ο Μητσοτάκης.

Διαγραφές: Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα, εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα, και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;

Το πολιτικό ήθος είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, όσα λέμε εδώ δημοσίως να τα πιστεύουμε μέσα μας και να  θέλουμε πραγματικά να τα υπηρετήσουμε. Και όχι να θέλουμε ξαφνικά να δημιουργήσουμε μία αίσθηση πλήρους ταπείνωσης του κόσμου, ότι αποτύχαμε, και να γίνει κάτι άλλο. Να το περιγράψουμε το κάτι άλλο. Κι όχι να στήσουμε μια πασαρέλα για να έρθει το κάτι άλλο κρυπτόμενο.

Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη». Όλες οι επιλογές είχαν ρίσκο.

Αυτό που είπα το 2021, αυτό υπηρέτησα μέχρι σήμερα. Έκανα λάθη; Έκανα λάθη σας το είπα. Αλλά αυτό υπηρέτησα, την ανανέωση, την πολιτική αυτονομία και την ενότητα. Και η ενότητα για μένα δεν είναι θεωρητική συζήτηση, είναι διαφάνεια και αξιοκρατικές επιλογές».

Δείτε εικόνες από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ:

Το χρονικό της σύγκρουσης

«Πόλεμος» Ανδρουλάκη με Δούκα και αμφισβητίες με φόντο τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση το «ρήγμα» στο ΠΑΣΟΚ είναι βαθύ και ας μην υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα σαφής ημερομηνία των εσωκομματικών διεργασιών, καθώς στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα εσωτερικά τεκταινόμενα και στις αιχμές που άφησε περί διαγραφών απάντησαν σε υψηλούς τόνους «κύκλοι» διαφωνούντων που πρόσκεινται στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία, εφόσον «ανοίξουν» οι διαδικασίες.

«Μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και ληφθούν οι αποφάσεις όποιος βγει με τοξικότητα και διχόνοια θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ. Θα πάρουμε αποφάσεις στην κεντρική επιτροπή για το μέλλον της παράταξης. Όποιος συνεχίζει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν να μιλήσει η βάση του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης απειλεί με διαγραφές. Οι απειλές του αποδεικνύουν την πλήρη πολιτική αδυναμία του. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα», απάντησαν «κύκλοι» όσων διαφωνούν.

«Καρφί» Δούκα σε Ανδρουλάκη

Παράλληλα, χθες, Τρίτη (18/06) ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλώντας στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές απειλές του Ανδρουλάκη περί διαγραφών των διαφωνούντων από το ΠΑΣΟΚ. είπε: «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα» και επέμεινε στο σκεπτικό των συνεργασιών: «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη».

Νέα επίθεση Κωνσταντινόπουλου σε Ανδρουλάκη

«Μπορεί ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη, να κερδίσει τον Μητσοτάκη;», δήλωσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στρέφοντας τα πυρά του στον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα, τόνισε πως θα υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα αν επιλέξει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Αρχικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία διαδικασία που είναι αναζωογονητική» και διερωτήθηκε, τι από όλα αυτά που έχει πει είναι μεμπτό. «Ζητήσαμε τις πρώτες μέρες να γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο πρόεδρος αρνήθηκε και χθες με κάλεσε για Κοινοβουλευτικής Ομάδα», είπε σχετικά.

Δήλωσε επίσης ότι, «προεκλογικά ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων, μας έλεγε πως ο πρόεδρος “δεν κάνει”. Ό ίδιος ο πρόεδρος έθεσε το ζήτημα πως, «αν πάρουμε την τρίτη θέση, είναι πολιτική ήττα» και λέμε κάτι πολύ απλό και έντιμο: πως μετά από αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να πάμε σε μία διαδικασία. Κάποιοι λέμε πως ο πρόεδρος δεν μπορεί να πάει παραπέρα το κομμάτι. Υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Μπορεί ένας πρόεδρος που δεν μπορεί να κερδίσει τον Κασσελάκη, να κερδίσει τον Μητσοτάκη;».

Ποιοι αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ 

Άλλωστε, πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται για να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εφόσον «ανοίξουν» οι διαδικασίες. Στο τραπέζι μάλιστα έχουν πέσει ονόματα και παλιών και νέων συντρόφων του Νίκου Ανδρουλάκη. Τα επικρατέστερα ονόματα πάντως για την διεκδίκηση της ηγεσίας είναι πέραν του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Γερουλάνου, του κ. Δούκα και ενδεχομένως του κ. Χρηστίδη. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χριστοδουλάκης αν και έχει ακουστεί αρκετά το όνομά του για να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, δέχεται πιέσεις στελεχών να κάνει πίσω για να στηρίξει τον κ. Δούκα

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν