ΥΠΕΞ: Ρηματική διακοίνωση για την τουρκική Navtex

Η αυστηρή ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Ρηματική διακοίνωση έχει ήδη επιδοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά σχετικά με τουρκική Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επίσης, γνωστοποιούν πως έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας στην αρμόδια υπηρεσία IΜΟ (Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό) και στον Ισπανό συντονιστή για τις Navtex της περιοχής της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

NAVTEX

Η Τουρκία αντιδρώντας σε ασκήσεις μικρής κλίμακας της χώρας μας νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανοιχτά της Ικαρίας και στο βόρειο Αιγαίο, αντέδρασε με μία ομοβροντία NOTAM και NAVTEX.

Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Καρπάθου η Τουρκία αναφέρει, ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύει εκεί περιοχές, υποστηρίζοντας ότι είναι χώρος τουρκικής δικαιοδοσίας. Για τις ασκήσεις στην περιοχή της Ικαρίας και στο βόρειο Αιγαίο αντέδρασε με έτερη NOTAM και NAVTEX, ζητώντας ουσιαστικά την αποστρατιωτικοποίηση όλων των νησιών από τη Θάσο έως το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα στη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, σήμερα 20 Φεβρουαρίου, ως αντίδραση σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυρίζεται, πως η περιοχή είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό, αναμετέδωσε τις συντεταγμένες ως ένδειξη υπεροχής, κάτι που δε συνέβη με την ελληνική Navtex που έχει να κάνει με άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού ναυτικού και εκδόθηκε την ίδια ημέρα ανατολικότερα.

Ακόμη η Τουρκία αντέδρασε σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση, από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας αντιΝΟΤΑΜ και θέτοντας ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από Θάσο μέχρι και Καστελόριζο.

οι τουρκικές NAVTEX

Με την υπ’ αριθμό 0177/24 Νavtex που εκδόθηκε από τον Υδρογραφικό και Ωκεανογραφικό Σταθμό της Αττάλειας, η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου όπου διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες.

Mε ξεχωριστή Νavtex την (0184/24), από τον ίδιο σταθμό, επανεκπέμπεται αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, με τον ισχυρισμό και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν